Remiantis Europos statistikos departamento „Eurostat“ duomenimis apie 2014 metus, matyti, jog šiauresnėse ir rytų Europos valstybėse daržovių ir vaisių suvartojimas yra labai menkas. Didžiausios įtakos tam turi klimatas, kuris labai sutrumpina auginimo sezoną, rašoma pranešime spaudai.
Visiškai priešingai yra pietų Europos valstybėse, kur gamtos sąlygos leidžia vaisius ir daržoves auginti daug ilgiau. Graikijoje žmogui tenkantis suvartojamų vaisių ir daržovių porcijos dydis siekia net 756 g per dieną – dukart daugiau nei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama minimali norma.
Pastaruoju metu dėl prastos mitybos Europoje daugėja įvairių ligų ir susirgimo atvejų, todėl Europos sveikatos organizacijos rekomenduoja pasirūpinti pakankamu kiekiu mineralinių medžiagų, gaunamų su maistu, o vaisiai ir daržovės yra vienas lengviausių būdų tam.
Nors dėl klimato skirtinguose ES regionuose kai kur vaisių ir daržovių sezoniškumas labai varijuoja, tačiau importas ir eksportas leidžia visus metus nepertraukiamai sveikai maitintis.
Europa yra viena didžiausių pomidorų augintojų pasaulyje. 2014 duomenimis visoje Europos Sąjungoje buvo užauginta daugiau nei 14,9 mln. t. šių daržovių. Visose ES valstybėse taip pat buvo užauginta maždaug 5,1 mln. t morkų, kurių ketvirtį rinkai pateikė Lenkija ir Jungtinė Karalystė.
Didžiausios obuolių augintojos Europoje, pagal statistinius duomenis, yra Lenkija, Italija ir Prancūzija. Tuo metu citrusiniai vaisiai kitas Europos valstybes pasiekia beveik vien iš Ispanijos, nes jų auginimą apriboja reikiamos klimato sąlygos.
Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 400 g vaisių ir daržovių, o tai yra maždaug penkios nedidelės porcijos per dieną.