Tiesa, tokio populiarumo, koks yra kokteilių tėvynėje Amerikoje, Lietuvoje šie gėrimai dar nesulaukė. Kokteilių entuziastų teigimų, ši kultūra mūsų šalyje, kitaip nei daugelyje kitų pasaulio kraštų, tik žengia pirmuosius žingsnius.
Močiutės buvo išradingos
„Skirtingai nei Amerikoje, Lietuvoje kokteiliai mažai kam rūpi. Apie slaptų receptų užpiltines ir trauktines girdime tik pas močiutes kaime, kuomet kokias vyšnias su cukrumi spiritu užpila ir, kad skaniau nei pas kaimynę būtų, apelsino žievelės įtarkuoja.
Apie viskio maišymą su vermutu net klausyti nenorime – gero daikto gadinimas, ne kitaip, o ir nuo jokių ten „pasipūtusių“ barmenų nenukenčiame – alaus visur įpils, nesvarbu į kokią vietą ateini, ar į italų restoraną, ar į dešrelių užkandinę“, – pasakoja kokteilių entuziastė Viktorija Plukė.
Viktorija Plukė ir Gražina Bortkevič-Krunglevičienė |
Vilnietė yra susižavėjusi Craft Cocktail Bar tipo kokteilių barais, kurie labai populiarūs Amerikoje ir Vakarų šalyse. Panašų barą, pavadintą „Cocktail'ine“, su bendraminte ji neseniai įkūrė šalia sostinės Žaliojo tilto.
Tik saviti receptai
„Craft Cocktail Bar arba „rankų darbo“ kokteilių baruose laikomasi principo gaminti savitus, kitur niekur negaminamus kokteilius iš vietoje pagamintų ingredientų – savo pačių užpiltų trauktinių, naminių tyrių, sirupų, šviežiai spaustų sulčių. Juose atsisakoma vadinamojo popso ir gamyklos efekto, kuomet greitai ir dideliais kiekiais ruošiami visiems gerai žinomi populiarūs kokteiliai, kurių ingredientai būna paruošti iš anksto arba perkami jau pusiau pagaminti“, – aiškino V.Plukė.
Jos teigimu, jeigu Mojito, kurio receptūra žinoma visame pasaulyje, gaminamas craft bare, tuomet šviežių, vietoje užaugintų mėtų lapeliai trinami su cukranendrių cukrumi, spaudžiamos šviežios žalių citrinų sultys, užpilama to baro ypatingojo romo su kokiu nors slapto recepto prieskonių mišiniu.
„O paprastame bare tas pats Mojito bus paruoštas iš rytinio mėtų, cukraus ir žalių citrinų „paruoštuko“, kurio jums įpils iš plastikinio butelio į stiklinę, įmes ledukų, užpils populiariausiu visų mėgiamu bakardžiu ir štai – per pusę minutės gausite savo kokteilį.
Tikriausiai craft bare Mojito net negamintų, nes per daug jau tai žinomas, visų išragautas ir nesudėtingas kokteilis, dėl kurio neverta gaišti laiko ir aukoti jėgas“, – svarstė kokteilių baro „Cocktail'inė“ įkūrėja.
Coctail'inės nuotr./Kokteiliai |
Ji savo lankytojams siūlo paragauti bekonu kvepiantį burboną su klevų sirupu, „Tabassco“ dželi šotą, „Toksinių atliekų“, patiekiamų pavojingų atliekų konteinerį imituojančioje stiklinėje su radiacijos ženkliuku, į gitarą įpilto Elvio Preslio kokteilio.
Atsirado per gaidžių peštynes
Virtualioje enciklopedijoje „Wikipedia“ skelbiama, kad pirmieji kokteilius dar prieš 100 metų pradėjo gerti amerikiečiai.
Pradžioje tai buvo įvairių gėrimų mišiniai. Vykstant gaidžių peštynėms, smuklių šeimininkai norėjo prisivilioti kuo daugiau žiūrovų ir ėmė ruošti spalvingus, skirtingų santykinių tankių gėrimų mišinius. Jų spalvos primindavo gaidžio uodegas, nuo to, kaip manoma, ir kilo gėrimų pavadinimas cocktail (angl. gaidžio uodega).
Į Europą pirmą kartą atkeliavo į Pasaulinę Paryžiaus parodą 1889 m. Iš čia greitai paplito po visas žemyno šalis ir tapo mėgstamu gėrimu.
Šiuolaikiniai kokteiliai žymiai skiriasi nuo savo pirmtakų. Jeigu pastariesiems paruošti svarbiausias dėmesys buvo skiriamas spalvingumui, tai dabar, be spalvų derinio, svarbu yra gėrimo aromatinės bei skoninės savybės. Be to, dabar kokteiliai gerokai silpnesni, nes gėrimų pilama po mažai, tik dėl aromato.