Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Galerijų savaitgalis – ne tik meno gurmanams: kels „kito“ klausimą, diskutuos apie paveldą

Antradienį paaiškėjo, kokios 6-ojo Vilniaus galerijų savaitgalio (VGS) parodos praturtins lankytojus. Spaudos konferencijos metu organizatorės pažymėjo – šis renginio formatas nėra skirtas vien kvėpuojantiems menu. Pamatyti intymiausią menininko erdvę – jo studiją, aplankyti 34 erdves bei dalyvauti diskusijose rugsėjo 9–12 d. Vilniuje kviečiami visi.
Vitalija Jasaitė, Danutė Gambickaitė, Akvilė Anglickaitė, Živilė Etevičiūtė
Vilniaus galerijų savaitgalio pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti.

Kaip mes suprantame kitą?

VGS ir specialios parodos „Kita oda“ kuratorė Akvilė Anglickaitė pristatė programą.

„Galerijų savaitgalis – tai formatas, kuris vyksta didžiuosiuose pasaulio miestuose kaip sezono atidarymas, – teigė ji. – Mūsiškis po truputį įgauna savo veidą ir jį sudaro trys elementai: susitikimai su menininkais galerijose, diskusijos ir specialusis VGS projektas „Kita oda“, vyksiantis M.K.Čiurliono namuose.“

Mįslės ir atsakymai – viena pagrindinių teminių ašių. „Tai gimė iš aplinkos stebėjimo ir temų paaštrėjimo.“

„Mes labai gerai matome, kokios diskusijos vyksta dėl kito (LGBT+ bei pabėgėlių). Mūsų šūkis yra apie tai, kad kartais ir menininkai būna tie kiti, nepažinti“, – išryškino A.Anglickaitė.

„Menininkai, pasitelkdami vaidmenis, pasiūlo scenarijus, kaip spręsti kito buvimą šalia“, – pridūrė ji.

Kitas yra labai sudėtinga sąvoka. Žymiausias fenomeno tyrėjas yra Emanuelis Levinas, kūręs Kaune. Savo filosofiją jis plėtojo Paryžiuje ir šiam apibrėžimui skyrė visą gyvenimą: kaip mes su juo gyvename ir kaip priimame.

Ko gero, jo filosofija buvo paskatinta tragiškų įvykių Europoje, kada jis buvo to kito pusėje. O kitas – tai kažkas, ko mes nesuprantame. Pavyzdžiui, kai bendras kultūrinis kontekstas nepriima kito į kultūrinį kontekstą“, – kito sąvoką apibūdino A.Anglickaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Akvilė Anglickaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Akvilė Anglickaitė

Apie ką diskutuos meno pasaulis?

Diskusijų programą kuravusi Živilė Etevičiūtė teigė, kad lankytojai galės apsilankyti trijuose pokalbiuose.

„Visos temos labai skirtingos, bet to paties organizmo lauko dalis. Pirmoji – „Apie kultūros politiką. Išsipildymai“. Ji gali atrodyti, kaip daugybę kartų kartota, bet aš esu optimistė. Kai baigiame kariauti su kardais, kariauti imame su liežuviu. Ieškojau žmonių, kurie neturėtų galios ar kitų ryšių kalbėti laisvai <...>.

Esame labai įdomioje situacijoje. Lietuvoje turime daug kietosios ir minkštosios galios paveldo, kurto iki nepriklausomybės laikų. Dešimtajame dešimtmetyje iškritus šiam momentui, atsirado laisvė mėgautis menu. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje nėra politinio instrumentalizavimo. Kita vertus, mes kalbame apie tai, kad turime visko labai daug. Pavyzdžiui, anksčiau buvo statoma daug pastatų. Deja, šiandien yra kitaip – turime daug žmonių, dirbančių itin prastomis sąlygomis“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Etevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Etevičiūtė

Diskusijoje dalyvaus: Tadas Šarūnas – sociologas, kultūros politikos analitikas, Eglė Ganda Bogdanienė – menininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė, Viktoras Bachmetjevas – filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas. Moderatorė – Skaidra Trilupaitytė, menotyrininkė, kultūros politikos tyrinėtoja.

Antroji – „Kodėl aš einu į parodas. Laisvalaikio leidimo būdai vizualiojo meno erdvėse“:

„Šis pokalbis ne tipinis, mat nusprendžiau pakalbinti tuos, kurie buvo per parodą nuo manęs, t. y. tuos, kurie vaikšto į erdves ir papasakoja, kodėl jie ten eina. Noriu būti nepopuliari, todėl kalbėsime tik pozityviai. Susitikusi su jais, pajutau nostalgiją, nes išgirdau labai gražių pasakojimų. Jų klausant, supratau, ką menas reiškia žmogui. Taip pat suvokiau, ką kasdien kuria kultūros žmonės. Kita vertus, šio pokalbio tikslas surinkti receptus, kurie padėtų žmonėms ateiti į muziejus.“

Daiva Gerulytė – investavimo specialistė, fondų valdytoja, Inga Langaitė – socialinė antreprenerė, „Vienaragiai LT“ vadovė, Andrius Romanovskis – viešosios politikos ekspertas ir Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas, moderatorė – Živilė Etevičiūtė, kultūros renginių kuratorė.

Kaip atsirado renginys?

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) pirmininkė, „Sodas2123“ komplekso vadovė Danutė Gambickaitė išryškino, kad VGS formatas nėra naujas, tačiau Lietuvoje atsirado visai neseniai.

„Pirma jis buvo išbandytas Kaune“, – priminė ji.

„LTMKS pamatė didelę prasmę, – teigė ji. – Mums svarbu suburti Vilniaus parodų erdves, kurios eksponuoja šiuolaikinį tarpdisciplininį meną. Pirmuosiuose savaitgaliuose turėjome šūkį „Menas grįžta iš atostogų“. Mums buvo svarbu kurti tinklą ir mąstyti apie klaidas. Taip pat norėjome pakviesti platesnę auditoriją lankytis parodose.“

„Regis, nuo 2002-ųjų pradėjome pastebėti neįprastai gausų parodų lankymą. Tuo metu suvokėme, kad tai Vilniui itin reikalingas formatas, kurį tęsime iki šiol.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus galerijų savaitgalio pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus galerijų savaitgalio pristatymas

„Editorial“ – nauja A.Gerliko paroda

Projektų erdvės „Editorial“ bendraįkūrėja Vitalija Jasaitė sakė, kad VGS stengiasi dalyvauti kiekvienais metais.

„Kartu su Neringa Černiauskaite ją įkūrėme prieš penkerius metus“, – sakė ji.

„Tai eksperimentinė erdvė, į kurią kviečiame menininkus sukurti instaliatyvias parodas, grįstas eksperimento principu. Šįmet rugsėjo 9 d. 18 val. atidarome gerai žinomo Antano Gerliko parodą „Rūbinė“. Joje bus pristatoma daugiausia nauji jo kūriniai, bus keletas ir ankstesnių, bet niekur nerodytų. Jis tęsia savo tyrimą sapno ir alternatyvios realybės kontekste“, – atskleidė V.Jasaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalija Jasaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalija Jasaitė

Nauja Paulinos Eglės Pukytės paroda

Rugsėjo 11 d. rašytoja ir tarpdisciplininio meno kūrėja Paulina Pukytė pristatys naują personalinę parodą „Tai yra tam tikra prasme košmaras“.

Pasinaudodama „Atletikos“ galerijos – buvusios mokyklos sporto salės – interjero specifiškumu, P.Pukytė interaktyviomis instaliacijomis iš „rastų“ daiktų bei videotekstais iš „rastų“ žodžių tęsia „manipuliuojamo dalyvavimo“ ir socialinių stereotipų meninį tyrimą, kurio ėmėsi jau prieš du dešimtmečius tokiais įvietintais kūriniais kaip „Geismų troleibusas Nr. 3“ (1999 m., projekte „Identifikacija“), „Įtarimas vonios spintelėje“ (1999 m., projekte „Butas’99“) ir kitais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulina Eglė Pukytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulina Eglė Pukytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulinos Eglės Pukytės personalinė paroda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulinos Eglės Pukytės personalinė paroda

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas