Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Lenkijos skundo Vokietijos aukcionų namai pradės tyrimą dėl V.Kandinskio paveikslo

Vokietijos aukcionų namai „Grisebach“ penktadienį pareiškė, kad pradės naują teisinį tyrimą dėl Vasilijaus Kandinskio paveikslo, parduoto už 387 000 eurų, po to, kai Lenkija pareiškė, kad kūrinys buvo pavogtas iš vieno jos muziejaus.
Įsilaužimas
Įsilaužimas / 123RF.com nuotr.

Rusų kilmės avangardo dailininko Vasilijaus Kandinskio 1928 metų kūrinys „Be pavadinimo“ ketvirtadienio vakarą buvo parduotas aukcione Berlyne. Tame pačiame aukcione vokiečių ekspresionisto Maxo Beckmanno paveikslas buvo parduotas už rekordinę kainą Vokietijoje.

Tačiau Lenkijos kultūros ministerija pranešė, kad V.Kandinskio akvarelė 1984 metais buvo pavogta iš Varšuvos nacionalinio muziejaus.

Todėl pardavimas „Grisebach“ buvo „labai neetiškas ir prieštaraujantis standartams, kurie turėtų būti taikomi tarptautinėje meno rinkoje“, tvirtino ministerija.

„Kultūros ir nacionalinio paveldo ministras imsis visų įmanomų teisinių priemonių, kad kūrinys būtų grąžintas“, – priduriama pranešime.

Lenkijos konsulas Berlyne Marcinas Krolas teigė, kad ant paveikslo buvo „ženklai, aiškiai rodantys, kad jis yra iš Varšuvos nacionalinio muziejaus“ ir kad bet koks pardavimas po vagystės negali būti laikomas sąžiningu veiksmu.

„Grisebach“ pareiškime teigiama, kad „itin kruopščiai atliko Kandinskio akvarelės autentiškumo, kilmės ir nuosavybės patikrinimus“.

„Paaiškėjo, kad paveikslas kelis dešimtmečius priklausė konsignatoriams ir jau buvo parduotas Londono „Sotheby's“ aukcione praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pirmoje pusėje“, – sakoma pranešime.

Aukcionų namai pridūrė, kad po to, kai į juos kreipėsi Lenkijos valdžios institucijos, jie atliko „tolesnį teisinį tyrimą“.

Tačiau atlikus tyrimą buvo padaryta „aiški išvada, kad nebuvo jokių teisinių prieštaravimų dėl akvarelės pardavimo aukcione“.

Vis dėlto aukcionų namai pareiškė, kad dabar sieks „inicijuoti papildomą teisminę peržiūrą teisme, kad būtų gautas privalomas išaiškinimas“.

Maskvoje gimusio V. Kandinskio, vieno iš modernaus abstrakčiojo meno pradininkų, paveikslai yra labai paklausūs ir aukcionuose gali kainuoti milijonus eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas