Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinio meno paroda kviečia ideologijas pamatyti vaiko akimis

Šiuolaikinio meno projektų erdvė „Swallow“ nuo penktadienio, rugpjūčio 27 d., kviečia į anoniminio menininkų kolektyvo „Studio for Propositional Cinema“ parodą „Pasakoriaus manifestas: audio / video agitacija (vaikams)“. Parodos kompoziciją sudaro serija konceptualių sugretinimų, o jos centre atsiduria Nidoje su vaikų aktorių grupe 16mm juosta nufilmuotas filmas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vienas iš parodoje rodysimų dokumentinių kadrų
Vienas iš parodoje rodysimų dokumentinių kadrų / Studio for Propositional Cinema nuotr.

Parodoje lankytojai galės pamatyti 24-ias archyvines nuotraukas iš moksleivių kasdienybės 1950-aisiais, kurias papildo garsinis Vėjo šuoro – parodos autorių darbuose pasirodančio fiktyvaus personažo – manifestas. Nuotraukų ir manifesto sąjunga tapo pagrindu parodos filmui, kuris nufilmuotas šių metų rugpjūčio pradžioje Nidoje. Filmo herojais tapo aštuoni vaikai aktoriai, įsitraukę ir reagavę į ideologinį pasakojimą, rodomas nuotraukas iš jiems tolimos, nematytos politizuotos praeities.

Pasak parodos autorių „Studio for Propositional Cinema“, būtent vaikiško smalsumo elementas sukuria netikėtumo jausmą. Stebėdami, tyrinėdami ir imituodami rodomus vaizdus, parodos filme vaikai kuria naują pasakojimo sluoksnį – priimdami ir peržengdami jiems pateiktą fabulą, jie įsitraukia į jos kritiką. Sekant šia perkeitimo ir montažo logika, „Pasakoriaus manifestas“ atsiskleidžia kaip savotiškas mostas – vis iš naujo kartodama vaizdo ir teksto seką parodoje, „Studija“ sykiu atskleidžia ideologinių pasakojimų atsparumą kritikai bei duoda užuominą apie galimybę juos pakeisti.

Parodos kuratorius ir vienas „Swallow“ įkūrėjų Audrius Pocius pasakoja, kad paroda yra tarsi komentaras apie mūsų gyvenimą persmelkenčius mitinius pasakojimus, kurie tuo pačiu ir aiškina pasaulį, ir užtemdo jo suvokimą. „Tam, kad ši įtampa būtų kuo intensyviausiai užčiuopta, „Studija“ įkurdina ją vaikiškoje kasdienybėje, kurioje fantastiška vaizduotė yra pasitinkama normatyvios indoktrinacijos, o atviri klausimai atremiami iš anksto paruoštais atsakymais. „Pasakoriaus manifestas“ plėtoja šią smalsumo ir abejingumo dialektiką tol, kol esame priversti paklausti – ar negalėtume iš naujo pasinerti į šiuos pasakojimus su vaikišku smalsumu tam, kad jais pasinaudodami iš naujo perdirbtume, perinterpretuotume ir užkerėtume pasaulį?“

„Studio for Propositional Cinema“ buvo įsteigta 2013 m. Diuseldorfe, Vokietijoje. Nuo to laiko iš Kanados kilęs anoniminis menininkų kolektyvas naudoja parodos formatą kaip priemonę išsklaidyti įsigalėjusius pasakojimus. Šiuo metu „Studija“ kuria „Instrukciją išsaugoti šviesą tamsiais laikais“ monografinei parodai Abteibergo muziejuje Menchengladbache, kuri įvyks 2022 metais. 2021 m. rugsėjo mėnesį taip pat išeis tekstų rinktinė „Mitai ir Manifestai“, kurią kartu leidžia „Kunstverein“ meno centras Miunchene ir leidykla Verlag der Buchhandlung Walther König.

Parodos atidarymas įvyks penktadienį, rugpjūčio 27 d. 18 val. Vitebsko g. 23 (projektų erdvė yra įsikūrusi kultūros komplekse SODAS 2123) nuo 18:30. Nuo 22.30 vakaro programą tęs 14-osios Baltijos Trienalės Nesibaigiančios kovos renginiai.

Paroda „Pasakoriaus manifestas: audio / video agitacija (vaikams)“ nebūtų įmanoma be Lietuvos kultūros tarybos ir Kanados ambasados Lietuvoje finansinės paramos ir bendradarbiavimo su VDA Nidos meno kolonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas