Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasvalyje atidengtas paminklas Žygimantui Augustui

Pasvalyje atidengtas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Žygimantui Augustui, skirtas valstybės atkūrimo 100-mečiui. Statyti paminklą nuspręsta dėl to, kad paskutinysis Jogailaičių dinastijos valdovas 1557 m. Pasvalyje su Livonijos ordinu pasirašė svarbias istorines sutartis.
Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui.
Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui. / LRT stop kadras

Pasvalio centre daugiau kaip 5 metrų aukščio granito postamentas su Žygimanto Augusto bronziniu biustu kainavo beveik 40 tūkst. eurų, daugiausia prisidėjo Pasvalio krašto garbės pilietis, verslininkas Pranas Kiznis.

Lietuvos ir Lenkijos valdovo kandidatūra išrinkta iš 9 Pasvaliui nusipelniusių asmenų. 1557 m. Pasvalyje Žygimantas Augustas pasirašė 3 istorines sutartis su Livonijos ordinu ir nukreipė kylančią grėsmę iš rytų, taip išgarsindamas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pakraščio miestelį.

„Man ypač svarbu, kad paminklas pastatytas būtent šiam karaliui, kuris buvo paskutinis iš Jogailaičių dinastijos, jungė |Lietuvą ir Lenkiją, jam vadovaujant sudaryta Liublino unija“, – kalbėjo Lenkijos ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Grzegorzas Marekas Poznanskis.

Žygimanto Augusto paminklas – ukrainiečių skulptorių Boriso Krylovo ir Olesiaus Sydoruko, kūrusių ir Kauno „Laisvės karį“, darbas, jiems talkino menininkas Rimantas Dichavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas