Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Padidintas iki žmogaus ūgio amerikinis tarakonas skuostų 350 kilometrų per valandą greičiu

Neįtikėtinų tiesų apie amerikinių tarakonų sugebėjimus biologijos profesorius Robertas Fullas atrado jau seniai. „Tarakonai nesiliauja mus stebinę“, – tvirtina mokslininkas, kuris prieš 15 metų pastebėjo, kad amerikiniai tarakonai skuodžia stovėdami ant dviejų galinių kojų – lyg dvikojai žmonės.
Žmogaus ūgio amerikinis tarakonas be vargo aplenktų geriausius planetos sprinterius.
Žmogaus ūgio amerikinis tarakonas be vargo aplenktų geriausius planetos sprinterius. / Kadras iš „Abc News“ vaizdo įrašo

„Be kita ko, nepaprastai įspūdingas yra ir skuodžiančio tarakono greitis, – tęsia R.Fullas. – Maždaug 50 tarakono kūno ilgių (apie 2 metrus) jis įveikia per sekundę. Žmogaus atveju toks greitis siektų apie 330–350 kilometrų per valandą. Nieko stebėtino, kad tarakonai laikomi neprilygstamais sprukimo nuo persekiotojų ekspertais.“

Amerikiniai tarakonai (Periplaneta americana) yra stambiausia iš labiausiai paplitusių tarakonų rūšių, kurios šviesiai rusvos spalvos individai būna vidutiniškai 4 cm ilgio. Į Ameriką jie atkeliavo iš Afrikos, maždaug apie 1625 metus. Dabar šie vabzdžiai paplitę visame pasaulyje, tropinio klimato zonose, kur temperatūra siekia 20–29 laipsnius pagal Celsijų – šie vabzdžiai nepakelia šalčio.

Šis nariuotakojis yra nepaprastai aktyvus naktinis gyvis, ypatingai vengiantis šviesos. Jo regėjimo aparatą sudaro akys su 2 tūkst. individualių lęšiukų. Nors daugeliui žmonių šie padarai atrodo nemalonūs ir atgrasūs, iš tiesų žmonėms jie nėra pavojingi – jie negelia ir nėra nuodingi. Be to, šie vabzdžiai labiau mėgsta gyventi lauke, o į gyvenamąsias patalpas užsuka dažniausiai tik tuomet, kai, nelauktai atvėsus orui, tenka ieškoti prieglobsčio ir maisto.

Ar greitai veisiasi tarakonai? Patelės sudėtuose kiaušinėliuose embrionai subręsta per 6–8 savaites, o maži vabaliukai suauga per 6–12 mėnesių. Tarakonų gyvenimo trukmė – trumpa: šie greituoliai gyvena vidutiniškai vienerius metus, bet ne ilgiau nei porą metų. Tiesa, per tokį trumpą laiką patelė sugeba palikti apie 150 jauniklių.

Daugiau įdomybių apie šiuos kontroversiškai vertinamus vabzdžių pasaulio atstovus galite rasti Technologijos.lt rašinyje „Tarakonų galybės paslaptis: ar išties gajūs, stiprūs, vikrūs?“.

Desertui – vaizdo siužetas apie tarakonų greitį:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas