Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV prezidento Baracko Obamos komentaras apie „arklius ir durtuvus“ tapo užkrečiamas internete

Komentarai internete pasklido kaip kavalerijos būriai, kai JAV vadovo Baracko Obamos pareiškimas apie „arklius ir durtuvus“ tapo labiausiai socialiniame tinkle „Twitter“ diskutuojama epizodu iš paskutiniųjų prezidento rinkimų kampanijos debatų.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grumtynės internete tarp B.Obamos ir jo varžovo respublikono Mitto Romney per pirmadienį vykusius debatus itin užvirė, kai M.Romney pareiškė, jog „mūsų laivynas dabar mažesnis nei bet kada nuo 1917 metų“.

B.Obama atrėžė, kad M.Romney nesupranta šiuolaikinės karybos, sakydamas, jog „mes taip pat turime mažiau arklių ir durtuvų“, sukeldamas klausytojams juoką.

„Turim tokių dalykų, kurie vadinasi lėktuvnešiai – ant jų leidžiasi lėktuvai. Turim laivų, kurie plaukioja po vandeniu – povandeninių atomlaivių, – tęsė prezidentas, pridūręs, kad karinių pajėgumų analizė nėra žaidimas Laivų mūšis“.

Šios replikos greitai tapo užkrečiamos: nedelsiant buvo sukurta „Twitter“ paskyra #horsesandbayonets, o debatams pasibaigus po kelių minučių internete atsirado svetainė CavalrymenForRomney.com, kurioje pavaizduotas nuvargęs šarvuotas raitelis, laikantis ant ieties pritvirtintą M.Romney kampanijos vėliavą.

„Tokio didelio įžūlumo nebuvau pasiruošęs atlaikyti, – skelbė vienas komentaras internete. – Viešpatie, pataikė į du langelius.“

B.Obamos šūvio atgarsiai taip pat nuaidėjo portale Tumblr.com, kur menininkai skelbė karikatūras ir žaismingus fotomontažus, šaipydamiesi iš M.Romney „kariuomenės“, naudojančios pasenusią įrangą ir arklius.

Neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ atidarytoje paskyroje „Horses and Bayonets“ buvo įdėta nuotrauka, vaizduojanti puolančią JAV kavaleriją, su pašaipiu užrašu: „Palaikau Mittą Romney. Mums reikia pirkti daugiau arklių ir durtuvų, kad sustiprintume savo kariuomenę.“

Šios paskyros mygtuką „Patinka“ tuojau po atidarymo paspaudė daugiau nei 3 500 „Facebook“ vartotojų.

B.Obamos komentaras apie „arklius ir durtuvus“ paskatino per debatus skelbtų „Twitter“ žinučių suintensyvėjimą – ši frazė minima 105 767 pranešimuose, nurodė San Fransiske įsikūrusio populiaraus socialinio tinklo atstovai.

„Nors vakaras buvo labai užimtas, o dėl žiūrovų dėmesio varžėsi keli renginiai, politiniai pokalbiai per „Twitter“ išliko stiprūs – per 90 minučių trukusius debatus išsiųsta 6,5 mln. žinučių“, – sakoma bendrovės tinklaraščio pranešime.

Viena „Twitter“ vartotoja sakė esanti sužavėta, kaip sparčiai išpopuliarėjo nuoroda #horsesandbayonets, taip pat nurodė laukianti, kaip šis epizodas bus atvaizduotas JAV televizijos šeštadieninėje humoro laidoje „Saturday Night Live“.

„Durtuvai ir arkliai pateks į istorijos vadovėlius“, – sakoma „Auksinio gaublio“ laureatės aktorės Bette Midler žinutėje.

Kitoje žinutėje buvo aptariama galimybė užsiimti „išjodinėjimu pagrįsta užsienio politika: raiteliškas fetišizmas Romney Baltuosiuose rūmuose“, turint omenyje šių metų Londono olimpiados dailiojo jojimo rungtį, kurioje dalyvavo viena kumelė, priklausanti M.Romney žmonai Ann.

Vienas internautas socialiniame tinkle pareiškė, kad jo šeima tebeturi prosenelio durtuvą, kurį jis buvo gavęs tarnaudamas JAV kavalerijoje per Pirmąjį pasaulinį karą, ir kad vyriausybė gali jį susigrąžinti, jeigu reikia.

Tuo tarpu komentatorius ifdreamstherebe tvirtino, kad šie pokštai nukreipia dėmesį nuo platesnės esmės.

„Aišku, galime visas mūsų karines pajėgas apginkluoti iki dantų – aprūpinti jas viskuo, ko tik galėtų kada nors prireikti... Tačiau ar turime tai padaryti?“ – rašo jis.

Kiti internautai B.Obamos komentaruose įžvelgė retą „sutriuškinimo“ akimirką per šiuos debatus, o vienas iš jų pajuokavo, kad prezidentas galėjo „paimti mikrofoną ir jį numesti“, ištaręs sparnuota tapusią frazę.

Kai kuriems atrodė, kad B.Obamos atsakymas buvo pernelyg storžieviškas, o dienraščio „The Washington Post“ apžvalgininkas Charlesas Lane'as pareiškė, kad prezidento „tonas buvo pašaipus ir menkinantis“.

„Man vis dar patinka manasis durtuvas. Tačiau ką aš išmanau. Tarnavau tik dviejuose karuose“, – rašo apžvalgininkas Kurtas Schlichteris.

Dar kiti kritikai priminė, jog JAV jūrų pėstininkai tebenaudoja durtuvus ir skelbė nuotraukas, kuriose matomi šiuolaikinių Amerikos pajėgų kariai, ginkluoti šautuvais su pritvirtintais durtuvais.

„Respublikonams, atremiantiems Obamos žodžius apie durtuvus, kad jūrų pėstininkai tebenaudoja durtuvus: liaukitės. Jūs išstatot save pajuokai“, – pastebėjo vienas komentatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas