Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra daugiau kaip 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Suprasti akimirksniu
- Restorano šefas: Javier Lopez
- Restorano vadovas: Jadran Jarkovič
- Virtuvės tipas: moderni europietiška virtuvė
- Darbo valandos: pusryčiai I-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-11:30, pietūs I-V 12:00-15:00, vakarienė I-VII 18:30-22:30
- Adresas: Universiteto g. 14. Vilnius, Lietuva
- Atidarymo metai: 2012 m.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu.
Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 17 vietą užėmusį „Telegrafą“, kuris nors ir būdamas prabangus, daug dėmesio skiria ne atvežtiniams gourmet ingredientams, bet geriausiems vietiniams produktams.
Vilniaus centre, senamiestyje, įkurtas restoranas „Telegrafas“ – vieta ieškantiems elegantiškos aplinkos mėgautis europietiškos virtuvės patiekalais, siūlanti istorinės praeities ir modernumo derinį, malonią atmosferą ir didingus Vilniaus arkikatedros aikštės vaizdus pro langus.
„Telegrafas“ siekia būti priešakyje, kurdamas modernią lietuvišką virtuvę, todėl svečiai gali mėgautis inovatyviu valgiaraščiu, kurį įkvepia tiek vietinės, tiek europetiškos virtuvės skoniai. Čia lietuviški patiekalai tarsi atrandami iš naujo.
Čia vakarieniauja aukščiausio rango Europos šalių, Europos Sąjungos, NATO vadovai. Taip pat įvairių šalių prezidentai, premjerai, karališkųjų šeimų atstovai. Be abejo, „Telegrafe“ lankėsi ir įvairiausios Holivudo, pasaulinio lygio muzikos žvaigždės. Kuo jis toks ypatingas?
DIENOS PIETŪS. Dienos pietų meniu čia keičiasi kas savaitę. Pietaujant „Telegrafe“ galima rinktis iš 2 arba 3 patiekalų valgiaraščio, t.y. iš dviejų tos savaitės užkandžių ir dviejų pagrindinių patiekalų. Pasirinkus trijų patiekalų meniu – patiekiamas desertas. Dviejų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata kainuoja 20,00 Eur. Trijų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata – 27,00 Eur.
VAKARIENĖ. Vakarienės valgiaraštis „Telegrafe“ keičiasi kartą per sezoną, t.y. 4 kartus per metus. Kuriant vakarinį meniu restorano virtuvė stengiasi išryškinti unikalų europietišką kulinarinį skonį bei pažvelgti į tai moderniai.
Kurdamas sezono maisto kortą vyriausiasis šefas Javieras Lopezas pabrėžia itin kokybiško produkto svarbą. „Produktas čia – karalius“, – sako jis. Gaminant „Telegrafo“ patiekalus, virtuvė užtikrina, naudojami tik patys geriausi rinkoje randami produktai.
Kiekvienas meniu patiekalas čia turi savo istoriją, nes kiekvienas ingredientas yra ypatingas. Pavyzdžiui, čia siūlomos retos aukščiausiosios klasės austrės, keturiasdešimt penkias dienas pienu maitinto ėriuko mėsa ir pan.
Pasak J. Lopezo, vasaros meniu norima išryškinti ir vietinių produktų svarbą, todėl kurdamas valgiaraštį šefas renkasi daug lietuviškų produktų – grybų, uogų, įvairių sezoninių daržovių, kiaušinių, pieskoninių žolelių, sūrį iš Dargužių kaimo. Jis pats labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, miško grybus, uogas. Pasak jo, tai yra karališkos kokybės produktai.
YPATINGAS PATIEKALAS. Kadangi restorano šefas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, tad nenuostabu, kad elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas tapo ypatinguoju restorano „Telegrafas“ patiekalu. Kurdamas šį patiekalą Javieras į pagalbą pakvietė vietinius ūkininkus iš Joniškio. Jie jį aprūpina aukštos kokybės žvėriena. Kuriant elnienos patiekalą, pasak vyriausiojo šefo, svarbu atsižvelgti į tai, kad žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose ir gyvena žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad ir patiekale – miško mėlynės, aukštos rūšies lietuviški baravykai, patiekiami su tradiciniais lietuviškais švilpikais.
VYNO KORTA. Restorano someljė – Narimantas Miežys – ketverius metus iš eilės tapo geriausiu Lietuvos someljė. Jis restorane būna bent 5 kartus per savaitę ir padeda klientams išsirinkti geriausius vynų ir patiekalų derinius.
„Telegrafo“ vyno kortoje dominuoja Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vyndariai. Vynų asortimentą čia sudaro daugiau kaip 200 skirtingų rūšių vynų, o daugiau nei 20 jų yra pilstomi taurėmis. Vynų kainos varijuoja nuo 25 Eur iki 3700 Eur už butelį.
PUSRYČIAI. Nors „Telegrafas“ yra įsikūręs šalia „Kempinski Hotel Cathedral Square“, čia pusryčiai yra patiekiami ne tik viešbučio svečiams, bet ir miestiečiams. Rytais juos pasitinka gausus pusryčių stalas: naminiai javainiai, šviežiai kepta įvairių rūšių naminė duona, vietinių ūkininkų kulinariniai gardumynai.
Pusryčius galima rinktis ir iš specialaus meniu, kuriame – ekologiški Benedikto kiaušiniai, Florentino kiaušiniai, Karališki kiaušiniai patiekiami su įvairiais ingredientais. Taip pat galima užsisakyti tradicinius lietuviškus pusryčius, kurie gali būti pagardinti „Perigord“ juodaisiais trumais, vaflius, blynus, košes, jogurtus.
INTERJERAS. Restorano interjere dominuoja akmuo, medis ir metalas. Jaukumo restoranui suteikia medinės grindys, venecijietiško stiliaus apdaila, specialus apšvietimas, atidengti istoriškai svarbios XVI a. gynybinės sienos fragmentai ir pro langus atsiveriantis Vilniaus arkikatedros vaizdas.
ĮDOMU. Nuo 1948 m. „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pastate buvo centrinis Vilniaus telegrafas. Po renovacijos viešbučio restoranas išlaikė ryšį su Vilniaus miesto istorija – jam grąžintas istorinis pavadinimas ir atverti viešbučio renovacijos metu atrasti XVI a. gynybinės sienos griuvėsiai.
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.