Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: paaiškėjo, kaip atrodys Justino Marcinkevičiaus paminklas Širvintose

Širvintose poeto Justino Marcinkevičiaus atminimą įamžins „Skaitanti mergaitė“, savo feisbuko paskyroje paskelbė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Pasak jos, skulptūra simbolizuos „jauną mūsų valstybę, įprasminanti poeto kūrybos, skirtos vaikams, liniją, su kuria užauga jau kelios kartos, kuri išlieka patraukli ir dabar augantiems vaikams“.
Daugeliui nematytos poeto Justino Marcinkevičiaus nuotraukos
Daugeliui nematytos poeto Justino Marcinkevičiaus nuotraukos / SCANPIX nuotr.

Konkursą laimėjo skulptorius Liutauras Griežė ir menotyrininkė Laura Kešytė. Tarp atrinkusiųjų ekspertų – skulptorius Algirdas Kuzma, architektė Dalia Kunevičienė, poetė Dalia Teišerskytė.

Skulptūra turėtų būti pastatyta 2024 metų gegužės mėnesį. Ją numatoma statyti Jaunimo sode.

Sukurt Skaitančią mergaitę skulptorių L.Griežę įkvėpė ir biografinės poeto gyvenimo detalės. Būtent, jautrūs poeto anūkės Salomėjos Bandoriūtės-Leikienės prisiminimai apie dieduką, ant kurio kelių, būdama mažytė, sėdėdavo. Poeto anūkė jau ir pat sūpuoja vaikus, o proanūkiai tęsia pažint su prodieduku per jo kūrybinį palikimą.

3D minties eskizas parke
3D minties eskizas parke

Pasak 15min kalbintos L.Kešytės, idėją pavyko suformuluoti tinkamai: „Taip, manau, jog idėją pavyko suformuluoti tinkamai. Džiaugiuosi pasirinkta vaikų literatūros kryptimi bei darbu su skulptoriumi L.Grieže. Praėjome pirmąjį etapą – pateikėme minties eskizą. Išgirdome vertingas kitų profesionalų bei komisijos įžvalgas, idėją vystysime toliau. Žiemą laukia vienas svarbiausių kūrybinių etapų – galutinio modelio pasirinkimas bei lipdymas.“

15min primena, kad prieš tai konkursą J.Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui skelbė Lietuvos rašytojų sąjunga, planavusi paminklą pastatyti Vilniuje. Tačiau pasirodžius Vytauto Toleikio straipsniui „Justinas Marcinkevičius – iškiliausias tarybinis lietuvių poetas“ viešojoje erdvėje kilo aršios diskusijos, susijusios su J.Marcinkevičiaus tarybine praeitimi. Paminklas pastatytas nebuvo, mat Vilniaus meras Valdas Benkunskas teigė, kad savivaldybė nespręs dėl J.Marcinkevičiaus įamžinimo, kol dėl to nesutars visuomenė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas