Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai kops į naują viršukalnę Kinijoje bei leisis nuo 7,5 km aukščio kalno su slidėmis

Vilniaus universiteto žygeivių klubo (VUŽK) komanda pristatė savo ambicingą žygį link naujos viršukalnės Kinijoje. Liepos 13 dieną į ekspediciją „Kunlun 2012” išvykstantys lietuviai bandys šturmuoti dar niekieno nekoptą 6849 m kalną ir jį pavadinti lietuvišku vardu. Tai bus aukščiausia nė vieno alpinisto iki šiol nepaliesta viršukalnė, kurioje suplevėsuos Lietuvos vėliava. Be šio tikslo alpinistai išsikėlė ir kitą – užkopti į pus aštunto kilometro aukščio Mustagh-Ata kalną ir nuo jo nusileisti slidėmis.
Lietuvos alpinistų ekspedicija „Kunlun 2012“
Lietuvos alpinistų ekspedicija „Kunlun 2012“ / Sauliaus Damulevičiaus nuotr.

Į šią ekspediciją  išsiruošė viena labiausiai patyrusių Lietuvos alpinistų komandų, sudaryta iš šešių žmonių, todėl ekspedicijos vadovas Šarūnas Zigmantas tiki jos sėkme. Per mėnesį praleistą Kunluno kalnuose alpinistai pirmiausiai aklimatizuosis, surengs kalnų žygį ir apeis naujas perėjas, vėliau kops į naująją viršukalnę, o pabaigoje užsiropš dar aukščiau bei ekspediciją baigs nusileidimu slidėmis nuo Mustagh-Ata.

Visos ekspedicijos dalys yra pakankamai sudėtingos, tačiau Šarūnas Zigmantas tikina, kad naujiems iššūkiams komanda pasiruošusi. „Kopti naujais, dar niekieno nepramintais takais yra nemenkas pavojus, tačiau dėl to ir keliaujame šešiese. Statistiškai vienas komandos narys iš šešių gali patirti traumų, tad turėsime penkis žmones, kurie galės nešti. O ir asfaltuotas kelias nuo mūsų žygio vietos yra tik už 15 kilometrų. Juo ligoninę pasiektume per keturias valandas“,-  veiksmų detales atsitikus nelaimei įvardino Š.Zigmantas. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Ekspedicijos vadovas `arūnas Zigmantas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Ekspedicijos vadovas Šarūnas Zigmantas

Anot jo, Kinijos ekonominis augimas matomas net ir atokiausiose vietovėse. „Nauji keliai nutiesti per kalnus, oro uostai, neprastesnės nei Lietuvoje ligoninės, kitos paslaugos. Tiesa, malūnsparnių ten jau niekas mums neatsiųs, tad nelaimės atveju reikės kapstytis patiems“,- pridūrė ekspedicijos vadovas.

Vis dėlto pats sudėtingiausias ekspedicijos momentas – nusileidimas slidėmis nuo 7,5 km aukščio viršukalnės. Apie tai visi ekspedicijos dalyviai kalba gana atsargiai, nes leistis teks be jokios trasos, puriame sniege ir su didelėmis kuprinėmis ant pečių. O ir profesionalios slidininko patirties turi tik vienas ekspedicijos dalyvis Algimantas Kuras slidėmis perskrodęs Grenlandiją. Vis dėlto, įsivaizduojantiems, kad alpinistai visus septynis kilometrus ir leisis slidėmis, ekspedicijos vadovas primena, kad kalnų keteros ir taip jau būna išsidėsčiusios kelių kilometrų aukštyje virš jūros lygio, tad realus aukštis daug mažesnis. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Algimantas Kuras

Kaip bebūtų, nuo tokios aukštos viršukalnės iki šiol slidėmis nebuvo leidęsis nė vienas lietuvis.

Žygio sėkmę, anot dalyvių, turėtų užtikrinti ir nauja įranga, kurios prieš trisdešimt metų kopę alpinistai nė negalėjo įsivaizduoti. Tiesa sakant, net ir prieš penkis metus dar niekas negalėjo pagalvoti, kad 2012 metais lietuviai į Kinijos kalnus kuprinėse nešis į ritinėlį suvyniojamas saulės baterijas, galingą palydovinio ryšio stotelę ir išmaniuosius telefonus. „Dabar jei tik bus saulės, mes galėsime įspūdžius ir žinutes internetu transliuoti, kad ir nuo pačios viršukalnės“,- pasakojo A.Kuras. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spaudos konferencija

Ekspedicijos vadovas Šarūnas Zigmantas yra patyręs kalnų ekspertas, dalyvavęs daugybėje slidžių žygių Kaukaze, Altajuje, Urale, Alpėse, vadovavo ekspedicijoms Chibinų kalnuose, Tian-Šanyje, Nepale, Pamyre, Kunlunyje, įkopė į kalnus nuo Aliaskos iki Centrinės Azijos. Be to, tai daugkartinis Lietuvos ir Baltijos šalių alpinizmo čempionas. 

Tarp ekspedicijos dalyvių bus ir viena moteris – Danguolė Bičkūnienė, Grenlandiją slidėmis perskrodęs Algimantas Kuras, Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius, kiti patyrę alpinistai Šarūnas Oberauskas ir Tomas Šalkus.

Ekspedicijos rėmėjai
Ekspedicijos rėmėjai

smscredit.ltMontis magiaDicto citiusSony mobile15min.ltPENTAXVU žygeivių klubas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento