Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno apskrities viešoji biblioteka siūlo pasinerti į virtualias parodas ir žaidimus

Kauno apskrities viešoji biblioteka karantino laikotarpiu siūlo virtualias parodas ir žaidimus tiems, kurie norį šį laiką praleisti produktyviau.
Isikūrę  prie Nemuno
Isikūrę prie Nemuno / Partnerių nuotr.

Kauno bažnyčios: miesto tapatumo kodas“

„Kauno bažnyčios: miesto tapatumo kodas“ – tai galimybė dar kartą įdėmiau pažvelgti į savo miesto „veidą“. Šį kartą (at)pažinimo kodu tapo 9 miesto bažnyčios. Jų bokštų smailės, tamsraudoniai fasadai ar akį traukiantys architektūriniai sprendimai tokie artimi mūsų akiai, kad be jų tiesiog neįsivaizduojame Kauno miestovaizdžio.

Partnerių nuotr./Kauno bažnyčios
Partnerių nuotr./Kauno bažnyčios

Projekto rengėjai pristato virtualią parodą, kurioje galima pažiūrėti kultūros ir meno žmonių, žinomų Lietuvos aktorių įgarsintas bažnyčių vaizdo istorijas. Jas pasakoja įvairių Lietuvos laikotarpių personažai nuo dvasininkų iki šių laikų bažnyčios istoriją repuojančio jaunimo. Vaizdo istorijos – tai vaizdo pasakojimai, kuriuos sudaro kolekcininkų ir valstybės archyvuose saugomos dokumentinės nuotraukos, archyviniai vaizdo įrašai, dailininkų sukurtos iliustracijos, filmuota medžiaga. Norintiems pasitikrinti savo erudiciją siūloma viktorina: kviečiama atsakyti į suktus, dėmesį, atmintį ir atidumą išmėginančius klausimus.

Nuoroda į virtualią parodą – https://kaunobaznycios.kvb.lt/

Paroda „Asmenybė ir knyga“

Parodoje pristatomos knygos, palikusios ryškų pėdsaką garsių Lietuvos žmonių gyvenime. Mintimis apie jiems didžiausią įspūdį palikusias knygas dalijasi plačiai žinomi menininkai, žurnalistai, sportininkai, šou pasaulio atstovai: žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas, filosofas Leonidas Donskis, rašytojas Donaldas Kajokas, dainininkas Merūnas Vitulskis, pianistė Mūza Rubackytė, krepšininkas Mantas Kalnietis ir kt.

Partnerių nuotr./Asmenybė ir knyga
Partnerių nuotr./Asmenybė ir knyga

Nuoroda į virtualią parodą – https://asmenybeirknyga.kvb.lt/

Algirdo Patacko „Pastogės Lietuva“

„Pastogė“ – užuovėjos alegorija ir kultūrinio pogrindžio žurnalo, kurį leido A.Patackas, Juozas Prapiestis ir Gema Vosyliūtė, pavadinimas.

Tai Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veikėjo, Nepriklausomybės Akto signataro, Vytauto Landsbergio asmens sargybinio, kauniečio ir žaliakalniečio A.Patacko interviu pagrindu ir jo paties artimųjų, bendražygių asmeninių archyvų nuotraukomis sukurtas pasakojimas apie laiką ir Lietuvą, egzistavusią iki Sąjūdžio: paralelinę Lietuvą, tinklą žmonių, turėjusių stiprų vertybinį pagrindą ir norą gyventi savo gyvenimą ne melo visuomenėje.

Partnerių nuotr./Algirdo Patacko Pastogės Lietuva
Partnerių nuotr./Algirdo Patacko Pastogės Lietuva

Nuoroda į virtualią parodą – https://issuu.com/kavbiblioteka/docs/patacko_brosiura_kavb

Įsikūrę prie Nemuno“

Paroda supažindina visuomenę su panemunės miestų ir miestelių istoriniu, kraštovaizdžio ir urbanistiniu paveldu. Pasitelkus iki 1945 m. leistus atvirukus, fotografijas, senąsias graviūras ir piešinius, siekiama atskleisti kiekvienos vietovės unikalumą, savitumą. Pateikiama ir trumpa gyvenvietės istorija (iki 1945 m.), herbas, prisimenami ten gyvenę žymūs žmonės. Pristatomi 25 mūsų valstybingumo ir kultūros istorijai svarbūs, dabartinėse Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos teritorijose įsikūrę panemunės miestai ir miesteliai: aukštupyje – Lyda, Naugardukas, vidurupyje – Gardinas, Druskininkai, Liškiava, Merkinė, Alytus, Balbieriškis, Birštonas, Prienai, žemupyje – Kaunas, Raudondvaris, Zapyškis, Vilkija, Seredžius, Veliuona, Plokščiai, Raudonė, Gelgaudiškis, Panemunės (Gelgaudų, Vytėnų) pilis, Jurbarkas, Smalininkai, Rusnė, Ragainė (Nemanas), Tilžė (Sovetskas).

Partnerių nuotr./Isikūrę prie Nemuno
Partnerių nuotr./Isikūrę prie Nemuno

Nuoroda į virtualią parodą – https://www.kvb.lt/prie-nemuno/

Virtualūs žinynai

Kaunas: datos ir faktai“

Elektroninis žinynas „Kaunas: datos ir faktai“ – Kauno istorijos žinių lobynas internetinėje erdvėje. Lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis pateikiama susisteminta tekstinė ir vaizdinė informacija, susijusi su Kauno (iš dalies ir Lietuvos) istorijos datomis ir įvykiais, einamųjų metų sukaktys, amžininkų atsiminimai, vaizdų galerija – nuo seniausių laikų iki šių dienų.

Partnerių nuotr./Kaunas: datos ir faktai
Partnerių nuotr./Kaunas: datos ir faktai

Nuoroda į žinyną – https://datos.kvb.lt/

Virtualūs žaidimai

Išnykusios praeities ženklai“

tai virtualus edukacinis žaidimas, kuriame pateikiama įdomi ir naudinga informacija apie įvairius neišlikusius arba labai pasikeitusius Kauno, Birštono, Garliavos, Jonavos, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Prienų, Šakių ir Vilkaviškio pastatus.

Partnerių nuotr./Išnykusios praeities ženklai
Partnerių nuotr./Išnykusios praeities ženklai

Žiūrėdami į atvirukus, senąsias ir dabartines nuotraukas, palyginsite, kaip, laikui bėgant, keitėsi įvairios vietovės bei jose stovėję pastatai. Naudodamiesi nuorodomis, galėsite pasklaidyti tarpukario spaudą Virtualioje elektroninio paveldo sistemoje, o atsakinėdami į testo klausimus bei atlikdami interaktyvaus žemėlapio užduotis, pasitikrinsite gautas žinias.

Žaisk ir atrask išnykusios praeities ženklus!

Išbandyti žaidimą savo kompiuteryje ar planšetėje galite: praeitieszenklai.kvb.lt

Knygos kodas“

Edukaciniame žaidime „Knygos kodas" rasi 7 skaitymą skatinanči​as​ ​užduotis, kuri​os sudarytos pagal žymiausių Lietuvos ir pasaulio autorių kūrinius. ​V​artydamas knygų viršelius, sužinosi apie populiariausias knygas. Savo žinias gilinsi bandydamas atpažinti autorius, žanrus, epochas, rūšis, stilius ir pačius kūrinius, perskaitęs jų ištraukas užduotyje „Fragmentas“. O kur dar azartiškoji žodžių paieška „Knygiažodyje“! Pažadame, žaisdamas „Knygos kodą“, turėsi gerokai pasukti galvą ir prisiminti tai, ko mokė ir nemokė mokykloje.

Partnerių nuotr./Knygos kodas
Partnerių nuotr./Knygos kodas

Išbandyti žaidimą galima čia.

Kiti virtualūs KAVB produktaičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas