Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 faktai apie iOS, kuriuos turi žinoti visi Apple įrenginių savininkai

Tikri Apple fanai žino apie savo telefoną tikrai nemažai. Kodėl? Kitų gamintojų telefonais taip nesidomima. Apple fanai visada turi pašiepti kitų gamintojų telefonų savininkus ir parodyti, kad jų rankose yra „kietesnis“ įrenginys. Tai gana vaikiška, tačiau sociologai, nagrinėjantys šiuolaikines subkultūras jau pastebi Apple „klano“ apraiškas. Nesiginčykime su jais, tiesiog pateikime 7 faktus, kurių Apple produkcijos naudotojai dar nežinojo.
„Apple“ išmanusis telefonas „iPhone 6s“
„Apple“ išmanusis telefonas „iPhone 6s“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Siera ir iOS 10 – ne vienas ir tas pats! Taip jau sutapo, kad birželį Apple vartotojai sužinojo apie dvi operacines sistemas ir tai visiškai juos supainiojo. Dabar pasipylė klausimai – kaip gi tą Sierą įdiegti į savo iPhone įrenginį? Niekaip. Tai padaryti neįmanoma, nes Siera yra naujausia operacinė sistema skirta Macintosh kompiuteriams (tiek stacionariems, tiek nešiojamiems), o iOS 10 – išmaniesiems įrenginiams iPhone, iPad ir iPodTouch. Vienas su kitu jie neturi daug bendro, nors ir puikiai sutaria.

2. Siri dabar tobulins visi. Virtualus asistentas Siri – labai įdomus dalykas. Iš jo pastoviai juokiamasi, tačiau daugybė žmonių negali be jo gyventi. Tiesiog paklausiate balsu, ko norite ir Siri puola ieškoti internete informacijos. Iki šiol šios programėlės funkcijos dažniausiai tuo ir apsiribodavo, tačiau dabar Apple panoro Siri sugebėjimus išplėsti. Pavyzdžiui, Siri gali užsakyti jums Uber taksi. To seniau nebuvo galima padaryti, nes Siri turėjo priėjimą tik prie Apple sukurtų ir palaikomų programėlių. Nuo šios nepriklausomi kūrėjai galės kurti programėles ir integruoti Siri pagalbą. Šaunu, ar ne? Gal galų gale kažkas įkrės tai Siri proto?..

Scanpix nuotr./„iPhone 6 Plus“
Scanpix nuotr./„iPhone 6 Plus“

3. Automatiniai nuotraukų video klipai. Naujoji iOS pasitinka vartotojus su rimtais fotografijų rūšiavimo programėlės pakeitimais. Nuo šiol visos nuotraukos bus analizuojamos ir iš jų automatiškai bus sukuriami nuotraukų video ar trumpos prezentacijos, kurias vartotojai galės išsaugoti, ar kiek paredaguoti ir išsaugoti. Ne, tai jokia naujovė. Google Photos programėlė Android telefonuose tai daro jau kuris laikas. Dabar liks palyginti, kuri iš šių konkurenčių darys video klipus geriau.

4. Mokykitės dainuoti kartu su Apple. Ir dainuokite savo mėgstamas dainas. Dabar atsinaujino muzikos grotuvas iš esmės. Vienas iš įspūdingiausių atnaujinimų – rodomi kiekvienos dainos žodžiai. Aišku, muzikos reikia klausytis tik per naująją programėlę. Per radiją transliuojamų dainų žodžių nerodo, tačiau tai didelis žingsnis pirmyn. Dainuokite kartu su draugais, jei tik norite. Taip Apple telefonas virsta karaokė įrankiu.

5. Virtualus nematomas rašalas pritaikytas nuotraukoms. Senovėje buvo gana populiaru susirašinėti laiškais. Kad jų kurjeris neatplėštų ir neperskaitytų, reikėjo sugalvoti arba kaip laiško tekstą šifruoti, arba jį parašyti nematomu rašalu. Pakaitinus popierių virš žvakės, rašalas išryškėdavo. Tikriausiai matėte tai filmuose?.. Dabar Apple šį principą pritaikė žinučių programėlei ir joje siunčiamoms nuotraukoms. Nors žinučių niekas svetimas neskaito ir nėra grėsmės, kad skaitytų, šis virtualus nematomas rašalas – labai „kieta“ funkcija. Gaunate nuotrauką, kuri atrodo užtepliota kažkokiu fonu, perbraukiate per jį ir nuotraukos turinys atsiveria prieš akis. Puikus būdas siųsti nuotraukas-siurprizus. Beje, galima rašyti ne tik klaviatūra, bet ir ranka. Tiesiog kaip pieštuku. Aišku, raštas nebus lygus, tačiau atrodo neblogai.

6. „Gyvos“ nuotraukos stabilizatorius. Kai pasaulis pirmą kartą pamatė „Hario Poterio“ filmą 2001 metais, viena nedidelė detalė įstrigo į atmintį – burtininkų pasaulyje nuotraukose įamžinti žmonės juda, vaikšto ir gyvena savo gyvenimą. 2015 metais tai tapo realybe, o ne fantazija, kai Apple pristatė naują iPhone 6S modelį su „LivePhotos“ funkcija. Ji gana paprasta. Prieš nuspaudžiant fotografavimo mygtuką, 1,5 sekundės trukmės video išsaugomas specialiu formatu. Taip galima pamatyti nuotrauką, kuri juda. Šios „gyvos“ nuotraukos turi kelias problemas. Didžiausia jų – peržiūrėti galima tik naudojant iOS įrenginius. Mažesnė – „gyvose“ nuotraukose pagrindas dažnai būna nestabilus iš išplaukęs. Su iOS 10 atnaujinimais „gyvos“ nuotraukos bus kur kas stabilesnės ir kokybiškesnės.

7. Labanakt signalas. Žadintuvas išmaniajame telefone nieko nebestebina. Tačiau Apple sugalvojo nustebinti pasaulį priešingu žadintuvui signalu – labanakt! Įrenginys ne tik žadins ryte, bet ir vakare įkyriai primins, kad laikas eiti miegoti. Kokybiškas miegas – vienas iš didžiausių šiuolaikinio žmogaus trūkumų. Sėdime per naktis internete, paskui keliamės nepailsėję, snaudžiame darbe ar visuomeniniame transporte. Visa tai dėl to, kad neišsimiegame. Apple nusprendė padėti šioje srityje tiesiog primindama, kada laikas eiti miegoti. Labanakt signalą galima nustatyti laikrodžio programėlėje. Reikia nurodyti laiką, kad norite keltis ir kiek miego jums reikia paprastą dieną ir savaitgaliais. Tokiu būdu programėlė apskaičiuoja, kada turi suskambėti labanakt signalas, kad išsimiegotumėte tas norimas 7 ar 8 valandas.

Faktų apie naująją iOS 10 operacinę sistemą ir jos atnaujinimus yra ir daugiau, tik ne visi jie naudingi ir įdomūs. Vos nepamiršome pagrindinio fakto – kurie įrenginiai paliko naująją operacinę sistemą:

  • iPad 4 ir aukštesnės versijos (pvz., iPad 4, iPadAir, iPadAir 2, iPad Pro (9.7‘‘ in 12.9‘‘);
  • iPad mini 2 ir aukštesnės versijos (iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4);
  • 6 kartos iPodtouch ;
  • iPhone 5 ir aukštesnių versijų modeliai (iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE).

Senesni įrenginiai, deja, atsinaujinti negalės, teks įsigyti naujesnį modelį. Tai, aišku papiktino kai kuriuos Apple vartotojus, tačiau realybė yra tokia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas