Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lapkritį paskaitų apie šiuolaikinį meną bus galima klausytis neišeinant iš namų

Kartu su įvestu trijų savaičių karantinu startuoja ir ypatingas Meno istorijos mokyklos (MIM) lapkričio paskaitų ciklas, kuriame penki žinomi lektoriai skaitys paskaitas apie šiuolaikinį meną, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pasirinktos paskaitų kryptys – tarptautinis kontekstas ir Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) patirtis.
Šiuolaikinio meno centras Vilniuje
Šiuolaikinio meno centras Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šį pirmadienį, 2020 m. lapkričio 9 d., prasidėsiančiose paskaitose bus galima dalyvauti nuotoliniu būdu, o išklausiusiems bent 6 paskaitų kursą bus išduotas baigimo pažymėjimas.

MIM lapkričio paskaitų ciklą iš viso sudaro 8 paskaitos, jos vyks iki gruodžio 2 d. kiekvieną pirmadienį ir trečiadienį 18.15 val. per „Zoom“ nuotolinio mokymo programą. Visiems norintiesiems prisijungti reikės parašyti elektroninį laišką MIM organizatoriams ir gauti instrukciją, kaip tai padaryti.

Lapkritį vyksiančiame paskaitų cikle „Šiuolaikinis menas: tarptautinis kontekstas ir Šiuolaikinio meno centro patirtis“ lektoriais šįkart tapo ŠMC darbuotojai: direktorius Kęstutis Kuizinas ir jo pavaduotoja Virginija Januškevičiūtė, kuratorės Neringa Bumblienė, dr. Julija Fomina ir dr. Ūla Tornau.

Jie šiuolaikinio meno mylėtojus supažindins su ŠMC istorija, veiklos kryptimis ir įdomiausiais projektais, tarp kurių yra ir vienas ambicingiausių – Baltijos trienalė. Paskaitose taip pat bus kalbama apie tarpdisciplininės kūrybos istoriją ir svarbą Lietuvos mene, pristatoma parodų kūrimo istorija bei kuratorystės vaidmuo, parodų architektūra, aptariamas Lietuvos šiuolaikinio meno tarptautiškumas ir dalyvavimas stambiausiuose pasaulio šiuolaikinio meno renginiuose. Šiame cikle bus skiriamas dėmesys ir atskiroms meno formoms bei menininkams: bus apžvelgtas nepriklausomoje Lietuvoje kuriamas videomenas bei rodomos jo ištraukos, bus galima susipažinti su viduriniąja šiuolaikinio meno kūrėjų karta, susiformavusia 2005–2015 m.

Pasak Vilniaus aukciono namų, prie kurių įsteigta ir veikia MIM, vadovės dr. Simonos Skaisgirytės-Makselienės, net ir neišeinant iš namų, klausantis pasakojimų per nuotolį, neapleis jausmas, jog vaikštote po ŠMC su išskirtiniu gidu, kuris veda individualią ekskursiją. „Tikiuosi, kad tai padės užpildyti ir meno vakuumą, kuris gali natūraliai atsirasti dėl įvestų suvaržymų“, – sako ji.

Tai – jau 38-asis MIM paskaitų ciklas ir pirmasis organizuojamas tik nuotoliniu būdu, per šiek tiek daugiau nei penkerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, bažnytinio meno, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, taikomosios dailės, kolekcionavimo, interjero dizaino istorijos, mados istorijos ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė, Olga Prokofjeva, doc. Jonas Malinauskas, dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas