Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

14-mečio Tomo Jankausko tikslas – sudėti Rubiko kubą per rekordiškai trumpą laiką

Kai per praėjusių Kalėdų atostogas 14-metis Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos devintokas Tomas Jankauskas namuose užsiminė, jog nežino, ką veikti, vaikino tėtis papasakojo apie Rubiko kubą, kurį jo karta mėgdavusi dėlioti.
Tomas Jankauskas
Tomas Jankauskas / Autorės nuotr.

„Mamos paprašiau nupirkti tą daiktą, nes net nežinojau, kaip jis atrodo“, – šiandien juokiasi Lietuvos Rubiko kubo sudėjimo kojomis rekordą dvigubai pagerinęs ir į geriausių šio žaidimo žaidėjų šalies trejetuką patekęs Buniškių kaimo (Lazdijų rajonas) gyventojas. 

Vaikinas neslepia, kad pirmas įspūdis, paėmus į rankas tradicinį trijų eilių Rubiko kubą, buvo: „Ar iš viso įmanoma jį sudėti?“

Informacijos ir algoritmų, kaip sudėti šį kubą, Tomas ieškojo internete. Per dieną po dvi valandas dėliodamas Rubiko kubą, jaunuolis netruko susirasti bendraminčių.

„O kai sužinojau apie pirmą kartą Lietuvoje, Šiauliuose, rengiamą tarptautinį Rubiko kubo žaidėjų čempionatą, nutariau išbandyti jėgas“, – pasakojo neįprastą šiandienos jaunimui pomėgį atradęs dzūkas. 

Prieš porą savaičių vykęs pirmasis Tomo turnyras vaikinui buvo kaip niekad sėkmingas. Dalyvavęs šešiose iš dešimties rungčių, penkis kartus kovėsi finalinėse kovose, o sudėjimo kojomis rungtyje,  įveikęs lietuvius, latvius, italus, Tomas pasiekė naują Lietuvos rekordą ir užėmė pirmąją vietą. 

Rubiko kubą kojomis vaikinas sudėjo per 1 minutę 26 sekundes (ankstesnis rekordas buvo 2 min. 51 sek.). 

VIDEO: Rekordas

„Kai išmoksti kubą sudėti, tuomet atsiranda azartas sudėti jį kuo greičiau. Tam reikia kantrybės, užsispyrimo ir nuolatinių treniruočių“, – neslepia Tomas.

Šiandien Tomo namuose – 13 įvairių formų Rubiko kubų. Rankomis vaikinas jį sudeda per 10 sekundžių. 

„Svajoju šiuo pomėgiu užkrėsti ir daugiau lazdijiečių, tuomet galėtume surengti Rubiko kubo dėjimo turnyrą. Juk jeigu yra „protmūšiai“, gali būti ir „kubmūšiai“. Dabar mano tikslas – sudėti Rubiko kubą per mažiau nei dešimt sekundžių“, – sako gimnazistas T.Jankauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas