Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paroda Vilniaus grafikos meno centro galerijoje: čia stora tušo linija supasi tarp peizažo ir abstrakcijos

2024 m. rugsėjo 3–28 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė–dešinė“ veiks Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės piešinių paroda „Iš budėjimų“.
Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Pažasilio freskų personažai“. 2012–2013
Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Pažasilio freskų personažai“. 2012–2013 / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Vilnius Paroda

Parodos atidarymas vyks 2024 m. rugsėjo 3 d., 18 val.

Vilniaus grafikos meno centras tęsia piešinių parodų ciklą – šį kartą kuratorė Monika Krikštopaitytė siūlo įdėmiai pažvelgti į Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės dar niekur nerodytus įvairių laikotarpių piešinius: eskizus, vaizdų dienoraščius, eksperimentus ir visiškai savarankiškus kūrinius.

Organizatorių nuotr./Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Galvos“. 1995–1997
Organizatorių nuotr./Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Galvos“. 1995–1997

Piešiniuose tapytojos kūrybos gerbėjai atpažins ir biblinius motyvus iš paveikslų, kur šventieji atrodo kaip praeiviai ir atvirkščiai. Kita parodos dalis atskleis ieškojimo laisvės grožį – čia stora tušo linija supasi tarp peizažo ir abstrakcijos, keliais pieštuko brūkšniais fiksuojamas tolimos šalies įspūdis, spalvota pastele kuriamas akmens portretas arba ant šiugždančio popieriaus iš dėmių tiesiog akyse randasi susimąsčiusios galvos. Ko gero, daugeliui įsimins 10-ojo deš. veikėjo – budėtojo prie Vilniaus senamiesčio užtvaro – kafkiška figūra ir didžiulės akys (Lietaus žmogus, 1990–1992).

Įvairi plastinė raiška, netikėtumai tik patvirtina, kad popieriaus lape gali atsitikti bet kas, o piešinio stebėjimas visada intriguoja dėl atsiveriančio mąstymo ir matymo potencialo, todėl tokia paroda tampa nuotykiu ne tik žiūrovams, bet ir rengėjams. Ypač kai aprėpiamas ilgesnis kūrybos laikotarpis, šiuo atveju – keli dešimtmečiai. Datuotų ir datas pametusių serijų piešiniai liudija įžvalgos, prasmės laukimą. Galbūt tapytojai piešimas ne tik padeda lavinti ranką, žadinti vaizduotę, bet tampa ir budrumo, priesako „budėkite“ (Mk13, 33–37) forma.

Sigita Maslauskaitė-Mažylienė (g.1970) yra žinoma menotyrininkė ir tapytoja. 2009–2022 m. ji vadovavo Bažnytinio paveldo muziejui, o šiuo metu (nuo 2022) eina Lietuvos Respublikos ambasadorės prie Šventojo Sosto pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas