Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainoje ginklu ginamos ir meno vertybės: muziejų darbuotojai budi paromis

Šešta para Rusijos ginkluotosioms pajėgoms veržiantis į Ukrainą, ukrainiečiai didvyriškai gina savo miestus, namus, kiemus, artimuosius, taip pat ir meno vertybes, saugomas jų šalies muziejuose bei galerijose.
Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos dailės skyrius
Asociatyvi nuotrauka / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

15min susisiekė su Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos vadovu Tarasu Voznyaku, kurio teigimu, vakarinėje Ukrainos dalyje esantis miestas kol kas gyvena gan ramiai, todėl visi eksponatai yra likę muziejuje. Vis dėlto dėl karo šalyje galerija jau šešta para gyvena sustiprinto budrumo sąlygomis, o eksponatus saugo ginkluoti galerijos darbuotojai.

Pasak T. Voznyako, dar iki karo pradžios, kiekvienas muziejus jau turėjo sudaręs sąrašą pačių vertingiausių eksponatų, kuriuos būtina yra apsaugoti.

Mobilizuoti galerijos darbuotojai budi paromis

„Be jokios abejonės, skirtinguose muziejuose bei galerijose yra ir skirtingas tokių vertybių skaičius. Jų gali būti net šimtai, mat kai kuriose įstaigose meno eksponatų skaičius gal siekti keliasdešimt ir dar daugiau tūkstančių“, – teigė Lvivo nacionalinės dailės galerijos vadovas.

Jo teigimu, vertingiausi eksponatai šiuo metu yra perkelti į apsaugotas patalpas pačiuose muziejuose.

Susiklosčius kritinei situacijai, pasak T.Voznyako, kiekvienas muziejus turi parengęs savo evakuacijos planą, kuriame, pagal Kultūros ministerijos nustatytą tvarką, pradžioje turėtų būti gelbėjamos pačios svarbiausios meno vertybės, paskui vertybės, priskirtos antrajai bei trečiajai kategorijoms.

Parodų erdvėse, kur neseniai dar buvo eksponuojami įvairūs meno kūriniais, šiandien galima matyti daug smėlio maišų.

Šiuo metu lankytojai į galeriją nebeįleidžiami, patalpos izoliuojamos bei tvirtinamos. Parodų erdvėse, kur neseniai dar buvo eksponuojami įvairūs meno kūriniais, šiandien galima matyti daug smėlio maišų.

Pasak galerijos vadovo, taip pat stiprinama gaisro gesinimo sistema, visose patalpose išdėlioti gesintuvai.

Skirtinguose miestuose didesnis dėmesys skiriamas ir pačių meno įstaigų apsaugai: kai kur tai prižiūri vietinė policija ar apsaugos firmos.

Tuo tarpu Lvivo nacionalinėje Boryso Voznyckio dailės galerijoje mobilizuoti yra visi darbuotojai vyrai, kurie, paskirstyti į tris pamainas, jau šešta para keičia vieni kitus budėdami ir saugodami meno eksponatus nuo galimų grobstymų.

Nors Vakarų Ukrainoje dar nėra įvykęs civilių gyventojų apginklavimas, tačiau muziejų darbuotojai šia galimybe jau yra pasinaudoję

„Nors Vakarų Ukrainoje dar nėra įvykęs civilių gyventojų apginklavimas, tačiau muziejų darbuotojai šia galimybe jau yra pasinaudoję“, – 15min sakė T.Voznyakas.

Į klausimą, ar susiklosčius kritinei situacijai galerija turi atsarginį planą, Lvivo nacionalinės galerijos vadovas teigė, kad toks planas yra, tačiau jis nėra viešinamas.

Unikalūs Ukrainos eksponatai Vilniuje

Pasiteiravus, kokia situacija karštuosiuose Ukrainos regionuose, kur Rusijos išpuoliai yra itin intensyvūs, T.Voznyakas teigė, kad iki šiol jam neteko girdėti apie jokius sunaikintus ar išgrobstytus Ukrainos muziejus.

Tiesa, pirmadienio rytą jį buvo pasiekusios žinios apie sudegintą istorijos ir kraštotyros muziejų Ivankive, Kijevo srityje, kuriame buvo saugomi naiviojo meno kūrėjos, dailininkės Marijos Primačenko (1909–1997) paveikslai. Tačiau, jo žiniomis, kūriniai buvo išgelbėti vietinių gyventojų.

T.Vozniakas teigė, kad iki šiol jam neteko girdėti apie jokius sunaikintus ar išgrobstytus Ukrainos muziejus.

„Tai išties labai gera žinia, nes juk pastatą atstatysime, tai jokia problema, todėl svarbiausia išgelbėti pačius kūrinius“, – kalbėjo galerijos vadovas.

Pokalbio pabaigoje T.Voznyakas pridūrė, kad bent jau kol kas šioje srityje yra gan ramu.

15min primena, kad šiuo metu Valdovų rūmuose Vilniuje veikia išskirtinė skulptūrų paroda kaip tik iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos rinkinių. Joje pristatomos medinės bei paauksuotos XVIII a. Lvivo meistrų religinės skulptūros.

Šiuo metu Valdovų rūmuose Vilniuje veikia išskirtinė skulptūrų paroda kaip tik iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos rinkinių.

Sovietinės okupacijos metais Vakarų Ukrainoje daugelis katalikų ir kitų šventovių buvo uždarytos, nuniokotos ar net sugriautos, o jose buvusios meno vertybės išgrobstytos ar sunaikintos. Nemažai vertingų medinių vėlyvojo baroko bažnytinių skulptūrų tada buvo tiesiog supjaustytos ir sukūrentos. Tai, kas buvo išsaugota ir rodoma parodoje, yra ukrainiečių muziejininkų ir kitų kultūrininkų nuopelnas.

15min pasiteiravus, koks likimas šios parodos eksponatų laukia tuo atveju, jei karo veiksmai Ukrainoje užsitęstų, Valdovų rūmų atsakyme teigiama, kad, kaip ir planuota, paroda veiks iki gegužės 22 d., o prieš jos pabaigą bus priimami sprendimai tariantis su ukrainiečiais bei atsižvelgiant į to meto situaciją pačioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas