Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prestižinė Pritzkerio architektūros premija atiteko japonui Aratai Isozaki

Japonų architektas Arata Isozaki antradienį buvo apdovanotas prestižine Pritzkerio architektūros premija, kuri architektūroje prilygsta Nobelio premijai. Jis buvo įvertintas už savo viso gyvenimo darbus, kurie sulaukė pripažinimo visame pasaulyje ir kuriuose atsispindi vietos tradicijos.
Arata Isozaki
Arata Isozaki / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Architektūra

87 metų architektas yra suprojektavęs per 100 pastatų, tokių kaip 1992 metų vasaros olimpiadai Barselonoje pastatyta arena „Palau Sant Jordi“ ir Šiuolaikinio meno muziejus Los Andžele – jo pirmasis tarptautinis projektas.

Gimtojoje A.Isozaki Oitos prefektūroje galima pamatyti jo ankstesniųjų darbų, pavyzdžiui, vietos medicinos centrą ir jo priestatą, taip pat regioninę biblioteką.

A.Isozaki yra pirmasis „supratęs, kad architektūros poreikis yra tiek globalus, tiek vietinis, kad šios dvi jėgos yra vieno iššūkio dalis“, sakė apdovanojimą paskyrusios komisijos pirmininkas, JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas Stephenas Breyeris.

„Daugelį metų jis mėgino pasirūpinti, kad pasaulio dalys, turinčios senas tradicijas, neapsiribotų vien šiomis tradicijomis, o taip pat padėtų skleisti šias tradicijas tuo pat metu pasimokydamos iš likusio pasaulio“, – aiškino S.Breyeris.

A.Isozaki yra 46-as Pritzkerio premijos laureatas ir aštuntas šį prizą laimėjęs japonas. Laureatams įteikiamas bronzos medalis ir 100 tūkst. JAV dolerių (88,5 tūkst. eurų) premija.

Pernai Pritzkerio premija atiteko indų architektui Balkrishnai Doshi, ekonominio būsto projektavimo pionieriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas