Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viduramžių fenomenas: netikėta senio besmegenio istorija

Daugelis nežino, kad sniego senis – viena pirmųjų žmonijos liaudies meno formų. Būtent jis pasirodė ant pirmųjų atvirukų, vaidino pirmuosiuose nebyliuose filmuose ir buvo užfiksuotas keliose ankstyviausiose nuotraukose, darytose dar XIX a., rašo „Reader's Digest“.
Sniego seniai
Sniego seniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pavyzdžiui, sniego senis buvo viduramžių fenomenas, statytas labai sumaniai ir apgalvotai. Tais laikais, kai išraiškos priemonės buvo ribotos, sniegas buvo tarsi iš dangaus nukritusios nemokamos meno priemonės. Vienas iš populiarių užsiėmimų poroms buvo išeiti pasivaikščioti po miestą ir apžiūrėti laikinus meno kūrinius.

Kai kuriuos jų kūrė garsūs menininkai, tarp jų ir devyniolikmetis Mikelandželas, kuriam 1494 m. Florencijos valdovas užsakė dvaro kieme išdrožti sniego žmogų. Vadovaukitės šiais patarimais, kad sukurtumėte tobulą sniego senį.

Mary Dillwyn / wikipedia commons nuotr./Seniausia žinoma Senio besmegenio nuotrauka, 1853 metai
Mary Dillwyn / wikipedia commons nuotr./Seniausia žinoma Senio besmegenio nuotrauka, 1853 metai

1511 m. stebuklas įvyko per šešias savaites, kai buvo minusinė temperatūra, vadinama Mirties žiema. Briuselio miestas buvo padengtas sniego seniais – įspūdingais paveikslais, kurie pasakojo istorijas ant kiekvieno gatvės kampo. Kai kurios iš jų buvo politinio pobūdžio, piktos, nukreiptos prieš bažnyčią ir vyriausybę. Kai kurios buvo visiškai pornografinės. Briuselio gyventojams tai buvo jų Vudstokas, lemiamas meninės laisvės momentas. Bent jau iki pavasario, kai belgai susidūrė su pražūtingais potvyniais.

Snieguolės taip pat dalyvavo viename kruviniausių ankstyvosios Amerikos istorijos įvykių – 1690 m. Šenektadžio žudynėse. Tuo metu Šenektadžio fortas dabartinėje Niujorko valstijoje buvo atoki olandų gyvenvietė, kuriai nuolat grėsė užpuolimas. Tačiau užšalusius vartus saugoję kareiviai paliko porą sniego senių savo poste, kad šie saugotų miestą, kai išvyko gelbėtis nuo pūgos. Jiems nežinant, artėjo 210 prancūzų kanadiečių karių ir Amerikos indėnų kontingentas. Daugiau nei tris savaites keliavę per kelius siekiančią sniego pusnį, jie nesibaimino sniego senių ir įsiveržė į fortą, nužudydami 60 kaimelio gyventojų.

Jei baiminatės, kad sniego senių klestėjimo laikai jau praėjo, nesijaudinkite: sužinojau, kad sprogstančių sniego senių istorija kuriama ir šiandien.

Nuo 1818 m. Ciuricho gyventojai kasmet švenčia pavasario pradžią sprogdindami sniego senį. Trečiąjį balandžio pirmadienį prasideda „Sechseläuten“ šventė. Medvilninis sniego senis, vadinamas Böögg, pripildomas dinamitu ir kepėjų, kalvių ir kitų amatininkų gėrybėmis. Paradas baigiasi tuo, kad Böögg užkeliamas ant 40 pėdų aukščio laužo krūvos. Petro bažnyčios varpams nuskambėjus šešis kartus, taip simbolizuojant žiemos pabaigą, krūva uždegama. Kai sniego senis sprogsta, laikoma, kad žiema oficialiai baigėsi – kuo trumpiau degs, tuo ilgesnė bus vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas