Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos meno kolonijoje – tarptautinė grupinė menininkų paroda

Liepos 16 dieną, penktadienį, Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje atidaroma tarptautinė grupinė paroda bei prasideda atvirų seansų serija „Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“. Joje – devyni penkių menininkų ir kolektyvų darbai, judančio vaizdo praktikų kolekcija, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Juodasis Bachas Arcachas“
Kadras iš filmo „Juodasis Bachas Arcachas“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Eksponuojama kolekcija apima skulptūrines instaliacijas, archyvinę medžiagą ir filmus, kurie pasitelkia fikciją, taip pat tuos, kurie visiškai atsisako vaizdinijos. Juose eksperimentuojama su istorinėmis kinematografinės erdvės aprėptimis kaip liudijimo terpe, kuri taip pat yra fizinė ir mintinė aplinka: prieglobstis, nevienalytė saugykla su nerimą keliančia galia įgyvendinti, atblokuoti ir prižiūrėti socialumo formas.

Nepriklausomos Teherane veikiančios kuratorės ir edukatorės Azar Mahmoudian kuruojamoje parodoje pristatomi menininkų Clarissa Thieme, Wendelien van Oldenborgh, NSRD („The Workshop of Restoration of Unfelt Feelings“ – liet. Nejaustų jausmų restauravimo dirbtuvės), Ayreen Anastas ir Rene Gabri bei Beatriz Santiago Muñoz darbai.

Paroda ir atvirų seansų serija NMK yra viena iš daugianarės programos „Sensible Grounds: Tectonics of Camaraderie“ (liet. Pagrįsti pagrindai: bičiulystės tektonika, 2018–2021 m.), kuruojamos Azar Mahmoudian, dalių. Ankstesnės programos versijos pristatytos „MAAT“ ir „Rua das Gaivotas“ Lisabonoje; „Tensta Konsthal“ Stokholme, o naujas numatoma pristatyti „SAVVY CONTEMPORARY“ Berlyne; Antoni Tàpies fonde Barselonoje; Londono Karališkajame menų koledže ir kitur.

Parodoje dalyvaujantys menininkai vis aplanko praeitis, kurios buvo per anksti paverstos istorija: kolektyvinio geismo, kovos ir patekimo į spąstus epizodus, savo pačių ar kitų kūrėjų ankstesnius filmus. Ir nors atrodo, kad mūsų politinės kovos šiurpiai pakartojamos, filmai iš naujo artikuliuoja, ką reiškia pergalvoti pasaulius ir liudyti šį procesą: akloje filmo versijoje siūloma užsiimti giliojo klausymosi praktika, specialioje partitūroje akys vedamos šokti „pro išsiliejusias apytikrumo ribas“, kamera staiga išryškėja arba žiūrovams pasiūloma atlikti rūpesčio aktą – „prižiūrėti“ filmo pasaulį.

Programa yra dalis projekto 4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture (liet. 4K: Nuo konflikto iki konsensuso per kūrybiškumą ir kultūrą), Europos bendradarbiavimo projekto, finansuojamo Kūrybiškos Europos programos lėšomis.

Paroda „Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“ nuo 2021 m. liepos 16 d. iki rugsėjo 12 d. veiks antradieniais – sekmadieniais, 10 –17 val. Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje, E.A.Jonušo g. 3, Nida.

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija suteikia erdves ir patogias sąlygas menininkams ir kitų sričių profesionalams, dirbantiems su vizualiąja kultūra, susikaupus ir netrukdomai veikti Nidoje, atokioje į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje vietovėje. NMK supa unikalus Kuršių nerijos peizažas: miškai, smėlio kopos ir jūra. NMK vykdo rezidencijų programą, organizuoja kasmetinę Nidos doktorantų mokyklą, inicijuoja meno, edukacijos ir tyrimų projektus. 2011 m. įkurta Nidos meno kolonija veikia visus metus ir suteikia erdvę kūrybinėms dirbtuvėms, intensyviems kursams, parodoms, seminarams, repeticijoms, menininkų pristatymams bei kino seansams. 2019 m. NMK 58- ojoje Venecijos meno bienalėje pristatė Lietuvos nacionalinį paviljoną Saulė ir jūra: Marina, pelniusį auksinio liūto apdovanojimą už geriausią nacionalinį paviljoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas