Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Nepatogus Vilnius” kviečia pažvelgti už išblizginto miesto paviršiaus

Šįvakar Vilniaus muziejuje lankytojams duris atvers nauja paroda „Nepatogus Vilnius”. Ja kviečiame grįžti į tikrovę, patreniruoti empatišką žvilgsnį, atsikratyti išankstinių nuostatų ir net ir nepatogų miestą priimti kaip savą, rašoma Vilniaus muziejaus pranešime spaudai.
„Stiklų valytojas“, iš ciklo „Vilniaus vaikai“, fot. Christopher Oesterwinter, 1991–1995
„Stiklų valytojas“, iš ciklo „Vilniaus vaikai“, fot. Christopher Oesterwinter, 1991–1995 / Muziejaus nuotr.

Paroda „Nepatogus Vilnius“ pasakoja apie prietarais, stereotipais, o kartais net mitais apipintus miesto gyventojus. Parodoje pristatomas temas atskleidžia dešimt išgalvotų personažų iš praeities ir dabarties. Jų gyvenimo istorijos paremtos tikrų žmonių patirtimis ir pasakojimais surinktais parodos rengimo metu, ir atveria temas iš pirmo žvilgsnio nederančias idealaus miesto paveikslui.

„Paroda nepatogi yra ne vien lankytojams, ne vien Vilniaus mylėtojams, bet nepatogi buvo ir mums, parodos rengėjams, nes tykojo daug įvairiausių pavojų. Rengdami šią parodą buvome nusistatę tam tikras ribas – atsargumo priemones, pagal kurias tikrinome parodos pasakojimą ir eksponatus. Tie saugikliai buvo siekis neromantizuoti, neegzotizuoti, nestigmatizuoti ir nebūti didaktiškais.” – sako Vilniaus muziejaus direktorė, viena parodos kuratorių Rasa Antanavičiūtė.

Vilniaus universiteto bibliotekos nuotr./Elgeta, dail. Artur Barthels, 1850
Vilniaus universiteto bibliotekos nuotr./Elgeta, dail. Artur Barthels, 1850

Įgyvendinti šias „atsargumo priemones” padėjo parodos rengimo metu vykusios konsultacijos ne tik su sričių, bet ir patirčių ekspertais. Surinktos istorijos leido įsigilinti į parodoje pristatomas temas. Kai kurios šių temų, pasak kuratorių, iki šiol nėra gausiai tyrinėtos.

Paroda, tai kvietimas diskusijai ir paraginimas kelti klausimus: Ar parodoje atskleidžiamos temos nepatogios ir kam? Galbūt nepatogi yra mūsų reakcija į miesto reiškinius, ar kažkuo kitokius jo gyventojus? O gal nepatogus miestas yra žmonėms, kurie kartais nematomi kaip jo dalis?

„Kiekvieną iš dešimties parodos dalių lydi klausimas, į kurį kviečiame atsakyti parodos lankytojus. Klausimus stengėmės galvoti tokius, į kuriuos nebūtų vieno teisingo atsakymo ir jie kviestų pagalvoti, susimąstyti.

Skatinam lankytojus nepraleisti šitos parodos dalies ir atsakius į klausimus pasižiūrėti, kaip į tuos pačius klausimus atsakė kiti parodoje apsilankę žmonės. Per parodos atidarymą atsakymų statistika dar nebus labai objektyvi, bet per parodos uždarymą jau galėsime matyti tam tikras tendencijas.” – pasakoja Rasa Antanavičiūtė.

Vilniaus universiteto bibliotekos nuotr./Vilniaus medicinos draugijos biblioteka ir posėdžių kambarys, fot. Władysław Zahorski, 1897 (?)
Vilniaus universiteto bibliotekos nuotr./Vilniaus medicinos draugijos biblioteka ir posėdžių kambarys, fot. Władysław Zahorski, 1897 (?)

Parodos „Nepatogus Vilnius” patirtį papildo ne tik įprastas audiogidas lietuvių kalba, bet ir audiogidas su garsiniu vaizdavimu, pritaikytas žmonėms su regos negalia.

Parodos atidarymas šįkart kiek kitoks nei įprasta, be naujoms parodoms būdingų atidarymo kalbų. Kviečiame parodos atidaryme apsilankyti jums patogiu metu nuo 18 iki 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas