Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 10 vieta – aktoriaus Jeremy Ironso pamėgtas „Saint Germain“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.
Jeremy Irons pamėgtas Vilniaus restoranas „Saint Germain“
Jeremy Irons pamėgtas Vilniaus restoranas „Saint Germain“ / G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr.

Šiandien pradedamas skelbti geriausiųjų dešimtukas ir jį pradeda 10 vietą užėmęs „Saint Germain“ restoranas, kuris prasidėjo kaip viena pirmųjų Lietuvos vyninių, vėliau tapo restoranu, o didžiausią reklamą šiai vietai padarė Holivudo aktorius Jeremy Ironsas. Jis kol viešėjo Vilniuje lankėsi šiame restorane kone kasdien.

Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra daugiau 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano vadovas Dainius Vasiliauskas
  • Restorano šefas Gediminas Švenčionis
  • Virtuvės tipas Prancūziška virtuvė
  • Darbo valandos I-VI 11:00-00:00, VII 11:00-23:00
  • Adresas Literatų 9-32, Vilnius
  • Internetinė svetainė www.saintgermain.lt
  • Atidarymo metai 2005 m.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę bei aplinką.

Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 10 vietą užėmusį prancūziškos virtuvės restoraną – „Saint Germain“.

Tai yra vienas pirmųjų aukšto aptarnavimo lygio restoranų Vilniuje, duris atvėręs prieš 11 metų kaip vyninė, kuri, beje, tuo metu irgi buvo viena pirmųjų mieste.

„Saint Germain“ iki šiol yra žmonių, kurie čia dirba nuo pat pradžių. Vienas jų – pagrindinis virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.

Nors „Saint Germain“ stalai yra nukloti baltomis staltiesėmis ir vakare lankytojai čia mėgsta pasipuošti, o visas restorano kolektyvas yra nuolat pasitempęs, prancūziškas bohemos dvelksmas dėl idiliškos lokacijos Vilniaus senamiestyje šiai vietai yra visiškai nesvetimas.

VAKARIENĖ. G.Švenčionio sukurtas meniu per daugiau nei 10 metų keičiasi nedaug, nes, kaip teigia restorano vadovas Dainius Vasiliauskas, kad įtrauktų naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o eliminuoti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geriau. Tai nėra taip paprasta. Be to, nuolatiniai „Saint Germain“ lankytojai yra pamėgę tam tikrus patiekalus, kurie visus tuos 11 metų yra nuolat tobulinami.

O labiausiai lankytojų pamėgti desertai yra iš klasikos skyriaus: fondant au chocolat, tiramisu, creme brule ir neseniai meniu atsiradusi pana cota su pasiflorais ir karamele.

Iš pagrindinio meniu jau 11 metų nesitraukia „Saint Germain“ jautienos tartaras, pomidorinė ir baravykų sriubos, befstrogenas, tuno filė, firminis rizotas.

Ingredientai, iš kurių gaminami šio restoranų patiekalai, atkeliauja iš viso pasaulio. Mėsa – daugiausia atvežtinė. Ji ant vakarienės stalo atsiduria atkeliavusi iš Naujosios Zelandijos, Brazilijos ar Airijos. Iš esmės kiekvienas ingredientas šiame restorane yra išieškotas ir keliauja iš daugybės skirtingų šalių bei tiekėjų.

Taip pat nemažai produktų „Saint Germain“ virtuvė gamina pati. Visi padažai, majonezas, lydytas sviestas ir kiti pagrindiniai produktai yra gaminami vietoje.

APTARNAVIMAS IR VYNO KORTA. Kaip teigia D. Vasiliauskas, Vilniuje sunku surasti geresnį aptarnavimą nei čia. Juolab restoranas turi ir savo someljė – Mindaugą Miežį, kuris vakarais lankytojams padeda suderinti maistą ir vyną.

Vyno korta „Saint Germain“ yra optimali. Ji aprėpia Naująjį ir Senąjį pasaulius, pagrindinius didžiųjų vynų eksportuotojų regionus. Nors čia nerasi itin retų vynų, tačiau „Saint Germain“ vyno rūsys paprastai įtinka patiems įvairiausiems skoniams. Žinoma, šiuo klausimu čia dominuoja prancūziškas vynas.

PUSRYČIAI. Nuo šios vasaros „Saint Germain“ pagaliau pristato ir atskirą pusryčių meniu, kuriame – ir Benedikto kiaušinis, ir prancūziškas omletas, ir blyneliai su ikrais, švieži kruasanai, švieži vaisiai ir daržovės bei kiti lengvi gurmaniški ryto patiekalai.

ĮDOMU. Šią vietą per 11 metų įvertino ir žinomi pasaulio aktoriai, kurie filmuodamiesi Vilniuje ne kartą ir ne du užsukdavo į „Saint Germain“. Vien aktorius Jeremy Ironsas ir visa jo filmavimo komanda padarė didžiulę paslaugą pačioje pradžioje, kai tik atsidarė restoranas. J.Ironsas itin pamėgo „Saint Germain“ ir kol filmavosi Vilniuje, buvo nuolatinis šios vietos lankytojas. Taip pat čia nemažai vakarų praleido aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Naomi Watts, Marie Trintignant šeima ir kiti.

CREDO. Restorano savininkas Dainius yra frankofonas. Jis kasmet su savo kolektyvu keliauja į Prancūziją semtis naujų idėjų, stebėti naujausių tendencijų ir atrasti naujų vynų. Jo ir šio restorano credo – viskas prasideda nuo skonio. Dainius pastebi, kad kiti restoranai dažnai pirmiausia koncentruojasi į formą, kuri sukuria lūkestį. Tai, pasak jo, šiai vietai nėra priimtina. Taip pat jam svarbu, kad maistas būtų ne tik šviežias ir kokybiškas, bet išsiskirtų dar kažkuo, kas daro konkretų patiekalą ypatingu ir unikaliu.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas