Gaminant vyniotinius, naudojama įvairi mėsa: kiauliena, jautiena, veršiena, antiena ar vištiena. Tai – kiekvienos šeimininkės kulinarinė fantazija. Tačiau dietologai atkreipia dėmesį, kad net ir šventiniu laikotarpiu riebaus maisto gausa nerekomenduotina.
Kaip teigia gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė, ruošdami stalą šventėms turime pagalvoti apie patiekalų įvairovę.
„Į šventinį stalą patiekiame daug įvairių patiekalų, dažnai riebesnių ir sunkiau virškinamų nei įprastai, – pasakoja dietologė. – Todėl gaminiai iš vištienos ne tik paįvairins šventinį stalą skoniu. Šie gaminiai yra liesesni, nei kitos mėsos patiekalai, o savo chemine sudėtimi, maistingumu, taip pat puresniu jungiamuoju audiniu skiriasi nuo gyvulių mėsos, todėl yra lengviau virškinami ir mažiau kaloringi. Joje yra gausu baltymų ir palyginti mažai riebalų“, – teigia L. Viniarskaitė.
Kadangi vištienoje yra mažiau cholesterolio, vištienos vyniotiniai tinka sergantiesiems širdies kraujagyslių ligomis ir turintiesiems per didelį cholesterolio kiekį kraujyje. Gaminiai iš vištienos filė vertinami dėl savo aminorūgščių, vitaminų sudėties, o vištų šlaunelėse gausu magnio. Be to, vištienos gaminiai tinka ir vaikams, nes yra lengvai virškinami.
Dietologė pabrėžia, kad mėsoje beveik nėra vitamino C, bet jei vyniotinis pagardinamas vaisiais, juose esantis vitaminas C padeda įsisavinti mėsoje esančią geležį. O sezamas gaminiui suteikia organizmui reikalingų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių.
Vyniotiniai iš pačios geriausios vištienos mėsos
Mėsos vyniotinius galite pasigaminti patys, o receptų galite rasti įvairių, tačiau tai užtruks. Alternatyva skubančioms šeimininkėms – jau pagaminti vyniotiniai.
Ilgametę patirtį turintys Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai vyniotinius gamina jau daug metų. Pirmasis vištienos gaminys, pelnęs apdovanojimą, ir buvo AB Vilniaus paukštynas virtas rūkytas viščiukų broilerių mėsos vyniotinis. Gaminys 1998 m. buvo apdovanotas medaliu parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“.
Anuomet vyniotinis buvo pagamintas iš viščiuko broilerio filė mėsos, įtrintos prieskoniais ir suformuotos rankomis. Pirmasis vyniotinis buvo nedekoruotas, o perpjovus buvo matyti filė gabaliukai.
Bėgant metams, paukštyno technologai tobulino receptūras, kūrė naujus vištienos vyniotinių skonius bei tobulino gamybos technologijas. Vištienos gaminiams naudojama tik paukštynuose išaugintų viščiukų broilerių mėsa.
Kaip pasakoja AB Kaišiadorių paukštynas technologė Jolanta Šiurkuvienė, dabar vištienos vyniotiniai gaminami kitaip: ne tik iš filė, bet ir iš nuo kaulo nuimtos šlaunų mėsos, kuri šiandien paukštyne nukaulinama modernia automatizuota įranga, nesugadinant mėsos struktūros.
Specialiuose įrenginiuose mėsa įtrinama prieskoniais ir masažuojama, išsaugant jos maistingąsias savybes. Tačiau gamybos procese AB Kaišiadorių paukštynas išlaikė vieną ypatingą savybę – vyniotiniai formuojami rankomis. Taip išgaunama natūrali vyniotinio forma.
Šiuo metu paukštynuose gaminami trijų terminio apdorojimo būdų vyniotiniai: virti, karštai rūkyti ir kepti. Vyniotiniai kepami arba verdami specialiose virimo ir rūkymo kamerose, o kepti – kepimo krosnyse. Specialiose kamerose po truputį smilkstant buko arba juodalksnio drožlėms, išgaunamas natūralus dūmas.
Kitokie vištienos gaminiai – kiekvieno skoniui!
Paukštyno meistrai pristato šešis skirtingus vištienos vyniotinių skonius, kurie papuoš Jūsų Kalėdų stalą.
Virtas vištienos filė vyniotinis su sezamais
Virtas vištienos filė vyniotinis su spanguolėmis
Keptas vištienos vyniotinis su kmynais
Karštai rūkytas vištienos šlaunelių mėsos vyniotinis
Keptas vištienos vyniotinis su slyvomis
Keptas vištienos kepenėlių vyniotinis
Nauja vištienos vyniotinių linija – šeši skirtingi skoniai: nereikia gaminti, lengva patiekti ir sutaupysite laiko.
Daugiau informacijos: www.vistienakitaip.lt