Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Suprasti akimirksniu
- Restorano vadovas: Antonio ir Asta Meschino
- Restorano šefas: Dmitrij Babenko
- Virtuvės tipas: Moderni itališka virtuvė
- Darbo valandos: I-V 11:00-23:00, VI-VII 12:00-23:00
- Adresas: Vilniaus g. 23, Vilnius
- Internetinė svetainė: www.antonio.lt
- Atidarymo metai: 1996 m.
- Karštų patiekalų kaina: nuo 10 EUR iki 31 EUR
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 21 vietą užėmusį restoraną „Da Antonio“, su charizmatišku šefu Dmitrij Babenko priešaky.
Nepriklausomos Lietuvos kontekste „Da Antonio“ yra unikali vieta su istorija. Italas Antonio su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai.
Vėliau restoranas augo ir iš picerijos tapo picerija-tratorija – t.y. plėtėsi patiekalų pasirinkimas.
Vėliau „Da Antonio“ tapo picerija-restoranu – valgiaraštyje atsirado restoraninio lygio valgių. Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį šeimininkai nusprendė griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas su kūrybišku ir nepigiu meniu.
VAKARIENĖ. „Da Antonio“ veikia jau daugybę metų. Restoranas pergyveno ir pakilimą kartu su ažiotažu dėl picų, ir Gedimino prospekto rekonstrukciją, kai į restoraną užsukdavo tik ištikimiausi klientai. Šio restorano šefas Dmitrij Babenko išbandė įvairų meniu. Vis dėlto jis niekada nenutolo nuo itališkos virtuvės.
Šiuo metu restorano valgiaraštis yra keičiamas bent 2-3 kartus per metus. Kas mėnesį atsiranda keletas šefo patiekalų, kurių nėra pagrindiniame meniu. Kurdamas naują valgiaraštį pagrindinių patiekalų idėjų ir naujoviškų paruošimo būdų, Dmitrij semiasi kelionių metu. Be to, draugai jam nuolat veža įvairiausias kulinarines knygas ir žurnalus iš viso pasaulio, tačiau daugiausia, žinoma, iš Italijos.
Naujų patiekalų idėjos atsiranda dar gerokai iki naujo sezono pradžios. Dmitrij kelis mėnesius į priekį žino, ką gamins pavasarį/vasarą ar rudenį/žiemą. Žinoma, tai priklauso nuo sezono ir kokie produktai tuo metu yra „aukštumoje“.
Dmitrij nuo pat pradžių nors ir kurdamas Italijos įkvėptus patiekalus stengiasi palaikyti lietuvišką ūkį. Pavyzdžiui, „Da Antonio“ komanda viena pirmųjų pradėjo dirbti su lietuviškomis mėsomis. D. Babenko iki šiol pats dalyvauja mėsų paruošimo brandinimui procese, kuris neretai trunka apie 6 mėnesius. Daržoves, pavyzdžiui, šparagus jis perka Šiauliuose, šparagų ūkyje, o įvairiausius daigus – Kaune.
SPECIALIZUOJASI. Naminiai ravioliai – šio restorano vizitinė kortelė. Būtent čia buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje. Tačiau iki šiol restorano virtuvė juos stengiasi patiekti ypatingai, eksperimentuoja su forma, įdarais bei kitais priedais.
INTERJERAS. Kiekviena restorano niša yra puošta italų dailininkų reprodukcijomis, vazomis, antikvariniais laikrodžiais. Restorano prieigos išsiskiria simbolinėmis Antikos laikus primenančiomis kolonomis ir frontonu. Dėl savo elegantiškos, tačiau ne itin griežtos aplinkos „Da Antonio“ puikiai tinka dalykiniams susitikimams su verslo partneriais ir kolegomis, taip pat vakarienėms su draugais ir artimaisiais. Daugiausiai, kaip virtuvės šefas D.Babenko teigia, čia užsuka svečiai, kurie nenori reklamos, bet vertina privatumą ir aukštą aptarnavimo lygį.
VYNO KORTA. Be abejonės, dominuoja itališki vynai ir prancūziškas šampanas. Paskanauti itališkų vynų čia galima iš visų šalies regionų: Kampanijos, Marches ir Umbrijos regionų, Abruzzo, Sardinijos, Sicilijos ir t.t.
ĮDOMU. Jau įprasta, kad restoranas turi savo vyno kortą, tačiau rečiausio ir natūraliausio vandens korta stebina. Būtent tokią turi jau beveik 20 m. Vilniaus širdyje veikiantis restoranas „Da Antonio“. Be abejonės, šioje kortoje dominuoja itališko vandens pasirinkimas, tačiau yra ir viena lietuviško vandens rūšis.
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.