Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tapyba, kuri dirgina: XVIII Vilniaus tapybos trienalė ir šiuolaikinio meno iššūkiai

Rugsėjo 5-ąją dieną Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje prasideda XVIII Tarptautinės Vilniaus tapybos trienalės renginių ciklas. Šiemet trienalėje ypatingas dėmesys skiriamas Šiaurės šalims – Švedijai, Suomijai, Norvegijai ir Danijai.
Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės
Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Menas Kultūra

Šių šalių menininkai yra žinomi dėl savo gebėjimo greitai ir jautriai reaguoti į aplink mus bei pasaulyje vykstančius įvykius. Tęsiant trienalės tradicijas, taip pat bus pristatyti Baltijos šalių ir Lenkijos menininkų kūriniai.

„Trienalės pavadinimas „Aš čia, ne tam, kad mane toleruotumėte, aš čia tam, kad jus dirginčiau“ atliepia ne tik tai, kokį santykį parodos ir kiti renginiai mėgins sukurti su žiūrovu, bet ir, tam tikra prasme, santykį su savimi. Trienalės metu bus keliamas klausimas, ar tapyba kaip medija atlieka meno funkciją ir paskirtį skatinti kritinį mąstymą, šviesti ir edukuoti“, – teigia pagrindinė Tarptautinės Vilniaus tapybos trienalės kuratorė Meda Norbutaitė.

Šiaurės šalių ekspozicijos kuratorius Henrik B.Andersen sako, jog „remiantis aštuoniomis skirtingomis Šiaurės šalių šiuolaikinės tapybos kryptimis, parodoje nagrinėjamas ir aptariamas daugiapolis tapybos požiūris į mus supantį pasaulį. Kaip tapyba suvokia save kaip mediją pasaulyje, kuris jau medijuoja ir yra medializuotas?“

Organizatorių nuotr./Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės
Organizatorių nuotr./Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės

Trienalės tikslas – atkreipti dėmesį į šiandienos gyvenimo skaudulius ir tyrinėti, kaip menininkai tai pateikia ir reflektuoja savo kūryboje. Renginyje daug dėmesio skiriama naujausioms ir novatoriškoms tapybos tendencijoms, siekiama perteikti ir konceptualizuoti šiuolaikinio meno esmę, parodyti tapybos medijos meninių refleksijų įvairovę ir kismą.

Šis dėmesys naujausioms meno tendencijoms ypač atsispindi Lenkijos menininkų ekspozicijoje, kurios kuratorius Krzysztof Stanisławski pabrėžia naujosios kartos talentą.

„Visos Tarptautinėje tapybos trienalėje pristatomos lenkų tapytojos, išskyrus vieną – Ewą Miazek, kuri yra lenkų tapybos klasikė, atstovauja naujajai mūsų dailės kartai. Tai naujausias ir aktualiausias reiškinys, kuris išryškėjo prieš kelerius metus, bet dar nesulaukė tinkamo kritikų dėmesio ar įvertinimo. Naująją kartą sudaro labai talentingi dailininkai, jaunieji meistrai, originalūs ir universalūs, netekę to Vidurio Europos „regionalizmo“, tam tikro provincialumo, kuris buvo vertingas ir suprantamas mums, bet nebūtinai pasaulyje.“ Stanisławski priduria: „Kalbame apie Naują saviraišką, naują meno bangą...“, – teigia K.Stanisławski.

Organizatorių nuotr./Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės
Organizatorių nuotr./Tapybos darbas iš XVIII Vilniaus tapybos trienalės

Kauno paveikslų galerijoje atversianti pirmoji trienalės paroda pristatys šiuolaikinių menininkų iš Norvergijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Lenkijos ir Lietuvos kūrinius.

Trienalės parodą Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno Paveikslų galerijoje lydintys renginiai:

05/09/2024, 14:00
Panelinė diskusija: Pokalbis su Šiaurės šalių menininkais ir kuratoriumi Henrik B. Andersen
(VDA Kauno fakulteto salė, Muitinės g. 2, Kaunas)

05/09/2024, 16:00
Menininkų iš Prancūzijos ir Ispanijos lydinčios parodos Café Europa atidarymo renginys, kuratoriai Elisabeth Krotoff (FR), Agustin Fructuoso (ES), Arvydas Žalpys (LT)
(Galerija „Meno parkas“, Rotušės a. 27, Kaunas)

05/09/2024, 19:00
Šiaurės šalių, Lenkijos ir Lietuvos menininkų parodų atidarymo renginys
(Nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus Kauno paveikslų galerija, K. Donelaičio g. 16, Kaunas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas