Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 23 vieta – vienas iš 3 geriausių restoranų Kaune – „Dia“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo UAB „Švyturys-Utenos alus“. Tarp geriausiųjų šalies restoranų, 23 vietoje, šiemet atsidūrė pirmasis Kauno restoranas šiame reitinge – „Dia“.
Restoranas „Dia“
Restoranas „Dia“ / G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr.

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano šefas: Algirdas Matačiūnas
  • Restorano vadovas: Vaiva Gumbienė
  • Virtuvės tipas: viso pasaulio virtuvė
  • TAS patiekalas: Tuno tataki
  • Darbo valandos: I-III 11:00-22:00, IV 11:00-23:00, V 11:00-00:00, VI 12:00-00:00, VII 14:00-22:00
  • Adresas: Maironio g. 9, Kaunas
  • Internetinė svetainė: www.restoranasdia.lt
  • Atidarymo metai: 2015 m.
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina: 10-12 EUR

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu.

Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 23 vietą užėmusį restoraną „Dia“, su įspūdingą patirtį sukaupusiu šefu priešaky.

Prieš porą mėnesių į „Dia“ atėjęs dirbti šefas Algirdas Matačiūnas jau tapo restorano pažiba ir spėjo pasiekti puikių rezultatų. Pavyzdžiui, kauniečiai „Kaunas Gastro 2016“ kulinarinio safario metu „Dia“ įvertino pirma vieta.

„Dia“ – tai lotyniškas žodis reiškiantis „diena“. Taigi šio restorano diena visuomet prasideda nuo rytinės duonos kepimo, kruopštaus sezoninių daržovių kitų produktų atrinkimo.

ŠEFAS. Iki „Dia“ visą šefo karjerą Algirdas Matačiūnas kūrė Londone, kur Vestminsterio koledže pabaigė kulinarijos menos studijas.

Būtent pastarasis faktas Algirdui atvėrė daugiau durų šiame beprotiška konkurencija garsėjančiame megapolyje.

A.Matačiūnas daugiausiai patirties sukaupė dirbdamas princo Philipo (karalienės Elizabeth II vyro) namų, kurie taip pat yra ir prancūzų namai, ir Karališkoji inžinerijos mokykla, virtuvėje. Tačiau to jam neužteko. Atostogas jis išnaudodavo ne poilsiui, o darbui kitose prestižinėse virtuvėse. Taip lietuvis padirbo ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose šefo Richardo Corrigano restoranuose, ir prabangių viešbučių virtuvėse.

Tačiau kas jį su tokia patirtimi paskatino grįžti į Kauną? Algirdo šeima gyvena Kaune. Be to, jis ir pats yra kaunietis. Sukaupęs didžiulį žinių ir patirties bagažą vyras nusprendė kartu su „Dia“ kilstelėti gimtojo Kauno restoranų lygį. Taigi ir grįžęs namo Algirdas neatsipalaidavo. Virtuvės komanda kartais juokais, o kartais ir per jėgą bando jį išvyti namo, kad šis pailsėtų. Algirdas mėgsta dirbti septynias dienas per savaitę. Žinoma, klientams nuo to tik geriau – taip prie kiekvieno iš virtuvės išeinančio patiekalo šefas spėja prisiliesti, jį kažkaip pagardinti, o gal ir pataisyti. Be to, Algirdas mėgsta išeiti į salę, pabendrauti su klientais, išgirsti jų nuomonę – jis vertina ne tik komplimentus, bet ir kritiką.

A.Matačiūnas yra prancūzų klasikinės virtuvės šalininkas, gilinasi į įvairiausias šios kulinarinės mokyklos technikas (produktų pjaustymo subtilumus, kepimo laiko niuansus ir pan.).

VAKARIENĖ. Pagrindinis „Dia“ valgiaraštis keičiasi bent porą kartų per metus, tačiau specialųjį meniu Algirdas sudarinėja kas mėnesį priklausomai nuo einamojo sezono gėrybių.

Vartydamas restorano valgiaraštį lyg patenki į kelionę aplink pasaulį. Jame – Prancūzijos, Tailando, Italijos, Japonijos, Indijos ir kitų kraštų virtuvių įkvėpti patiekalai. Restorano virtuvėje nenaudojami iš anksto paruošti ar šaldyti pusgaminiai. Padažai ir sultiniai taip pat ruošiami vietoje.

Kai kuriuos produktus šefas perka Zanavykų ūkininkų turguje, tačiau neapsiriboja tik vietinių ūkininkų ar žvejų siūloma produkcija. Jo nuomone, norint išskirtinesnių patiekalų reikia ir išskirtinių ingredientų. Jūros liežuviai ar jūrų velnias šioje vietoje laimi prieš menkę ar uotą. Mėsa į „Dia“ taip pat keliauja iš viso pasaulio (Brazilijos, Argentinos, Airijos ir t.t.).

Žinoma, lietuviška produkcija čia taip pat randa sau vietos, tačiau šiuo klausimu Algirdas nėra užsispyręs ir neriboja savęs tik 100 km spinduliu randamais produktais. Jam daug svarbesnis yra išskirtinis skonis ir nepriekaištinga kokybė. Tam pritaria ir restorano savininkas Rytis Garbaravičius, kuris leidžia šefui eksperimentuoti, investuoja ir siekia kelti skonio kartelę ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos mastu.

VIRTUVĖ. „Dia“ virtuvė jauna, tačiau greitai mokosi iš Algirdo, kurio patirtis jam leidžia ne tik kurti skonius, bet ir auginti naująją kartą. Jis restoraną „Dia“ mato kaip mokomąją bazę – Algirdas yra atviras ir mielai dalinasi patirtimi bei receptais. Taip pat jis bendradarbiauja su KTU studentais, vertina jų darbus, kviečiasi jaunimą atlikti praktikos.

DIENOS PIETŪS. Dienos pietų meniu čia lenkia daugumos Kauno restoranų vakarinį valgiaraštį. Bent tris kartus per savaitę čia lankytojams yra siūloma visiškai šviežia žuvis. Dienos pietų pasirinkimas susideda iš karšto patiekalo (5 EUR), sriubos (2 EUR), salotų arba užkandžio (4 EUR). Stalo vanduo ir vietoje kepama duona pietautojams tiekiama nemokamai.

INTERJERAS. Dizainerio Tomo Dixono šviestuvai, Ingos Galinytės paveikslai, natūralaus medžio faktūros, švelnių gobelenų baldai, geometriškomis formomis, aukso atspalviais puošta siena, akį traukiančios lubos su keliais šimtais medinių pakabučių sukuria jaukią atmosferą. Restorano interjerą apie metus laiko (atsakingai ir kruopščiai) kūrė dvi jaunos dizainerės – Indrė Baršauskaitė ir Greta Valikonė.

VYNO KORTA. Urtė Mikelevičiūtė (dervynas.lt) padėjo sudaryti „Dia“ vyno korta. Žinoma, Urtė vynus šiuo atveju derino prie konkrečių restorano patiekalų, tačiau paliko erdvės ir eksperimentams.

ĮDOMU. „Dia“ burgeriai pagaminti iš lietuviškos brandintos jautienos jau užsitarnavo kauniečių „medalius“. Netgi krepšininkai po rungtynių čia užsisako burgerių išsinešimui – dažniausiai kokių 30, ar daugiau.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai