Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: geriausi restoranai, kurių šefas – ne lietuvis

Birželio-liepos mėnesiais buvo išrinktas geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtukas. Iš jų net penkių restoranų virtuvėse šeimininkauja šefai iš užsienio: Italijos, Armėnijos, Ispanijos, Indijos.
Mickey Bhoite
Mickey Bhoite / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Multikultūrinė virtuvė lietuviškam skoniui tampa vis priimtinesnė. Taigi nauji vėjai, kuriuos atveža užsienio šefai taip pat turėtų sudominti ne vieną gurmaną, gero bei kokybiško maisto mėgėją.

5 geriausi restoranai Lietuvoje, kurių šefas – užsienietis:

IDW ESPERANZA RESORT

Išskirtinių viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausantis elegantiškas boutique viešbutis „IDW Esperanza Resort“ su gamta susilieja Trakų rajone, Aukštadvario regioniniame parke ir gali pasigirti ne tik geriausios apgyvendinimo įstaigos Lietuvoje įvertinimu, bet net trimis puikiai šiame projekte ekspertų įvertintais restoranais.

Visų jų šefas yra temperamentingasis Mickey Bhoite, kurio patirtis kalba pati už save. Vienas ryškiausių jo karjeros etapų buvo „Le Cirque“ restorano, kuris yra įsikūręs 3 kartus geriausiu Indijos viešbučiu išrinktame „The Leela Palace“, atidarymas. Taip pat Mickey vadovavo prestižinio „Bellagio“ restorano virtuvei Las Vegase.

„IDW Esperanza Resort“ nuotr./Virtuvės šefas Mickey Bhoite.
„IDW Esperanza Resort“ nuotr./Virtuvės šefas Mickey Bhoite.

M.Bhoite yra pasaulinio lygio šefas dirbęs visame pasaulyje: nuo Japonijos iki Australijos, Amerikos ir Karibų bei Europoje (Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje ir t.t.). Dabar, nuo 2014 m., jo antraisiais namais tapo Lietuva.

Tiesa, Mickey pradžia kulinarijos srityje buvo visiškai atsitiktinė. Jis nuo vaikystės svajojo tapti veterinaru, tačiau susiklosčius aplinkybėms jam reikėjo pralaukti metus ir jis laikinai įstojo į „F.Martini Hospitality Management“ institutą, kuriame pradėjo studijuoti kulinarijos mokslus. Jis manė, kad tai tik vieneriems metams, tačiau virtuvėje jis pasiliko iki šiol. Kaip jis sako, tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

Vis dėlto savo kitą meilę – meilę gyvūnams – jis irgi realizavo sukurdamas nedidelį safarį savo namuose, Italijoje. Ten jis augina įvairias nuodingas gyvates, nykštukines marmozetes, kalbančias papūgas ir t.t. Anksčiau ten augo ir liūtas, ir tigras. Šiuo ūkiu, kol Mickey dirba Lietuvoje, rūpinasi jo šeima.

Dėka savo didelės patirties dirbant skirtinguose pasaulio kampeliuose Mickey laisvai kalba 6 kalbomis ir dar keliomis gali susikalbėti profesiniais klausimais. Jo kita aistra – motociklai. Jais jis apkeliavo daugybę pasaulio šalių ir netgi pakilo į Nepalą ir Tibetą.

GASPAR'S

Gasparas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Šis skirtingų kultūrų vaikas užaugo šeimoje, kuri visą gyvenimą dirbo maisto industrijoje, taigi atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, Gasparas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis atidarė restoraną, kuris iškart susilaukė komplimentų ir nuolatinių lankytojų eilės.

Iš Indijos jis veža ypatingus prieskonius, kurių galima rasti tik Goa. Be šio prieskonių mišinio šis restoranas neveiktų ir Gasparas ne juokais tvirtina, kad jei pritrūktų šių prieskonių jis uždarytų restoraną iki to, kol jie atkeliautų. Juos ruošia Gasparo giminės Indijoje, todėl jis yra tikras, kad tokio prieskonių mišinuko Europoje daugiau niekas kitas neturi.

Restorano meniu keičiasi kartu su sezonais, o kartais ir dažniau. Indų kilmės šefas pastebėjo, kad lietuviai mėgsta dūmo kvapą. Taigi šiame restorane yra nemažai patiekalų gaminamų ant griliaus, tačiau su indišku prieskoniu.

Linos Skuskauskės nuotr./Šefas Gaspar Fernandes
Linos Skuskauskės nuotr./Šefas Gaspar Fernandes

Böff

Pasaulį išmaišęs šefas Mher Gevorkjan, nuo 1994 m. dirbęs didelių viešbučių restoranuose ir kruiziniuose laivuose, prieš ketverius metus pribrendo „savo vietai“. Taip, jeigu trumpai, gimė restoranas „Böff“, kurį netrukus įvertino kokybės mėgėjai. Beje, pagal šį reitingą, tai yra geriausias didkepsnių restoranas Lietuvoje.

Restorano šeimininkas – Mher Gevorkjan – yra armėnas gimęs Jerevane. Kai jam sukako 13 m. Mher šeima persikraustė gyventi į Estiją. Ten būsimas šefas pabaigė mokyklą ir norėjo tapti sportininku. Tačiau neįstojo į sporto akademiją ir kad neprašvaistytų vienerių metų laikinai įstojo į pakankamai gerai vertinamą Estijos kulinarijos mokyklą. Ten jis atrado save iš naujo, pamilo maisto gaminimo procesą, pabaigė mokyklą ir nuo 1994 m. iš virtuvės jis nesitraukia.

Mher Gevorkjan profesinės karjeros kelias išties ilgas ir kupinas patirties. Nuo 1999 m. Mher dirbo šefu kruiziniuose laivuose Karibuose. Beje, pokalbis dėl darbo laivuose vyko „Lietuvos“ viešbutyje Vilniuje, 17 aukšte. Ten jis ir sutiko savo būsimą žmoną, kuri, po 6 metų nuo tada, grąžino vyrą į Vilnių, ir ilgesniam laikui.

Taigi 2005 m. Mher Gevorkjan vedė lietuvaitę ir įsidarbino virtuvės šefu didžiausiame Lietuvos viešbutyje „Reval Hotel Lietuva“. Sukaupęs dar daugiau patirties, jis nusprendė imtis naujų iššūkių ir 2007 m. kartu su šeima išvyko į Daniją, kur dirbo vyr. šefu gerai vertinamame „Marriott“ viešbučio restorane. Vėliau jis dirbo šio viešbučių tinklo restoranuose ir kitose šalyse. Savo šefo viešbučiuose karjerą jis pabaigė viename „fine dining“ restorane Taline.

Ieškodamas naujų iššūkių patyręs kulinaras pradėjo mąstyti apie nuosavą verslą ir, žinoma, ne apie ką kita, bet savo restoraną. Taip gimė mėsos namų idėja – vyras Lietuvos sostinėje pasišovė pristatyti teisingą jautienos valgymo kultūrą. Po dviejų pasiruošimo metų, 2012-ųjų rudenį, Mher Gevorkjan pakvietė į „Böff“, kurį jis atidarė šalia Mindaugo tilto esančiame Karaliaus Mindaugo apartamentų komplekse, su vaizdu į Gedimino pilį.

Pusantrų metų Mher dirbo savo restorane be poilsio dienų, nuo ryto iki vakaro – kiekvienas didkepsnis ant svečių stalų išeidavo iš jo rankų.

TELEGRAFAS

Vilniaus centre, senamiestyje, įkurtas restoranas „Telegrafas“ – vieta ieškantiems elegantiškos aplinkos mėgautis europietiškos virtuvės patiekalais, siūlanti istorinės praeities ir modernumo derinį, malonią atmosferą ir didingus Vilniaus arkikatedros aikštės vaizdus pro langus.

„Telegrafas“ siekia būti priešakyje, kurdamas modernią lietuvišką virtuvę, todėl svečiai gali mėgautis inovatyviu valgiaraščiu, kurį įkvepia tiek vietinės, tiek europetiškos virtuvės skoniai. Čia lietuviški patiekalai tarsi atrandami iš naujo, o juos visai kitomis akimis sukuria virtuvės šefas iš Katalonijos, ispanas Javier Lopez.

Projekto archyvo nuotr./Javier Lopez
Projekto archyvo nuotr./Javier Lopez

Daugiau nei 16 metų darbuodamasis „Michelin“ restoranuose Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje vyriausiasis šefas sukaupė turtingos patirties, dalyvavo įvairiuose kulinariniuose gastronomijos renginiuose Islandijoje, Maltoje, Švedijoje, Mauricijaus saloje bei Rusijoje.

Daugiau nei aštuonerius metus J.Lopez gyvena ir dirba Baltijos šalyse. Čia, susipažinęs su vietiniais gamintojais, ūkininkais ir vietine kultūra, Javier ženkliai prisidėjo modernizuodamas lietuvišką virtuvę. Jo kuriami patiekalai – visada novatoriški. Katalonietiška šefo kilmė, kelionės bei patirtis padėjo Lietuvoje susiformuoti jo unikaliam stiliui.

Šefas didelį dėmesį skiria sezoniškumą atliepiančiam meniu. Mažuose ūkiuose kruopščiai atrinkti produktai ir meistriškai įvaldyti gaminimo metodai jam pasitarnauja kuriant modernią europietišką virtuvę. Kurdamas sezono maisto kortą vyriausiasis šefas Javier Lopez pabrėžia itin kokybiško produkto svarbą. „Produktas čia – karalius“, – sako jis. Jis pats labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, miško grybus, uogas. Pasak jo, tai yra karališkos kokybės produktai.

Kadangi restorano šefas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, tad nenuostabu, kad elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas tapo ypatinguoju restorano „Telegrafas“ patiekalu. Kurdamas šį patiekalą Javier į pagalbą pakvietė vietinius ūkininkus iš Joniškio. Jie jį aprūpina aukštos kokybės žvėriena. Kuriant elnienos patiekalą, pasak vyriausiojo šefo, svarbu atsižvelgti į tai, kad žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose ir gyvena žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad ir patiekale – miško mėlynės, aukštos rūšies lietuviški baravykai, patiekiami su tradiciniais lietuviškais švilpikais.

SALVETE CITY

„Salvete City“ vadovė Alvyda yra tikrų tikriausia šeimininkė, kuri reprezentuoja restoraną, asmeniškai susipažįsta su nuolatiniais jo klientais, puoselėja kiekvieną kampą, su meile prižiūri restorano gėles, bet šiukštu nesikiša į meniu. Tam ji pasikvietė prestižinės Gualtiero Marchesi „Alma“ virėjų mokyklos ir kelių „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų auklėtinį, virtuvės šefą Antonio Serra.

Antonio Serra yra kilęs iš Sardinijos salos Italijoje, tačiau daugiau dirbo užsienio restoranuose: Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje. Į Lietuvą jį atvedė meilė, todėl nuo 2015 m. spalio mėnesio jis nusprendė įsikurti Vilniuje ir netrukus ėmėsi „Salvete City“ iššūkio.

Gedimino Gražio (GG Photography) nuotr./Šefas Antonio Serra
Gedimino Gražio (GG Photography) nuotr./Šefas Antonio Serra

Tiesa, Antonio yra ne vienintelis italas šiame restorane. Restorano administracinius reikalus tvarko ir svarų patariamąjį balsą turi Alvydos dukters vyras Euglenas kilęs iš Florencijos. Kaip ir minėjome, tai tikrų tikriausias šeimos restoranas. Taip yra dar ir dėl to, kad visas kolektyvas Alvydai yra tarsi šeima.

Antonio „Salvete City“ meniu keičia 5 kartus per metus. 4 sezonai – 4 meniu, o kada tą penktąjį kartą? Ogi per Kalėdas ir mėnesį iki jų ši vieta turi specialų šventinį valgiaraštį.

Šefas teigia, kad atspirties tašku kuriant naują meniu jam tampa einamojo sezono ingredientai. Dažniausiai tai būna kokia nors daržovė, vaisius arba uoga. Kadangi Antonio į Lietuvą atkeliavo iš Italijos, o patirties sėmėsi skirtingose Europos šalyse, tai į sezoniškas gėrybes jis žiūri plačiau. Kurdamas patiekalus šefas numato, kas tuo metu savo „aukštumoje“ yra ne tik lietuvių daržuose ir ūkiuose, bet ir visoje Europoje.

Kai kurios daržovės, vaisiai, šviežia žuvis (laukinė, ne iš fermų) į restoraną keliauja iš Sardinijos. Taip pat iš Italijos Alvyda ir Antonio veža sūrius, vyną, vytintą bei rūkytą mėsą, alyvuogių aliejų. Patys vietoje jie kepa duoną. Beje, Antonio labai gerai vertina lietuvišką mėsą, taip pat vietinius pieno produktus.

Birželio-liepos mėnesiais buvo išrinktas geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtukas. Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.

Pirmoje vietoje, susumavus ekspertų skirtus balus, šiais metais yra šefo Martyno Praškevičiaus Vilniuje esantis restoranas „Stebuklai“.

Daugiau apie projektą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai