Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudargo krašte atidengta knygai „Rugiuose prie bedugnės“ skirta skulptūra

Šakių rajone, Sudargo krašte, iš kurio kilo rašytojo Jerome'o Davido Salingerio senelis, birželio 19-ąją atidengta legendinei jo knygai „Rugiuose prie bedugnės“ skirta skulptūra, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Skulptūra romanui „Rugiuose prie bedugnės“
Skulptūra romanui „Rugiuose prie bedugnės“ / V.Ščiavinsko nuotr.
Temos: 2 Sudargas Skulptūra

Skulptūrą sukūrė Nerijus Erminas. Idėjos iškelti skulptūrą knygai autoriai – šiame krašte gimęs prodiuseris Rolandas Skaisgirys ir „Lietuvos ryto“ televizijos direktorius Audrius Siaurusevičius.

„Sudargo kraštas yra turtingas savo praeitimi, istorija. Tai yra knygnešių kraštas. Iš čia kilusių žinomų žmonių šaknys kerojasi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Džiaugiamės, kad bus dar vienas lankytinas objektas, kur bus įamžintas „Rugiuose prie bedugnės“ romanas. Tai bus tarsi paskatinimas ir turistams, ir mums visiems darkart prisiminti, galbūt ir iš naujo perskaityti šį kūrinį.

Tuo momentu, kai kūrinys išpopuliarėjo, mūsų šalis buvo okupuota. Jaunimas neturėjo galimybės pajusti tos dvasios, kuri tvyrojo herojaus Holdeno Caulfieldo aplinkoje Amerikoje. Jaunimui ši knyga aktuali iki šiol, nes ten gvildenamos jų problemos. Na, o suaugusieji, perskaitę šią knygą labiau įsigilina į jaunimo problemas“, – kalbėjo Sudargo krašto seniūnaitė Rita Grigaitienė.

„Tai yra labai kūrybinga idėja ir gana netikėtas žingsnis. Būtent tokie kūrybingi sprendimai pritraukia visuomenės dėmesį. Manau, kad tai gali paskatinti tiek pačios bendruomenės domėjimąsi savo vieta, praeitimi ir kūrybingumu, tiek ir viso pasaulio. Selindžeris svarbus ne tik Amerikoje, Lietuvoje ar Izraelyje, kur kerojasi jo giminės šaknys, bet ir kitose šalyse, nes „Rugiuose prie bedugnės“ yra pasaulinis bestseleris. Vienas iš geriausių dvidešimto amžiaus kūrinių.

Skaitytų jį paauglys ar vyresnis žmogus – kiekvieną jis paskatina pasitikėti savimi, ieškoti savęs, nebijoti būti kitokiu. Tas savitumo, saviraiškos ieškojimas yra svarbus kiekvienam žmogui bet kuriuo gyvenimo momentu. Šis kūrinys skatina kovą už laisvę. Vos pasirodęs, romanas ir lietuvius skatino kovoti dėl laisvės ir ieškoti savitumo“, – kalbėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Aktorius Andrius Bialobžeskis skaitė įsimintiniausias ištraukas iš knygos „Rugiuose prie bedugnės“. Išverstas į daugelį kalbų, romanas, kuriame pasakojama apie pagrindinio veikėjo paauglio Holdeno Caulfieldo išgyvenimus Niujorke, iki šiol yra vienas iš pagrindinių, moksleiviams perskaityti rekomenduojamų leidinių.

Kadangi „Rugiuose prie bedugnės“ aprašoma daug intriguojančių detalių, pavyzdžiui, pirmuoju asmeniu savo istoriją pasakojančio pagrindinio veikėjo nekaltybės praradimas ar jo pasipriešinimas netikroms vertybėms, leidinys padarė didžiulę įtaką herojaus bendraamžiams.

Kai 1951 m. pasirodė ši knyga, autorius išgarsėjo visame pasaulyje. Tačiau šlove mėgavosi neilgai – rašytoją glumino žiniasklaidos polinkis ieškoti kuo sensacingesnių kampų. Buvo aptarinėjama, kad knygoje neva paminamos amerikietiškos vertybės, o vulgari šnekamoji kalba – trikdo. Po tokių žiniasklaidos pastebėjimų, gerbėjai vis rečiau ėmė sulaukti naujų D. Salingerio kūrinių, o ir viešumoje rašytojas rodėsi vis mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas