Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 1 vieta – geriausiu Lietuvoje šiemet pripažintas šefo M.Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją. Geriausiu šalies restoranų šiemet pripažintas šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“. Ekspertai jį įvertino 1 vieta!
Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“
Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“ / Linos Skukauskės ir Roberto Daskevičiaus

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano vadovas Martynas Praškevičius
  • Restorano šefas Martynas Praškevičius
  • Virtuvės tipas grill & bar
  • Darbo valandos I-VII 08:00-23:00
  • Adresas Gynėjų g. 14, Vilnius
  • Internetinė svetainė www.stebuklai.com
  • Atidarymo metai 2012 m.
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 20 EUR

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 1 vietą užėmusius „Stebuklus“ ir aiškinamės, kokie stebuklai lėkštėse pakerėjo tiek daug žmonių.

„Stebuklai“ – tai vieta, kuri džiugina savo klientus nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro septynias dienas per savaitę ir stengiasi niekada nenuvilti. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti. Tiesa, ši vieta yra iš tų, kuri neužsidaro privatiems renginiams – vėlgi, kad nenuviltų savo lojaliausių pusryčiautojų, pietautojų ir vakarieniautojų.

Restorano vadovas ir virtuvės vadas Martynas Praškevičius yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė.

VIDEO: 30 geriausių restoranų Lietuvoje – „Stebuklai“

Nors, kaip pats Martynas sako, iš pradžių jis norėjo atidaryti grilio patiekalų restoraną su baru, tačiau kolegų sukurtas pavadinimas „Stebuklai“ įpareigojo pasitempti. Tiesa, nors ir po daugybės įvertinimų ir komplimentų Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“. Jo nuomone, tokiu atveju viskas turi būti nepriekaištinga, o jis nuolat nori kažką taisyti, gerinti, tobulėti.

Linos Skukauskės ir Roberto Daskevičiaus/Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“
Linos Skukauskės ir Roberto Daskevičiaus/Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“

VAKARIENĖ. Vakaro valgiaraštis, kaip ir daugumoje aukšto lygio restoranų, čia keičiasi kas sezoną. Kad galėtų kurti Martynui svarbiausia yra apsirūpinti gerais, kokybiškais produktais. Toliau visi stebuklai, pasak jo, slypi paprastume.

Žinoma, kadangi nuo pat pradžių idėja buvo valgius patiekti su dūmo kvapu, t.y. atidaryti grill restoraną, iki šiol „Stebuklų“ meniu siūlo nemažą patiekalų „nuo ugnies“ kiekį.

Žinoma, jau turbūt nereikia pridurti, kad beveik viskas yra gaminama restorano virtuvėje, nuo padažų iki vietoje kepamos duonos.

Desertai „Stebukluose“ yra verti atskiros pastraipos. Tačiau ji bus trumpa – Martyno desertus reikia ragauti. Tai yra visų skonių šedevrai, kurie iš tiesų yra verti būti vadinami mažais stebuklais.

INGREDIENTAI. M.Praškevičiaus vasaros dienos prasideda turguje, kur jis ieško šviežiausių sezoninių produktų. Antradieniais ir ketvirtadieniais jį galima sutikti Tymo turguje. Beje, pastaruoju metu jis itin pamėgo sausai brandintą lietuvišką jautieną. Žinoma, tokio lygio restoranas neapsieina ir be didžiųjų produktų tiekėjų.

Linos Skukauskės ir Roberto Daskevičiaus/Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“
Linos Skukauskės ir Roberto Daskevičiaus/Šefo M. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“

PUSRYČIAI. Apie „Stebuklų“ pusryčius kalbos sklando ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Kas čia yra pusryčių karalius? Žinoma, Benedikto kiaušinis! Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, kuris Vilniuje įvedė vėlyvųjų pusryčių madą (ją jis pradėjo dar „Briusly“, kurio meniu jis iki šiol prižiūri).

RAW BARAS. Kurdamas grilio patiekalų įkvėptą meniu, M. Praškevičius nuo pat pradžių norėjo daugiau dėmesio skirti ir raw (liet. k. – žaliems) patiekalams. Ir šiuo atveju, tai neturi nieko bendro su žaliavalgių maistu. Kalbama apie žalią mėsą ir žuvį, kurią „Stebuklų“ virtuvė neretai patiekia netgi labai išradingai.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ. Karts nuo karto Martynas, kaip pats sako, „pažaidžia“ „fine dining“, t.y. organizuoja temines degustacines vakarienes. Vidutiniškai tokių kulinarinių įvykių metu jis gamina net 14-18 teminių patiekalų! Pavyzdžiui, vakarienės tema „Kai siela sutinka kūną“ buvo vystoma kartu su baru „Spiritus“ svečiuose. Kita degustacinė vakarienė improvizavo Meksikos laboratoriją ir pan. Nėra nei taisyklių, nei periodiškumo – viskas vyksta pagal sezoną, nuotaiką, idėją, todėl jei domina vieno geriausio Lietuvos šefo degustacinės vakarienės, reiktų sekti „Stebuklų“ paskyrą Feisbuke.

VERSLO PIETŪS. Kaip ir priklauso, „Stebukluose“ dienos pietūs nėra paprasti, bet labiau tradiciniai nei a la carte patiekalai. Pietų meniu keičiasi kasdien. Karštų patiekalų kaina yra apie 7 EUR, sriuba 2-3 EUR.

ĮDOMU. Nors restoranas dirba septynias dienas per savaitę, nuo ryto iki vėlumos, Martynas vis tiek bando prisiliesti prie kiekvieno patiekalo, kuris išeina per vadinamąjį „langelį“.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?