M.Piigli per pastaruosius devynerius metus dalyvavo įvairiuose pasaulio kavos ragavimo ir ruošimo čempionatuose, o 2009-aisias tapo pasaulio baristų konkurso čempione. Ji pasakoja, kad visko pradžia – kavos ragavimo čempionatai.
„Pradėjau nuo kavos ragavimo čempionatų, išsiugžiau savo skonį, tuomet nusprendžiau dalyvauti kavos ruošimo čempionatuose. Ten dalyvaudama supratau, kad mes, Baltijos šalys, niekuo nenusileidžiame kitoms pasaulio šalims kavos kultūra, esame įdomios, išskirtinės“, – sako M.Piigli.
Jos teigimu, Baltijos šalių žmonės mėgsta lengvesnę, švelnesnę kavą, priešingai nei, pavydžiui, Pietų Europos šalių gyventojai.
„Keliaujant tolyn nuo Skandinavijos, per Estiją, Latviją, Lietuvą, mėgstamos kavos skonis kinta. Lietuviai mėgsta švelnią, lengvai geriamą kavą. Nesvarbu, ar tai espreso, filtruota ar šokoladinė kava. Italai, prancūzai ir vokiečiai mėgsta labai tamsią, stiprią, suskrudusių pupelių espreso kavą“, – pasakoja estė.
Kavos ruošimo specialistė tikina, kad Lietuva yra kavos kultūros lyderė tarp Baltijos šalių.
„Turite daug įvairių kavinių, žmonės čia lengvai priima naujoves. Dauguma jūsų kavinių skrudina kavą ir pirkėjams gali pasiūlyti įvairių kavų mišinių. Net ir toks dalykas, kaip popieriniai kavos puodeliai, Lietuvoje seniai tapo kasdienybe, žmonės kavą geria tiesiog eidami į darbą, estai labai ilgą laiką kavą gėrė tik sėdėdami kavinėse iš keraminių puodelių“, – sako M.Piigli.