Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ETT generalinė advokatė: paukščių gaudymas klijais gali būti pateisinamas „kultūriškai“

Viena Europos Sąjungos patarėja teisiniais klausimais ketvirtadienį pareiškė, kad Prancūzijoje pasitaikanti praktika, kai paukščiai giesmininkai yra gaudomi sutepant šakas klijais, gali būti teisėtas, įrodžius jo „kultūrinę svarbą“.
Gulbių giesmininkių šeimynos dar kartu, nepabirusios
Asociatyvi nuotrauka / S.Paltanavičiaus nuotr.

Generalinės advokatės vokietės Juliane Kokott išaiškinimas nėra galutinis Europos Teisingumo Teismo sprendimas. Prieš teismui pateikiant galutinį atsakymą į Prancūzijos pateiktą užklausą, jį dar atidžiai peržiūrės teismo teisėjai.

Gyvūnų teisių gynėjai tvirtina, kad medžių šakų tepimas klijais, gaudant strazdus – tradicinis jų gaudymo metodas Pietų Prancūzijoje – yra žiaurus, be to į tokius spąstus gali patekti ir kiti paukščiai.

Tačiau savo išvadose J.Kokott nurodė, kad tokia paukščių gaudymo praktika neprieštarautų Europos Sąjungos paukščių apsaugos direktyvoms, „jeigu kompetentingos Prancūzijos organizacijos padarytų įtikinamą išvadą, kad šis regione paplitęs tradicinis medžioklės metodas rekreaciniais tikslais turi didelę kultūrinę svarbą“.

Pietryčių Prancūzijoje klijų spąstais naudojasi ir medžiotojai, taip prisiviliojantys paukščių, kad šie taptų masalu kitiems jų medžiojamiems gyvūnams.

Prancūzijos valstybės taryba paprašė Europos teismo išaiškinti, ar toks paukščių gaudymas tikrai pažeidžia ES gamtos apsaugos įstatymus, kaip tvirtina gamtos mylėtojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas