Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką būtina žinoti apie žieminių striukių savybes bei jų skalbimo paslaptis?

Tiems, kas žiemą labiau mėgsta rinktis striukes nei paltus, svarbu žinoti keletą esminių dalykų. Pirma, į ką svarbu atkreipti dėmesį, norint išsirinkti tikrai šiltą rūbą. Antra, kaip prižiūrėti žieminę striukę, kad ši tarnautų ilgą laiką.
Striukės / „Sportland“ rudens - žiemos kolekcija / „Sportland“ nuotr.
Striukės / „Sportland“ rudens - žiemos kolekcija / „Sportland“ nuotr.

Svarbu pastebėti, jog striukės storis, kaip įprasta manyti, anaiptol neatspindi jos savybės palaikyti šilumą. „Net ir visiškai plona ir lengva striukė, turinti sintetinį „PrimaLoft“ sluoksnį, pagal šiltumą atitinka pūką“, – pasakoja „Sportland“ aprangos pirkimų vadybininkė Indrė Žilinskaitė.

Net ir visiškai plona ir lengva striukė, turinti sintetinį „PrimaLoft“ sluoksnį, pagal šiltumą atitinka pūką

„PrimaLoft“ termoizoliacinis sluoksnis buvo sukurtas JAV armijai, siekiant pakeisti pūkinį termoizoliacinį sluoksnį aprangoje, kai pratybos arba treniruotės vyksta drėgnomis oro sąlygomis.

„PrimaLoft“ dėl savo konstrukcijos turi galimybę sugerti tik apie 1 proc. savo svorio drėgmės, taigi, jis nesunkėja drėgnose sąlygose ir yra pranašesnis už pūkus.

Taip pat „PrimaLoft“ audinys yra nelaidus vėjui, kvėpuoja ir džiūva greičiau nei pūkai, turi didelį atsparumą vandeniui, be to, išlaiko kūno šilumą.

Pūkas pūkui nelygu

Na, o tiems, kurie mėgsta pūkines striukes, svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą medžiagų sudėtį. Tarkime, hidrofobine medžiaga apdirbti (impregnuoti) pūkai atstumia drėgmę iki 10 kartų ilgiau nei paprasti pūkai bei džiūna žymiai greičiau.

Pagal pasaulinius standartus, pūkų užpildo lygis būna nuo 500 iki 900. Tačiau, ką tai reiškia?

„Kuo didesnis užpildo reitingas, tuo pūkai yra smulkesni. Dėl to, gaminys su 900 reitingo pūkų užpildu bus žymiai plonesnis, tačiau toks pats šiltas, kaip su 500 reitingo pūkų užpildą turinčia stora striuke“, – į klausimą atsako I.Žilinskaitė.

Striukės / „Sportland“ rudens - žiemos kolekcija / „Sportland“ nuotr.
Striukės / „Sportland“ rudens - žiemos kolekcija / „Sportland“ nuotr.

Tiesa, pašnekovė pastebi, jog 800-900 užpildo lygio pūkų striukės kainuoja ženkliai brangiau: „Mažus pūkus yra žymiai sunkiau išgauti, jie paprastai gaunami natūraliu būdu augant žąsims, kai jos, kol dar jaunos, meta pūkus brendimo procese.

gaminys su 900 reitingo pūkų užpildu bus žymiai plonesnis, tačiau toks pats šiltas, kaip su 500 reitingo pūkų užpildą turinčia stora striuke

O produktuose, turinčiuose 500-600 užpildą, dedami pūkai, kurie gaunami iš maisto pramonės, kaip antriniai produktai.

Tie pūkai jau būna nuimami nuo suaugusių žąsų, dideli, dėl to reikia jų žymiai daugiau, norinti pasiekti tą patį termoizoliacijos lygį.“

Pasak aprangos pirkimų vadybininkės, plonos pūkinės striukės yra puikiai tinkamos naudoti ekspedicijose, kaip antras sluoksnis po plona striuke, kuri apsaugo nuo visų kritulių ir drėgmės.

„Tačiau nemaža dalis mūsų klientų jas naudoja laisvalaikiu, kadangi tai yra puikus pasirinkimas, norint nesušalti ir pageidaujant, kad striukė nevaržytų judesių savo storiu“, – priduria I.Žilinskaitė.

Šios žiemos spalvos

Kalbėdama apie mados tendencijas, „Sportland“ atstovė pastebi, jog šį sezoną yra gausus striukių indigo (mėlyno atspalvio) asortimentas.

Jau trečius metus iš eilės populiarumo nepraranda smėlio spalvos striukės, kurių atspalvis atitinka žymiųjų „Timberland Yellow Boots“ batų spalvinę paletę.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parduotuvės „Sportland“ prekės / „Timberland Yellow Boots“

Šios kompanijos striukės turi įvairių atspalvių asortimentą – nuo raudonų plytų, baklažano iki samanų. „Tačiau juodos striukės turbūt niekada nepraras populiarumo“, – juokaudama pastebi I.Žilisnkaitė.

Taip pat labai madingos pūstos pūkinės striukės su aukšta apykakle, nereikalaujančios jokio šaliko, ir ilgos striukės „Park“ stiliaus. Tie, kurie mėgsta trumpesnes striukes, dažniau renkasi didesnio pūkų užpildo plonas striukes.

„Vyrai, norintys laisvalaikio aprangą suderinti su formalesniais rūbais, gali rinktis solidžią, griežto kirpimo „Timberland“ liniją, kurią galima nešioti ir prie klasikinio kostiumo“, – teigia pašnekovė.

Skalbti su teniso kamuoliukais

Įsigijus aukštos kokybės žieminę striukę, svarbu pasirūpinti tinkama jos priežiūrą. Tik tokiu būdų užtikrinsime, kad rūbas reprezentatyviai atrodys daugybę sezonų iš eilės.

Kalbant apie skalbimo gudrybes, daug ką veikiausiai nustebintų, jog pūkinę striukę skalbimo mašinoje patariama skalbti į jos kišenes įdedant po teniso kamuoliuką.

„Tai tikrai netikėtas sprendimas, bet jis veikia! Įdėjus į skirtingas striukės kišenes po teniso kamuoliuką pūkai skalbimo metu nesusieina į vieną vietą, išsisklaido. Tikrai nieko nenutinka rūbui, daug kartų pati esu taip skalbusi striukę“, – patarimais dalijasi aprangos pirkimų vadybininkė.

Tiesa, jos pastebėjimu, būtina įsigilinti į tai, kokį skalbimo būdą rekomenduoja striukės gamintojas: „Vieną temperatūrą patariama pasirinkti skalbiant striukes, kurių užpildas yra sintetinis, kitą – pūkines. Kai kurie gamintojai siūlo nenaudoti gręžimo režimo (arba tik labai minimalų), tad svarbiausia rūbą skalbti taip, kaip nurodyta etiketėje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas