Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Grybų derlius geras, bet daug baravykų sukirmiję

Šiaurės Lietuvoje, Žemaitijoje bei pajūryje grybautojai jau pjauna vieną baravyką po kito, o Vidurio bei Pietų Lietuvoje miško gėrybių dar teks palaukti. Pasak supirkėjų, grybų derlius išties dar tik įsibėgėja, o 70–80 proc. pirmųjų baravykų Dzūkijoje – pakirmiję.
Grybai taip pat naudingi organizmui
Grybas / Flickr.com
Temos: 1 Grybai

Miško gėrybių supirkėjai viliasi, kad visoje Lietuvoje iškritęs gausus lietus padės dygti grybams. UAB „Tandemus“ direktorius Vidmantas Budrikis portalui LRT.lt teigė, jog grybais kol kas džiaugiasi dar ne visi šalies regionai.

„Jau atsiranda rudeninių grybų, tačiau ne visur. Žemaitijoje jų randama daugiau ir sveikesnių, o štai Varėnoje grybų dar ne tiek daug, dalis yra sukirmiję. Tikimės, kad tokie orai bus naudingi baravykams. Rudenį grybų turėtų netrūkti, ypač šilbaravykių, makavykų, baravykų bei raudonikių. Netikiu, kad bus daug voveraičių, viską pasako jų kaina – 20 Lt už kilogramą. Tokios kainos būna retai“, – pasakoja V. Budrikis.

Rudenį grybų turėtų netrūkti, ypač šilbaravykių, makavykų, baravykų bei raudonikių

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius portalui LRT.lt taip pat patvirtino, jog grybus į pintines krauna dar ne visų šalies regionų grybautojai.

„Netrūksta grybų Aukštaitijos regione, girdėjau, kad Rokiškyje žmonės randa baravykų. Tuo metu Dzūkijos regione grybų dar beveik nėra, jų banga čia dar neatėjo. Grybai įdomiai auga – iš Aukštaitijos traukiasi į Dzūkiją. Čia jų bus galima rasti ilgiau, nes Dzūkijoje auga tikriniai baravykai“, – tikina V. Varanavičius.

Pasak Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vyriausiojo specialisto S. Paltanavičiaus, šiuo metu grybais gali džiaugtis Šiaurės Lietuvos, Žemaitijos bei pajūrio grybautojai. „Drėgnuose lapuočių miškuose yra labai staigus baravykų, raudonikių, lepšių dygimas. Po keturių penkių dienų daugiau grybų turėtų atsirasti aplink Vilnių, Vidurio bei Pietų Lietuvoje.

Žemaitijoje, jei orai nesikeis, po savaitės ar 10 dienų baravykų derlius turėtų baigtis. Kadangi oro temperatūra buvo aukšta, atsiradus drėgmei, grybiena pradėjo vešėti ir išaugo vienu metu. Tačiau nereikėtų tikėtis, kad tai tęsis dar mėnesį, todėl suskubkite“, – ragina gamtininkas.

Kitas derlius bus mažiau sukirmijęs

Kokio konkretaus grybų derliaus galima tikėtis, Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas V. Varanavičius spėlioti nedrįso: esą nemažai pirmųjų grybų yra sukirmiję.

„Su patyrusiais grybautojais diskutavome, kodėl tiek daug sukirmijusių grybų, tačiau patys nesuprantame. Naktys gana vėsios, o tiek daug grybų sukirmijusių. 70–80 proc. pirmųjų baravykų, pasirodžiusių Dzūkijoje, yra pakirmiję“, – stebisi asociacijos prezidentas.

Pasak gamtininko S. Paltanavičiaus, su nakties temperatūra tai neturi nieko bendro: „Grybų ilgai nebuvo, o iškritus drėgmei staiga pradėjo ristis daug grybinių muselių. Tačiau jau po 10 dienų ar poros savaičių tose vietose bus kur kas mažiau sukirmijusių grybų, nes pirmoji karta jau bus patenkinusi savo biologinius poreikius“, – LRT.lt portalui kalbėjo S. Paltanavičius.

Patarimai grybautojams:

Geriausia grybauti anksti rytą, ypač švintant. Tuomet grybai būna kietesni, tvirtesni. Grybavimui tinka balaninės ir plastikinės pintinės su tarpeliais dugne. Būtina turėti peilį.

Grybai greitai kirmija, todėl, parvykus iš miško, negalima grybų palikti kitai dienai. Baravykų guote net apie 50 skirtingų vabzdžių sudeda kiaušinius, iš kurių per kelias valandas išsivysto lervos, paversdamos grybą judančia mase.

Grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus, todėl nerekomenduojama grybauti priemiesčiuose, pramonės rajonuose, pakelėse, miestų parkuose ir skveruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas