Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjančios šventės – iššūkis policijos pareigūnams

Kalėdos, Nauji metai atneša daugybę progų švęsti, susitikti su šeima ir draugais. Tačiau šalies pareigūnams šventės žymi ir neramų laikotarpį – keliuose padaugėja nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų. Ar yra būdų su tuo kovoti? Ar socialinės akcijos gali prisidėti prie problemos sprendimo?
Vytautas Grašys
Vytautas Grašys / Partnerio nuotr.

Kalbame su Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininku Vytautu Grašiu.

Ar vairavimas išgėrus – vis dar opi problema? Kaip Lietuvos kontekste atrodo Vilniaus vairuotojai?

Vairavimas apsvaigus nuo alkoholio vis dar išlieka mūsų šalies problema. Neišskirtume jokios savivaldybės teritorijos, neblaivių vairuotojų pasitaiko įvairiuose šalies keliuose. Galbūt Vilniaus apskrityje skaičius didesnis, tačiau čia ir vairuotojų skaičius didesnis, ir visais bendrais statistiniais rodikliais Vilniaus apskritis pirmauja.

Galbūt pastebite tendencijas, kada vairavimo išgėrus problema tampa itin aktuali – pavyzdžiui, prieš šventes, kai prasideda vakarėlių sezonas?

Žiemos šventės, ilgieji savaitgaliai, taip pat eiliniai savaitgaliai šiltuoju metų laiku, vairuotojams tampa pagunda ir iššūkiu policijos pareigūnams. Nemažai neblaivių vairuotojų nustatoma savaitgaliais vykstančių policijos reidų metu, taip pat tarptautinių, ištisomis savaitėmis vykstančių reidų metu.

Kaip šią problemą sprendžiate? Kokios priemonės efektyviausios?

Šią problemą sprendžia ir Lietuvos policija, ir kitos atsakingos institucijos, švietimo įstaigos, socialiniai partneriai. Avaringiausios savaitės dienos – penktadieniai, taip pat ir savaitgaliai, – tai dienos, kai nustatomas didesnis skaičius nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų. Tačiau, policijos pareigūnai neblaivių vairuotojų kontrolę vykdo ne tik organizuojamų akcijų metu, bet ir kiekvieną diena visuose šalies keliuose, tad alkoholio paragavę vairuotojai rizikuoja prarasti teisę vairuoti, o nuo Naujųjų metų – ir atsidurti už grotų bet kuriuo metu bet kuriame kelio ruože.

Šiais metais policijos pareigūnai organizuoja 24 prevencines priemones, skirtas transporto priemonių vairuotojų blaivumui tikrinti. Viena jų vyko praėjusią savaitę ir yra inicijuota Europos kelių policijos tinklo TISPOL, dar viena bus vykdoma gruodžio 27 d. (antradienis). Per šių metų pirmąjį pusmetį buvo patikrintas 62 687 vairuotojų blaivumas, išaiškinti 1 126 neblaivūs vairuotojai.

Kaip vertinate įvairias socialines akcijas, nukreiptas prieš vairavimą išgėrus? Ar tokios akcijos reikalingos?

Lietuvos policija puoselėja bendradarbiavimą su įvairiais viešąjį saugumą bendruomenėje vertinančiais socialiniais partneriais. Prisidedame ir prie puikios Lietuvos barų ir kavinių asociacijos bei „Uber” organizuotos kampanijos „Bars Against Drunk Driving”, skatinančios saikingą šventimą ir atsakingą alkoholinių gėrimų vartojimą.

Socialiniai partneriai, esantys arčiausiai jautrios, jaunųjų vairuotojų kategorijos, neabejotinai prisideda prie saugios ir blaivios vairuotojų bendruomenės ugdymo.

Manome, kad transporto priemonių vairavimas nesuderinamas su alkoholio vartojimu net pačiais mažiausiais kiekiais, o tokie veiksmai negali būti toleruojami ir aplinkinių – draugų, šeimos narių, kad ir barų, restoranų darbuotojų ar klientų.

Kaip elgiasi jaunųjų vairuotojų karta? Kokias tendencijas pastebite?

Džiaugiamės, kad šiuolaikinėje visuomenėje, ypač tarp jaunųjų eismo dalyvių, populiarėja absoliutus vairavimo apsvaigus netoleravimas. Pastebime, kad vartodami alkoholį kad ir mažiausiais kiekiais, atsakingi jaunieji ir kiti vairuotojai randa brandžius ir šiuolaikiškus sprendimus – renkasi taksi paslaugas arba naudojasi pavėžėjimo paslaugomis per „Uber” programėlę ar kitas, arba planuoja laisvalaikį taip, kad netektų dalyvauti eisme apsvaigus.

Esu įsitikinęs, kad tik susitelkus, kartu galime pasiekti, kad eisme nedalyvaus apsvaigę vairuotojai, o eismo aplinka bus saugi visiems eismo dalyviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento