Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybas planuojama užbaigti vasarą

Jau šiais metais panevėžiečiai ir miesto svečiai galės apsilankyti naujame Stasio Eidrigevičiaus menų centre (SEMC).
SEMC statybos
SEMC statybos / Živilė Večiorkutės/www.jp.lt nuotr.

Menų centras siekia tapti nacionalinės svarbos modernaus meno ekspozicine erdve ir vykdyti tarptautinius meno mainų projektus. Šis menų centras ateityje matomas kaip Panevėžio regiono kultūros simbolis ir vienas Europos meno muziejų lyderių.

Užrašas „Stasys“ ant pastato sienos liudija, kad jau pernai metų pabaigoje baigti pagrindiniai S.Eidrigevičiaus menų centro statybos darbai. Užrašas toks pat, kaip menininkas pasirašo savo darbus.

Vyksta apdailos darbai

SEMC statybų projekto vadovė Vita Bubliauskaitė sako, kad pastatą planuojama priduoti dar šią vasarą.

„Pastatas jau stovi, įrengtas viduje šildymas, todėl darbuotojai gali darbuotis. Iš tikrųjų, labai daug darbų jau atlikta. Šiai dienai lieka neatliktų darbų gal kokie 20 procentų. Baigiamos lieti grindys, sienas būtina antrą kartą perdažyti, baigiama įrengti ažūrines lubas, terasoje dedamos pakopos. Jeigu apibendrinti vykstančius darbus, intensyviai atliekami apdailos darbai 3 700 kvadratiniuose metruose. Be to, darbai vyksta ir ant pastato stogo, kur yra apžvalgos aikštelė“, – pristatė šiuo metu atliekamus darbus V.Bubliauskaitė ir sakė, kad menų centrą sudarys keturi aukštai su antstatu ir rūsiu.

Apdailos darbams reikia kruopštumo

Pasak statybų projekto vadovės, darbų yra likę nemažai ir jie labai imlūs – turi būti atliekami labai preciziškai.

„Atliekami darbai, kurie reikalauja daugiau kruopštumo, todėl labai sudėtinga pasakyti, kaip seksis juos atlikti ir kada jie bus užbaigti. Vasaros pradžioje jau darbai turi būti baigti ir darbininkai turėtų išsikraustyti. Nebent reikėtų taisyti atliktus apdailos darbus. Aplinkos tvarkymo darbai pradėti, bet dar nėra galutinai nustatyta sklypo zona – neleido gamtinės sąlygos to atlikti. Menų centro darbuotojai vasaros pradžioje neįsikels, nes reikia įsigyti įrangą, baldus. Darbų rangovas Panevėžio statybos trestas atlieka tik statybos darbus ir išeidami paliks plikas sienas, tuščias patalpas“, – kalbėjo V.Bubliauskaitė.

Sukurs ypatingą rezidenciją

Menų centras jau turi vadovę – Vaidą Andrijauskaitę. Tai– menininkė, darbo patirties turėjusi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ji teigia, kad bus siekiama Šiaurės Lietuvoje sukurti dar neturėtas rezidencijas, į jas pritraukiant tiek šalies, tiek užsienio menininkus.

Į Panevėžį jau yra atkeliavę ir menininko Stasio Eidrigevičiaus darbai. Šiuo metu jie saugomi laikinoje saugykloje. Iš viso menininkas perduos apie 800 savo darbų, kurių vertė – beveik 3 mln. eurų.

Naujos kartos muziejus

Panevėžyje statomas S.Eidrigevičiaus menų centras – naujos kartos muziejus, šiuolaikinio meno, kultūrinio dialogo, kūrybinių industrijų ir edukacijų erdvė. Projektu siekiama sukurti naują traukos tašką meno mylėtojams ir turistams, suteikti daugiau veiklos galimybių miesto bendruomenei.

Rekonstruotame kino centro „Garsas“ pastate, statomo muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys pasaulinio garso menininko, multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi atrinkti Panevėžyje vykstančiose meno bienalėse, simpoziumuose sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Planuojama, kad menų centras teiks profesionalaus meno sklaidos, edukacinių programų, renginių, konferencijų, bendruomeninių veiklų paslaugas.

SEMC projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas