Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Parodos „Šaknys ir laidai“ ir festivalio Ūmėdė.lt performatyvus vakaras

2024 m. rugpjūčio 8 d. 18 val., paskutinę parodos „Šaknys ir laidai“ dieną, kviečiame į uždarymo renginį kuris vyks sostinės galerijos „Atletika“ ir kultūros komplekso SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius) erdvėse kartu su festivalio Ūmėdė.lt stovyklos rezultatų pristatymu, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Lerin Hystad  „Elektroninė Flora“
Lerin Hystad „Elektroninė Flora“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Paroda „Šaknys ir laidai“ kviečia pažinti pasaulį, kuriame persipina šaknys ir laidai, kuriame intelektas atsiranda iš biologinių ir technologinių sistemų sąryšio. Užuot siekę išnaudoti technologijas produktyvumui, parodos kūriniai mažina atotrūkį tarp žmonių ir augalų pasaulių, atskleisdami paslėptą dimensiją. Kas būtų, jei galėtume iššifruoti slaptus augalų ir grybų pokalbius? Kas nutinka, kai augalai bendrauja per atstumą, sujungti internetu? Kaip veiktų mašinos, įrenginiai, kurių vienintelis tikslas – žaisti su augalais?

Neatsitiktinai ši paroda rengiama bendradarbiaujant su festivaliu ūmėdė.lt, kuris šiemet vyks PaPats (DIY) stovyklos formatu rugpjūčio mėnesio pradžioje. Stovykla bus įsišaknijusi, apsiraizgiusi ir atjungta (off-grid) tiek nuo elektros, tiek nuo socialinių tinklų. Kuratoriai, tyrėjai ir menininkai susibūrę keturias dienas geomorfologiniame draustinyje bandys įvairius būdus kaip kurti ir dalintis medijų menu be pagrindinio jį įjungiančio elemento – elektros.

Asmeninio archyvo nuotr./Lerin Hystad duetas
Asmeninio archyvo nuotr./Lerin Hystad duetas

Pasinaudodami senosiomis medijų formomis: vandeniu, ugnimi, kinestetika, kalba ir t.t. stovyklos dalyviai perkurs scenarijus galimos krizės atveju ar tiesiog ekominties vedini bei tuo pačiu įsišaknys geomorfologiniame peizaže. Parodos „Šaknys ir laidai“ uždarymo vakarą bus performatyviai pristatyti stovyklos rezultatai bei dalyvaujančių menininkų performansai.

2024 m. rugpjūčio 8 d. performatyvaus vakaro programą nuo 18 val. pradės ekskursija po parodą su menininkais Mindaugu Gapševičiumi ir Lerin/Hystad bei kuratore Katažyna Jankovska. Po ekskursijos vyks

ūmėdė.lt stovyklos pristatymas su magišku gėrimu ir kuratoriais Vytautu Michelkevičiumi, Gaile Griciūte, Ignu Pavliukevičiumi ir svete Johanna Zanon. Vakaro metu taip pat bus pristatyti du performansai. Nuo 19 val. vyks improvizuotas kūrėjų dueto Lerin/Hystad garso performansas „Elektroninė Flora“ su augalais, jutikliais ir sintezatoriais. Programą užbaigs kūrėjų Nazare Soares ir Filippos Raskovic kino performansas „Within Flow Basin Bells“.

Organizatorių nuotr./Mindaugas Gapševičius „Mikoriziniai tinklai, arba kaip aš įsilaužiu į augalų pokalbius“. Paroda „Šaknys ir laidai“, 2024.
Organizatorių nuotr./Mindaugas Gapševičius „Mikoriziniai tinklai, arba kaip aš įsilaužiu į augalų pokalbius“. Paroda „Šaknys ir laidai“, 2024.

Performanse „Elektroninė Flora“ duetas Lerin/Hystad įrašo augalų bioelektrinius signalus ir sukuria ambientines elektroninės muzikos kompozicijas, kurios suteikia galimybę augalų vidinius ritmus paversti girdimomis melodijomis. Menininkai jutikliais fiksuoja elektrinius signalus, kurie vėliau perduodami per modulinį sintezatorių, leidžiant augalams diktuoti muzikos garso struktūrą, natas, melodijas ir ritmus. Ką šios melodijos gali papasakoti apie vietos istoriją ir joje vykstančius procesus?

Lerin/Hystad yra meninis ir muzikinis duetas iš Švedijos ir Norvegijos, kurį sudaro Simon Torssell Lerin ir Bettina Hvidevold Hystad. Nuo 2010 m. jie dirba vizualiojo meno ir eksperimentinės muzikos srityse. Lerin ir Hystad įgijo išsilavinimą Konstfack ir Royal Konsthögskolan universitetuose Stokholme, taip pat Bergeno dailės akademijoje Norvegijoje. Menininkai yra dalyvavę daugelyje individualių ir grupinių tarptautinių parodų. Lerin/Hystad taip pat aktyviai muzikuoja – yra koncertavę Europoje, Kinijoje ir Japonijoje.

„Within Flow Basin Bells“ – tai kino performansas, sukurtas remiantis Nazaré Soares praėjusių metų tyrimu apie vandenį kaip skystąjį intelektą, susiejant vandens telkinius su žiedadulkių keliais Lietuvoje. Autorė gilinasi, kaip nenutekamųjų baseinų vanduo teka į vidų, o garavimo procesas subalansuoja ekosistemas, sukurdamas takų gimimo ir atgimimo ciklą; kaip nenutekamieji vandens baseinai, plytintys už žmogaus sukurtų sienų, atspindi žvaigždes, o auštant ištirpdo miglas, sujungdami išėjusius ir ką tik gimusius.

Kūrinys bus atliekamas bendradarbiaujant su Filippos Raskovic, puoselėjant gilų ryšį su vandeniu, augalais, audimu, garsais ir atmintimi. Nazaré Soares kūryba remiasi hidrofeminizmo ir giluminės ekologijos principais. Joje susipina santykių praktikos, psichoakustinės ir kinematografinės erdvės, performansas ir hidroterapija, kuriamos ritualinės ir inkubacinės erdvės.

Organizatorių nuotr./Nazaré Soares. Within Flow Basin Bells. Filmo stop kadras
Organizatorių nuotr./Nazaré Soares. Within Flow Basin Bells. Filmo stop kadras

Menininkė rengia inkubacijas vandenyje ir fitotermines vonias, kurios švelniai veikia ląstelių šilumines savybes. Soares yra įkūrusi meno platformą „Invisibledrum“ Norvegijoje, jos darbai buvo eksponuoti Singapūro meno ir mokslo muziejuje, Palais des Congrès Monrealyje, Metamorfo meno ir technologijų bienalėje, Etiopijos šiuolaikinio meno muziejuje, Braitono muziejuje, „Fabrica“ Braitone, „Indian Habitat“ centre, Trondheimo meno muziejuje, „Centro Botín“, muzikos ir technologijų festivalyje „Sonar“, Trondheimo Kunsthalėje, Varangerio muziejuje ir kt. Menininkė 2023 m. dalyvavo SODAS 2123 ir ūmėdė.lt kuratorinėje rezidencijoje.

Filippos Raskovic – Vilniuje gyvenantis kompozitorius ir improvizatorius iš Atėnų. 2021 m. kartu su skulptoriumi D. Tampakiu baigė performatyvią instaliaciją „Echo Chambers“, kuri buvo sukurta FUGA rezidencijoje Ispanijoje, o kartu su kolektyvu „Un.Processed Realities“ sukūrė performansą ir parodą POST EUROPEAN RAGEROOM TM, rodytą Centrum Berlin.

2020 m. jis pats išleido pirmąjį albumą „gentle presence“ ir koncertavo „Fylkingen“, „State51 Studios“, „Flatterschafft“ Bazelyje ir „Studium P“. Jis taip pat yra „illucid trio“ įkūrėjas kartu su K. Jušinsku ir G. Stepanavičiumi. 2019 m. įkūrė kolektyvą ir festivalį KRAMA – nepriklausomą iniciatyvą, kuria siekiama pristatyti naują požiūrį į Atėnų meno sceną.

2024 m. rugpjūčio 8 d. performatyvaus vakaro programa

18.00–18.30 Ekskursija po parodą su menininkais Mindaugu Gapševičiumi ir Lerin/Hystad bei kuratore Katažyna Jankovska (anglų kalba).

18.30–19.00 ūmėdė.lt stovyklos pristatymas su magišku gėrimu ir kuratoriais Vytautu Michelkevičiumi, Gaile Griciūte, Ignu Pavliukevičiumi ir svete Johanna Zanon (anglų kalba).

19.00–19.45 Improvizuotas kūrėjų dueto Lerin/Hystad garso performansas „Elektroninė Flora“ su augalais, jutikliais ir sintezatoriais.

20.00–20.45 Nazare Soares ir Filippos Raskovic kino performansas „Within Flow Basin Bells“.

Parodoje pristatomi menininkai – Merle Bergers, Maria Castellanos, Mindaugas Gapševičius, Lerin/Hystad, Špela Petrič.
Parodos kuratorė – Katažyna Jankovska.
Dizainas – Ringailė Demšytė.

Parodos techninis vadovas – Merkys Žebrauskas.
Paroda veikia 2024 m. birželio 28 – rugpjūčio 8 d. trečiadieniais – penktadieniais 16.00 – 20.00.

Adresas: galerija „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius. Įėjimas į parodą ir renginius nemokamas, be registracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas