Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vandalai užpiešė žydų kultūrą reprezentuojantį „Išminčių“: autorė mano, kad tai antisemitinis išpuolis

Naktį iš birželio 28 į 29 d. Vilniaus senamiestyje, Švarco gatvėje esančią žydų istorinę atmintį ir kultūrą reprezentuojančią freską „Išminčius“ vandalai užpiešė grafičiu.
Vandalų išpieštas „Išminčius“
Vandalų išpieštas „Išminčius“ / „Sienos prisimena“ archyvo nuotr.

„Tai birželio 29 d. pastebėjo viena Vilniaus gidė ir jos vedama grupė. Pamatę užpieštą „Išminčių“ svečiai žagtelėjo ir parodė nuotraukas, kuriose matoma, kad birželio 28 d. paveikslas dar buvo švarus“, – 15min teigė menininkė, projekto „Sienos prisimena“ ir freskos autorė Lina Šlipavičiūtė.

Pašnekovės nuomone, vandalai tyčia norėjo sugadinti kūrinį. Kaip rašoma „Sienos prisimena“ feisbuko puslapyje, išpuolis gali būti nukreiptas prieš Lietuvos žydus ir jų istorinę atmintį.

„Tikrai taip manome, tačiau šimtu procentu teigti negalime. Grafityje nėra antisemitinių simbolizmo, nors, tiesą sakant, apskritai neatpažįstu, kas jame užrašyta. Visgi akivaizdu, kad užpiešta specialiai ant „Išminčiaus“, o ne kažkur šalia“, – savo pareiškimą komentavo L.Šlipavičiūtė.

„Išminčius“ – vienas žymiausių apie žydų paveldą kalbančio projekto „Sienos prisimena“ kūrinys. Kaip teigė menininkė, šį vizualą dažnai naudoja Lietuvos žydų bendruomenė, kai kalbama šiomis temomis. Todėl jai ir kilo mintis, kad vandalų išpuolis galimai yra antisemitinis.

Ką reprezentuoja „Išminčius“? „Jis simbolizuoja turtingą Vilniaus žydų kultūros paveldą. Juo pasakojama apie tai, kaip prieš 100 metų, dar prieš karą ir Holokaustą, mes visi tame pačiame Vilniuje draugiškai gyvenome ir vešėjome“, – komentavo L.Šlipavičiūtė.

„Ne veltui visa serija yra išsidėsčiusi Vilniaus senamiestyje“, – pridūrė ji.

Menininkė teigė, kad norint atkurti „Išminčių“ reikės nemažai darbo. Visų pirma, reikia nuvalyti esantį grafitį bei iš naujo nutapyti freską.

Projektą „Sienos prisimena“ finansavo Vilniaus savivaldybė, tačiau pastatas, ant kurio nupieštas „Išminčius“ yra privataus verslo.

„Mes 100 proc. esame pasiryžę įdėti savo pastangas sutvarkyti piešinį, tačiau mums reikėtų ir aplinkos pagalbos“, – teigė L.Šlipavičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas