Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK menininkų karavanas Kaune pakvies kartu kurti Savanorių prospekto muziejų

Gegužės 4 d., trečiadienį, į Kauną iš Jungtinės Karalystės atvyko unikali ir išskirtinė fotomenininkų grupė – „The Caravan Gallery“. Jan Williams ir Chris Teasdale kolektyvas atliks trijų savaičių trukmės, „Flaneur: naujieji urbanistiniai naratyvai“ projekto meninę rezidenciją ir prisijungs prie Kaune jau dirbančių suomio fotomenininko Henrik Duncker ir lenkų fotografo Mariusz Forecki.
 „The Caravan Gallery“ atvyko į Kauną
„The Caravan Gallery“ atvyko į Kauną

Tačiau priešingai nei pastarieji menininkai, „The Caravan Gallery“ ne vien tyrinės miestą fotoaparatų pagalba, tačiau kurs naują Kauno kultūrinio gyvenimo fenomeną – Savanorių prospekto muziejų – neformalų, eksperimentinį, spontanišką, kurio kūrėjais bus kviečiami tapti visi gyvenę, gyvenantys, keliaujantys ar apsilankę šioje gatvėje, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.

KAS ? #SavanoriųMuziejus – Savanorių prospekto muziejus

KUR ? Savanorių pr. 225, LT-50183 Kaunas

KADA ? Gegužės 11 d. – gegužės 25 d., 2016, atviras kasdien nuo 12:00 – 19:00

Muziejaus atidarymas – gegužės 11 d., trečiadienis 18:00.

Muziejaus uždarymas – gegužės 25 d., trečiadienis, 18:00.

„Naudodami savo pačių užfiksuotas fotografijas, kaip atspirties tašką, mes kursime neįprastai nuoširdžią ir mąstymą provokuojančią meno parodą – alternatyvų informacijos centrą, atskleidžiantį tikrojo Savanorio prospekto praeitį, dabartį ir ateitį.

Kad galėtume maksimaliai atskleisti ir sukurti Savanorių prospekto naratyvą, kauniečius ir miesto svečius kviečiame prisidėti prie muziejaus ekspozicijos kūrimo. Atsineškite savo Savanorių prospekto dalelę: senas ar nesenai užfiksuotas fotografijas, paveikslus, piešinius, skulptūras, juvelyrikos dirbinius, senus Kauno miesto žemėlapius ir pačius įvairiausius daiktus, pasakojančius Savanorių prospekto istoriją. Dėl jūsų bendradarbiavimo, paroda kasdien augs.

 „The Caravan Gallery“ atvyko į Kauną
„The Caravan Gallery“ atvyko į Kauną

Čia jus taip pat pasitiks Savanorių prospekto žemėlapis, ant kurio kviesime rašyti prisiminimus ar įdomius, Savanorių prospektą menančius, faktus. Lankytojų paklausime, ką jums reiškia Savanorių prospektas? Kokias nežinomas ar neįprastas vietas parodytumėte turistams ? Koks suvenyras galėtų atspindėti Savanorių prospekto dvasią?“, – idėjomis apie muziejaus įkūrimą dalinosi „The Caravan Gallery“.

Festivalio „Kaunas Photo“ organizatoriai tikisi, kad Savanorių prospekto muziejus bent dviem savaitėms taps itin gyvu organizmu, kuriame nuolatos vyks įvairiausi kultūriniai – meniniai užsiėmimai, todėl visi neabejingi šiam projektui, kviečiami bendradarbiauti ir kurti muziejų kartu. Ypač laukiamos iniciatyvos iš meninių-kultūrinių veiklų, kurios veikia Savanorių prospekte.

Kviečiami prisijungti šokių kolektyvai, vokaliniai ansambliai, dailės studijos, teatras ir kiti, norintys pristatyti savo veiklą, pasidalinti prisiminimais apie Savanorių prospektą, kartu kurti unikalų produktą – Savanorių muziejų. Taip pat kviečiami įvairių medijų menininkai, kurie yra sukūrę ką nors apie Savanorių prospektą, savo darbais papildyti ekspoziciją.

Pasak festivalio vadovo ir idėjos sumanytojo Mindaugo Kavaliausko „nacionaliniu ar miesto lygiu vargu ar galime tikėtis muziejų, meninių įprasminimų vietoms, kurios nėra estetiškai ar emociškai tobulos, todėl šiam bendruomenės telkimo tikslui pasikvietėme menininkus, kurie turi ilgametį įdirbį apjungiant įvairiapuses žmogiškas patirtis ir sukuriant daugiasluoksnį dinamiškų miesto erdvių paveikslą – šmaikštų, patrauklų, netikėtą“.

Savanorių prospekto muziejaus ir „The Caravan Gallery“ kūrėjai Chris Teasdale ir Jan Williams, įkvėpti turizmo informacijos centrų, savo veiklą pradėjo 2000 m. Nuo tada jie ėmė siekti pagrindinio užsibrėžto kūrybinio tikslo – dokumentuoti šių dienų realybę ir siurrealybę, atskleidžiant žmogaus kasdienybės vaizdus, kurių vietos gyventojas dažnai nepastebi, taip verčiant susimąstyti apie itin greitai besikeičiančią aplinką.

Projektas „Lytham“
Projektas „Lytham“

„The Caravan Gallery“ savo tematikoje tyrinėja vietos išskirtinumą ir regiono identitetą, žmogaus ryšį su vieta, akcentuoja klišes ir kultūrines tendencijas, nagrinėja kraštovaizdžio ir gyvenimo būdo išskirtinumus, retkarčiais ironiškai pabrėžia marketingo kalbą sugretindami realybę ir svajones, nevengia akcentuoti absurdiškų anomalijų. Dauguma sukurtų fotografijų pasakoja istorijas ir kelia klausimus. Jos gali būti rėžiančios akį, topografinės, liečiamos, tragikomediškos, tipinės, o kartais ir nepagarbios, bet visuomet tikros.

Be kūrybinio braižo menininkų kolektyvas pasaulyje gerai žinomas kaip mobiliųjų meno galerijų – gyvo muziejaus kūrėjai. Nenaudojamose patalpose, jūrinio tipo konteineriuose, kitose erdvėse ar savo geltoname namelyje ant ratų (nuo jo kilęs pavadinimas „The Caravan Gallery“), menininkai įkuria laikiną muziejų, į kurio veiklą įtraukia vietos gyventojus ir formuoja nuolat kintančią, besipildančią kultūrinės erdvės ekspoziciją, į kurią pateks ne vien atneštos fotografijos, brėžiniai, piešiniai ir kt.

Jei dėl originalų istorinės vertės jų eksponuoti nebus įmanoma, juos čia pat bus reprodukuojami ar nuskenuojami ir fotografinių atspaudų forma prijungti į ekspoziciją. Fotomenininkai pasakojo, kad: „Savanorių prospekto muziejuje šalia savo, Kaune užfiksuotų kadrų, eksponuosime lankytojų atneštus ir konkurso būdu ekspozicijai atrinktus, darbus.“

Tūkstančius mylių nukeliavęs menininkų karavanas savo laikinąsias ekspozicijas surengę Jungtinėje Karalystėje ir kitose užsienio šalyse, unikaliomis idėjomis dalinsis Kaune.

Į Kauną menininkai atvyks be savo simbolio – geltonosios gyvenamosios priekabos. Savanorių prospekto muziejų jie kurs šios gatvės 225 numeriu pažymėtame pastate, kauniečių pažįstamame kaip „Juzė“. Beveik tris savaites veiksiančio Savanorių prospekto muziejaus ekspoziciją sudarys ne tik Jan Williams ir Chris Teasdale kolektyvo Kaune užfiksuoti kadrai, bet taip pat kitų menininkų ir visų apsilankiusių palikti eksponatai su Savanorių prospektu ir jo aplinka susiję daiktai: atvirutės, fotografijos, paveikslais, brošiūros, išsakytos ir užrašytos mintys, prisiminimai, įvairiomis patirtimis pažymėtos vietos žemėlapyje, vietos žargonas, šiuolaikinis folkloras.

Projektas „ Heroes and Champions Hull“
Projektas „ Heroes and Champions Hull“

Savanorių prospekto muziejaus atidarymas numatytas gegužės 11 d. 18 val., o uždarymo renginys – gegužės 25 d. 18 val. Skirtingomis dienomis muziejuje vyks įvairūs renginiai – susitikimai su įdomiais žmonėmis, paskaitos, peržiūros, koncertai, skaitymai. Į pirmuosius kvietimus prisidėti darbais, kūrybos pristatymais atsiliepė būrelis kauniečių – fotografas Gintaras Česonis, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, skulptorius Juozas Ruzgas, šalia kurio skulptūros gyvuos muziejus, kolekcionierius Jonas Palys, pasakosiantis muziejaus kūrėjams ir lankytojams apie muziejaus objekto gatve laiko tėkmėje į šiaurę slinkusią Kauno ribą, ir kt.

Siekiant vystyti tarptautinį bendradarbiavimą ir tarpdiscipliniškumą, prie „The Carvan Gallery“ veiklos buvo pakviesta prisijungti VDU galerijos „101“ vadovė Daiva Citvarienė, kuri kartu su KAUNAS PHOTO festivalio organizatoriais kuruos šių menininkų parodas, o dalį jų sukurtų darbų įtrauks į vystomą projektą „Kauno atminties vietos“, mūsų atmintyje siekiant išlaikyti taip greitai besikeičiančio miesto siluetą.

Kūrybinis Savanorių prospekto projektas užgimė KAUNAS PHOTO festivalio metu 2009 metais, kada buvęs Kaunietis, dabar JAV fotografas, Darius Kuzmickas sukūrė seriją darbų pavadinimu „Camera Obscura. Savanoriai“, apjungusią interjerų ir gatvės vaizdus bei Kauno miesto panoramas, matomas iš pastatų, esančių ilgiausioje Kauno gatvėje. Projektas „Savanoriai“, atgimė tąsai 2016 m. KAUNAS PHOTO festivalio programoje.

Festivalis „Kaunas Photo“ įgyvendinantis „Flaneur: Naujieji urbanistiniai naratyvai“ projektą, kofinansuojamą „Kūrybinės Europos“ programos, Kaune menines rezidencijas rengia nuo 2015 m. lapkričio, kuomet dviejų savaičių trukmės rezidenciją atliko ukrainietis fotomenininkas Sergiy Lebedynskyy. Jo darbą 2016 m. pavasarį tęsia suomis Henrikas Dunckeris ir lenkas Mariuszas Foreckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas