Daugiausiai bendro balo sudarė maisto vertinimas. Taigi šioje srityje labiausiai pirmauja minėtieji „Stebuklai“, todėl jam šiemet ir atiteko geriausio restorano titulas. Tačiau aptarnavimo kokybe ir savo aplinka šį restoraną, susumavus ekspertų balus, aplenkė Deivydo Praspaliausko „Dublis“.
„Aptarnavimo kokybė ir aplinka sudaro po 10 % vertinant bendrą restorano lygį, tačiau tai yra tie komponentai, kurie restorano patirtį daro ypatinga, įdomia, išskirtine“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.
Geriausia aplinka ir aptarnavimas šiemet – „Dublyje“
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranus. Taigi pagal geriausią aptarnavimo kokybę ir aplinką šiemet pirmauja „Dublis“.
„Dublis“ apjungia dvi restorano koncepcijas po vienu stogu – braseriją ir restoraną. Tai ilgai brandinta šefo Deivydo Praspaliausko svajonė, kurioje jis įgyvendina savo kulinarines vizijas ir eksperimentus. Tam jį įkvepia metų laikai, galerijos „Grafo“ meno kūriniai ir lankytojų įvertinimai.
Restoranas ir braserija 2015 m. pabaigoje įsikūrė Trakų gatvėje Vilniuje, istoriniame XVIII a. komplekse „Grafų rezidencija“. Tai yra jau antras D.Praspaliausko „Dublis“, tačiau iki šiol ambicingiausias jo projektas. Iki to šefas bus siejamas su restoranu „Lauro Lapas“.
Braserija savo lankytojus pasitinka lengva neįpareigojančia aplinka. Ji veikia iki vėlumos septynias dienas per savaitę, o novatorišką, šviežio skandinaviško požiūrio įkvėptą a la carte meniu Deivydas keičia kas mėnesį. Žinoma, daugiausia tam įtakos turi metų laikai.
Nedaug vietų turintis restoranas duris praveria 19:00 ir kviečia išbandyti „fine dining“ maisto stilių, kur patiekalus galima rinktis iš meniu, arba dalyvauti degustacinėje vakarienėje.
Jos metu Deivydas leidžia sau eksperimentuoti kur kas labiau nei braserijoje. Be to, vakarienės metu virtuvės kolektyvo kontaktas su svečiais yra kur kas artimesnis nei braserijoje. O smalsiausi klientai gali vakarieniauti prie šefo stalo – greta visos virtuvės komandos.
Kiti Lietuvos restoranai su geriausiai įvertintu aptarnavimu ir aplinka
Taip pat daugiausiai balų vertinant aplinką ir aptarnavimo kokybę surinko ir į geriausiųjų dešimtuką pagal aplinką ir aptarnavimo kokybę papuolė geriausiu šalies restoranu šiemet išrinkti „Stebuklai“, Egidijaus Lapinsko ir Armino Darasevičiaus „Dine“, Klaipėdoje esantys „Monai“ ir „Momo Grill“, pajūryje ir Vilniuje įsikūręs „Šturmų švyturys“, Liutauro Čepracko „Gastronomika“, „Sweet Root“, „Gaspar's“.
Taip pat į dešimtuką už geriausią aptarnavimą šiemet papuola „Sofa de Pancho“, kurie bendrame reitinge liko antrajame dešimtuke. O už geriausią sukurtą aplinką, išstūmę „Sofa de Pancho“, į dešimtuką patenka Trakų raj. esantis „IDW Esperanza Resort“ su net trim savo restoranais.
Įdomu yra tai, kad vertinant aplinką ir aptarnavimo kokybę į geriausiųjų dešimtukus nepapuola restoranas „Saint Germain“, tačiau bendrajame reitinge jis užima 10 vietą. Taigi šio restorano maistas ir gėrimų meniu gavo išties aukštą balą, jog jam nesutrukdė mažesni aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimo balai.