„Eurostat“: rytų ir šiaurės europiečiai beveik nevalgo daržovių

Šiaurės ir rytų europiečiai beveik nevalgo organizmui būtinų vaisių ir daržovių. Suomijoje per dieną žmogus suvalgo 195 g vaisių ar daržovių – tai vos pusė rekomenduojamos normos. Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse situacija – tokia pati.
Daržovių derlius.
Daržovių derlius. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Remiantis Europos statistikos departamento „Eurostat“ duomenimis apie 2014 metus, matyti, jog šiauresnėse ir rytų Europos valstybėse daržovių ir vaisių suvartojimas yra labai menkas. Didžiausios įtakos tam turi klimatas, kuris labai sutrumpina auginimo sezoną, rašoma pranešime spaudai.

Visiškai priešingai yra pietų Europos valstybėse, kur gamtos sąlygos leidžia vaisius ir daržoves auginti daug ilgiau. Graikijoje žmogui tenkantis suvartojamų vaisių ir daržovių porcijos dydis siekia net 756 g per dieną – dukart daugiau nei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama minimali norma.

Pastaruoju metu dėl prastos mitybos Europoje daugėja įvairių ligų ir susirgimo atvejų, todėl Europos sveikatos organizacijos rekomenduoja pasirūpinti pakankamu kiekiu mineralinių medžiagų, gaunamų su maistu, o vaisiai ir daržovės yra vienas lengviausių būdų tam.

Shutterstock nuotr./Daržovės.
Shutterstock nuotr./Daržovės.

Nors dėl klimato skirtinguose ES regionuose kai kur vaisių ir daržovių sezoniškumas labai varijuoja, tačiau importas ir eksportas leidžia visus metus nepertraukiamai sveikai maitintis.

Europa yra viena didžiausių pomidorų augintojų pasaulyje. 2014 duomenimis visoje Europos Sąjungoje buvo užauginta daugiau nei 14,9 mln. t. šių daržovių. Visose ES valstybėse taip pat buvo užauginta maždaug 5,1 mln. t morkų, kurių ketvirtį rinkai pateikė Lenkija ir Jungtinė Karalystė.

„Fotolia“ nuotr./Lapinės daržovės
„Fotolia“ nuotr./Lapinės daržovės

Didžiausios obuolių augintojos Europoje, pagal statistinius duomenis, yra Lenkija, Italija ir Prancūzija. Tuo metu citrusiniai vaisiai kitas Europos valstybes pasiekia beveik vien iš Ispanijos, nes jų auginimą apriboja reikiamos klimato sąlygos.

Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 400 g vaisių ir daržovių, o tai yra maždaug penkios nedidelės porcijos per dieną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų