Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Interpolas: per operaciją Europoje pernai paimta 11 000 vogtų artefaktų ir meno kūrinių

Teisėsaugos pareigūnai pernai visoje Europoje sulaikė 60 asmenų per operaciją, kurios metu rasta daugiau kaip 11 000 neteisėtai gabenamų meno kūrinių ir artefaktų, įskaitant senovines knygas, skulptūras ir monetas, ketvirtadienį pranešė Interpolas.
Prancūzijos policija
Prancūzijos policija / 123RF.com nuotr.

Praėjusių metų rugsėjo 13–24 dienomis Ispanijos civilinės gvardijos policijos vadovaujamos pajėgos, vykdydamos kasmetinę operaciją kodiniu pavadinimu „Pandora VII“, daugelyje Europos valstybių gaudė meno vagis, pranešė organizacija.

Tarp rastų daiktų – 77 senovinės knygos, pavogtos Italijoje iš vienuolyno, tūkstančiai istorinių monetų Lenkijoje ir 48 religinės skulptūros bei kiti daiktai, Portugalijoje, kurie, kaip manoma, buvo pagrobti per virtinę bažnyčių apiplėšimų XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir XXI amžiaus pradžioje.

Iš viso operacijoje dalyvavo policijos pareigūnai iš šių šalių: Airijos, Austrijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Čekijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Kipro, Kroatijos, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos ir Švedijos.

Prancūzijoje įsikūręs Interpolas kartu su ES teisėsaugos agentūra Europolu prižiūrėjo įvairių pajėgų veiklos koordinavimą.

„Vis dar atliekama apie 130 tyrimų, todėl tikimasi daugiau konfiskavimo ir sulaikymo atvejų, tyrėjams visame pasaulyje persekiojant kultūros paveldą gadinančius ir naikinančius asmenis“, – sakoma Interpolo pareiškime.

„Pandoros“ operacijos, kuriomis siekiama susigrąžinti pavogtus meno kūrinius ir artefaktus, vykdomos kasmet nuo 2016 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas