Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Parlamento pirmininkas D.M.Sassoli – apie Vilniuje vykstančią parodą

Beveik visą gegužės mėnesį (nuo gegužės 6 iki 28 d.) Vilniaus rotušėje veikia paroda, skirta Nobelio taikos premijos laureatui, fizikui ir žmogaus teisių aktyvistui Andrejui Sacharovui. Tai vienas iš Sacharovo šimtmečio renginių, paroda nemokama, įėjimas laisvas.
Paroda
Paroda / Jono Petronio nuotr.

Parodos pagrindas buvo sukurtas Sacharovo centro Maskvoje, į anglų kalbą medžiagą išvertė Cathy Fitzpatrick, ekspoziciją ženkliai papildė Sacharovo premiją teikiantis Europos Parlamentas ir Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras prie VDU.

Europos Parlamente įsteigta Sacharovo premija už minties laisvę, pirmą kartą įteikta 1988 m. Nelsonui Mandelai ir Anatolijui Marčenkai. Tai aukščiausias Europos Sąjungos teikiamas apdovanojimas už veiklą žmogaus teisių srityje. Šia premija pripažįstami asmenys, grupės ir organizacijos už išskirtinį indėlį apsaugant minties laisvę.

Dalinamės Europos Parlamento pirmininko Davido Maria Sassoli tekstu apie Vilniuje vykstančią parodą.

Pirmosios Sacharovo premijos įteikimo proga 1989 m. vasarį, tuometinis Europos Parlamento pirmininkas lordas Henris Plumbas paaiškino naujai įsteigtos premijos ir jos pavadinimo prasmę. Jis kalbėjo, kad šiuo apdovanojimu siekiama pagerbti asmenis, ginančius minties laisvę, o Europos Parlamentui šią kovą įkūnija Andrejus Dmitrijevičius Sacharovas. Tas pats pasakytina ir šiandien, jo šimtmečio metais.

Andrejaus Sacharovo kovos už laisvę istorija ir šiandien žavi mus savo paprastumu ir įkvepia. 1968 m. Andrejus Sacharovas garsiojoje esė, kurios dalis pateikiama šiame vadove, drąsiai išreiškė nuomonę, kad žmonių visuomenei yra būtina intelektualinė laisvė. Vėlesniais dešimtmečiais jis paskyrė savo gyvenimą teisės į minties laisvę gynimui. Būdamas vienas iš sovietų vandenilinės bombos kūrėjų, jis kvestionavo branduolinio ginklavimosi varžybų, kurias laikė pasauline savižudybe, svarbą. Susidūręs su represiniu ir žiauriu sovietų režimu, Andrejus Sacharovas išdrįso jam pasipriešinti. Ilgus metus oficialiai persekiotas Sovietų Sąjungoje ir priverstas emigruoti, jis turėjo jėgų tęsti taikią kovą už žmogaus teises ir asmenines laisves.

Andrejus Sacharovas buvo vienas iš disidentinių judėjimų, kovojusių už asmenines laisves ir demokratiją Sovietų Sąjungoje ir Rytų Europos šalyse, skatulių. Jo tvirtas įsitikinimas minties laisvės svarba visuomenei ir drąsūs veiksmai formavo mūsų žemyno istoriją, prisidėjo prie jo pacifikacijos ir padėjo pamatus Europos susivienijimui.

Šiandien, kai autoritariniai režimai ir populistinės jėgos kenkia pagrindinėms laisvėms ir kvestionuoja žmogaus teisių principą, Andrejaus Sacharovo moralinis pavyzdys yra įkvėpimo šaltinis visiems, kurie kovoja už demokratijos principus.

Jau daugiau nei 30 metų Europos Parlamentas prisideda prie to, kad šis simbolis gyvuotų, skirdamas Sacharovo premiją už minties laisvę. Šiuo apdovanojimu, kuris yra svarbi Europos Parlamento veiklos remiant žmogaus teises ir demokratiją dalis, pagerbiami visi, kurie nepaliaujamai kovoja už šias vertybes visame pasaulyje.

Puikus šios ryžtingos kovos pavyzdys yra 2020 m. Sacharovo premijos laureatai – Baltarusijos demokratinė opozicija. Kartu su kitais Sacharovo premijos laureatais Baltarusijos demokratinė opozicija visiems parodė, ką reiškia niekada nepasiduoti ginant savo teises ir laisves bei kovojant už geresnę ir teisingesnę visuomenę. Tai mokanti paprastumo ir įkvepianti pamoka kaip ir Andrejaus Sacharovo kova už laisvę ir žmogaus teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas