Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar lietuvis nustos Kalėdoms puoštis raudonais kaspinais?

Dar nespėjus minusinei temperatūrai įžengti į Lietuvos kraštą, didieji prekybos centrai jau pradėjo ruoštis, puoštis Kalėdoms.
Briedis erdvėj. Prekybos centras GO9 Vilniuje
Briedis erdvėj. Prekybos centras GO9 Vilniuje

Dar nespėjus minusinei temperatūrai įžengti į Lietuvos kraštą, didieji prekybos centrai pradėjo ruoštis, puoštis Kalėdoms. Pasidabino snaigėmis, raudonais Seniais Šalčiais, žvaigždėmis, angelais ir kitais raudonuojančiais atributais. Negana to: lauke ankstyvą pavasarį primenantis oras, širdyje rudeninė kataklizma, o galvoje tikrai dar nesisuka mintys apie dovanas ar Kūčių stalą. O štai parduotuvės vos lapkričiui prasidėjus įkyriai perša nusibodusias, jau dešimtmečius besikartojančias dekoracijas. Žinoma, miegamųjų rajonų gyventojams gal ir pakanka penkioliktas Kalėdas ,,tarnaujančių“ papuošimų, bet centrinėse gatvėse, kaip ir priklauso, lūkesčiai yra didesni. Šiemet radau vos keletą novatoriškų sprendimų apipavidalinant miesto veidą šventiniu laikotarpiu. 

Visgi, gera naujiena tokia, kad kai kuriose sostinės gatvėse jau galime pamatyti netradicinių puošmenų vitrinose. Praleiskime pro akis Katedros aikštės ir miesto rotušės egles, kurias pamačius sutraukia veido raumenis lyg rūgščią citriną prarijus ir judėkime Gedimino prospekto, Didžiosios, Pilies ir Vilniaus gatvių link. 

Džiugu, kad naujų idėjų pliūpsnis tai – modernus ir primenantis skandinavišką braižą stilius, pavyzdžiui: Didžiojoje gatvėje Emporio Armani parduotuvė savo vitrinas apipavidalino šaltos spalvos apšvietimu, kitaip, nei įprasta matyti visur dominuojančią raudoną spalvą. Pilies gatvėje ledainė Dione pasirinko natūralaus pobūdžio papuošimus, švytinčius jaukumu ir šilta atmosfera – neblogas sprendimas ledainei, kurioje jei ne skrandį, tai akis tikrai susišildysi. Gedimino prospekte esančios Douglas ir Fam Club puošėsi aukso ir smėlio spalvos atributika, jos tviska prabanga ir solidumu, kurio vargiai ar rastume pravažiavę pro Panoramos prekybos centrą, kuris jau kelinti metai, puošiasi lašančių girliandų imitacija. 

Žvelkime į vakarus ar į Skandinavijos šalis – galime rasti puikių, įkvepiančių pavyzdžių kaip moderniai ir nenutolstant nuo tradicinio pamato, papuošti savo miestą, namus ir džiuginti save naujovėmis.

Įnoringiems pirkėjams ir netipinį skonį turintiems žmonėms (tiesa, jiems įtikti sunkiau), norint pasimėgauti nematytomis Kalėdų dekoracijomis, geriausia visgi likti centro ribose. Tarkime, einant Gedimino prospektu, modernumu dvelkianti vieta – GO9 prekybos centras. Vietoje skirtingomis spalvomis žybsinčių lynų, virš įėjimo durų yra padarytos rombo formos girliandos, kairėje pusėje puikuojasi šiaurietis elnias, viduje milžiniškas minimalistinis, kabantis kūbas ir dar didesni lyg broliai du elniai. Stilius išlaikytas ir subtilus, nėra kičinio ,,kuo daugiau – tuo geriau“, gal ir kiek šaltokas mums, pripratusiems prie žalia ir raudona spalvomis persunktų dekoracijų, bet tai nauji vėjai, kurie pagaliau užsuko ir į Lietuvą. Gal pagaliau imame išaugti iš kaspinėlių ir stereotipinio Senio Šalčio, leisdami kūrybiškumui atnešti naujų idėjų ir įkvėpti šventinę nuotaiką kitokiomis priemonėmis. Žvelkime į vakarus ar į Skandinavijos šalis – galime rasti puikių, įkvepiančių pavyzdžių kaip moderniai ir nenutolstant nuo tradicinio pamato, papuošti savo miestą, namus ir džiuginti save naujovėmis.

Žinoma, tai nėra gyvenimo esmė šie Kalėdiniai papuošimai. Kad ir kokie jie bebūtų nuostabūs, naujoviški ir nematyti, jei viduje nėra šventinio polėkio, tai jokie išoriniai faktoriai jo nesukurs. Bet.. vis vien maloniau pirkti dovaną mylimam žmogui iš parduotuvės, kuri gali pasigirti ne tik prekių gausa, bet ir investicija drąsias idėjas ir įdomesnius sprendimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito