Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 22 vieta – seniausias privatus restoranas Lietuvoje „Stikliai“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo UAB „Švyturys-Utenos alus“.
Restoranas „Stikliai“
Restoranas „Stikliai“ / G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr

Tarp geriausiųjų šalies restoranų, 22 vieta šiemet buvo įvertintas seniausias privatus restoranas Lietuvoje – „Stikliai“.

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai, buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano šefas Linas Bražinskas
  • Restorano vadovas Romualdas Zakarevičius
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė su lietuviškos virtuvės akcentais
  • TAS patiekalas lietuviškos stirnienos išpjova
  • Darbo valandos I–VI pusryčiai: 7:00–11:00, pietūs: 12:00–15:00, vakarienė: 18:00–00:00
  • Adresas Gaono g. 7, Vilnius
  • Internetinė svetainė www.stikliai.com
  • Atidarymo metai 1987 m.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 22 vietą užėmusius „Stiklius“, kurie daugumai lietuvių yra bent jau vienoje ar kitoje situacijoje girdėti, matyti, o gal ir išbandyti.

Saikinga prabanga alsuojantis „Stiklių“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje (taigi ir didžiausia patirtimi), ilgu sąrašu įvertinimų (4 valstybių ordinai), garbingų svečių iš užsienio komplimentais (čia vakarieniavo nuo daugybės skirtingų šalių prezidentų iki karališkų šeimų atstovų) ir pagaliau faktu, kad tai yra vienas iš 30 geriausiai įvertintų šalies restoranų.

ŠEFAS. Pagrindinė šio restorano vertybė – pagrindinis virtuvės šefas Linas Bražinskas, kuris čia darbuojasi jau ilgiau nei 20 metų. Panašią patirtį šioje vietoje yra sukaupę ir kiti virtuvės darbuotojai.

Tiesa, L.Bražinskas nors ir daug metų dirba vienoje vietoje, tačiau kūrybine prasme jis nemėgsta stovėti vietoje. Linas nuolat stažiuojasi Paryžiuje ir Strasbūre, o kurdamas „Stiklių“ meniu bendradarbiauja su šefu Jeanu-Francois Rouquette'u, kuris yra vieno Prancūzijoje gerai vertinamo (dvi „Michelin“ žvaigždutės) restorano „galva“.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Restoranas „Stikliai“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Linas Bražinskas

VAKARIENĖ. Restorano pagrindinis meniu keičiasi 4 kartus per metus ir yra priklausomas nuo sezono. Vis dėlto, kaip ir daugelyje įsitvirtinusių restoranų, taip ir čia, keli patikrintos klasikos patiekalai niekada nesitraukia iš šios vietos valgio kortos. Be to, šefas Linas Bražinskas kas mėnesį pristato vis kitokį degustacinį meniu.

Kurdamas valgiaraščius net ir patiems įnoringiausiems gurmanams „Stiklių“ virtuvės šefas vadovaujasi keliomis kertinėmis idėjomis – sezonas ir jį iliustruojantys produktai, jų suderinamumas tarpusavyje ir kuo daugiau natūralumo lėkštėje.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Restoranas „Stikliai“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Restoranas „Stikliai“

Jau kurį laiką restorano valgiaraštyje dominuoja jūros gėrybės ir žuvis. Vis dėlto nors ir dauguma pagrindinių patiekalų ingredientų (t. y. beveik visi jūriniai laimikiai) keliauja iš Vokietijos, virtuvė stengiasi palaikyti vietinius ūkininkus. Pavyzdžiui, laukinė mėsa čia atkeliauja iš vieno ūkio Panevėžio regione. O daržovės, vaisiai ir prieskoniai yra auginami nuosavame „Stiklių“ ūkyje Dubingiuose.

VYNO KORTA. „Stiklių“ vyno korta yra sudaroma bendradarbiaujant su restorano virtuve, someljė Aleksejumi Tofanu bei Italijos ir Prancūzijos vyndariais. Žinoma, sezono vyno hitai yra atrenkami pagal tuo metu siūlomą valgiaraštį – t. y. „į priekį“ yra ištraukiami tie vynai, kurie labiausiai dera prie tuo metu gaminamų patiekalų, tačiau kalbant plačiau, šio restorano vyno rūsys išties įspūdingas.

PUSRYČIAI. „Stikliai“ nuo pirmadienio iki šeštadienio tiekia „buffet“ tipo pusryčius. Jais galima mėgautis tiek jaukioje pusryčių salėje, tiek prie fontano augalais turtingame „Stiklių“ kiemelyje, tiek žiemos sode.

Be vietoje gaminamų jogurtų, kepamų duonų ir bandelių bei kitų šaltų užkandžių, restoranas nuo ryto siūlo pasistiprinti ir karštais patiekalais. O pusryčių meniu vainikuoja geros kavos pasirinkimas, kurį papildo ypatingi ir švieži „Stiklių“ desertai iš nuosavos konditerijos gamyklėlės.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Restoranas „Stikliai“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr/Restoranas „Stikliai“

INTERJERAS. „Stiklių“ interjeras išsiskiria neperkrauta prabanga. Interjerą viešbučiui ir restoranui kūrė architektas Audrius Ambrasas kartu su prancūzų dizainere Anne Toulouse, kuri, beje, jau ilsisi ramybėje. Jos pareigas perėmė ir pagrindine „Stiklių“ dizainere tapo Daniele Brousselin, taip pat kilusi iš Prancūzijos. Pagrindinis „Stiklių“ restorano interjeras yra suformuotas remiantis XVII–XVIII a. estetika, priderinus šiuolaikinio interjero detales ir aksesuarus.

GĖLĖS. Vos užėjus į „Stiklius“ iškart supranti, kad gėlės čia vaidina svarbų vaidmenį. Pasirodo, jos yra kruopščiai atrenkamos ir derinamos, išlaikant bendrą komplekso stilistiką. Taigi neišvengiamai ši vieta turi ir savo floristes bei agronomą. Beje, daugelis gėlių į restoraną ir viešbutį atkeliauja irgi iš „Stiklių“ ūkio Dubingiuose.

ĮDOMU. Restoranas yra įsikūręs barokiniais ir gotikiniais elementais puoštame pastate Vilniaus senamiestyje. „Stiklių“ vietoje XV–XVI a. buvo stiklo pūtėjų ir kitų amatininkų centras.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos