Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto ir veterinarijos tarnyba pataria, kaip švenčių stalui išsirinkti šviežią žuvį

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai šių metų pabaigoje patikrino 259 žuvininkystės produktus tvarkančius subjektus. Pažeidimų rasta vos 4,3 produkcijos, tad tarnyba apibendrina, kad mūsų stalus pasiekia saugūs produktai, tačiau tarnyba siūlo neprarasti budrumo ir perkant žuvį, atkreipti dėmesį į keletą jos šviežumą rodančių dalykų. 
Klaipėdoje atidaryta specializuota žuvies parduotuvė
Tarnyba siūlo neprarasti budrumo ir perkant žuvį, atkreipti dėmesį į keletą jos šviežumą rodančių dalykų.  / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

VMVT tikrinimus atliko 125 didžiuosiuose prekybos centruose, 64 parduotuvėse, 45 turgavietėse, 5 šaltuosiuose sandėliuose ir 23 žuvų perdirbimo įmonėse. Iš viso patikrinta 3,2 tūkst. partijų (daugiau kaip 297 t) įvairių pavadinimų žuvininkystės produktų (šviežių, šaldytų, sūdytų, rūkytų, konservuotų žuvų ir jų gaminių).

Įvertinta šių produktų sauga, kokybė, atsekamumas bei ženklinimas. Iš patikrintų produktų 137 partijose buvo nustatyta įvairių pažeidimų, kas sudarė 4,3 %.

Pasak VMVT, vieni dažniausių pažeidimų – ženklinimo neatitikimai – etiketėse nenurodyti tikslūs žuvų rūšių pavadinimai, be mokslinių pavadinimų, nenurodytas gamybos būdas, vietovė (pvz., – žuvis sužvejota ar užauginta, kur sugauta, kokiais žvejybos įrankiais).

Pasitaikė atvejų, kai produktų sudedamųjų dalių sąraše nebuvo išskirti alergenai, ar perpakavus produktus, etiketėse trūko pakuotojų identifikavimo (atpažinimo) ženklų.

„Apibendrinus tyrimo rezultatus, galima teigti, kad rinkai tiekiami žuvininkystės produktai yra saugūs vartoti“, – pranešime cituojama VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė.

Vertinant žuvininkystės produktų saugą ir kokybę, buvo ištirti mėginiai laboratorijoje dėl mikrobiologinės taršos, histamino (biologiškai aktyvios medžiagos, galinčios susidaryti tam tikrų rūšių žuvyse dauginantis bakterijoms), dėl policiklinių aromatinių angliavandenilių (susidarančių rūkymo metu), konservantų, parazitų, o sušaldytų žuvų filė – dėl fosforo rūgšties (fosfatų, di-, tri- ir polifosfatų) nustatymo. Iš viso atliktas 151 tyrimas, iš jų 7 mėginiai neatitiko nustatytų reikalavimų.

5 atvejais sušaldytose jūrinėse lydekose iš Ispanijos rasta negyvų parazitų lervų, 1 silpnai sūdytų atlantinių silkių mėginyje nustatytas padidintas konservanto – benzoinės rūgšties kiekis ir 1 aliaskinių rudagalvių menkių filė mėginyje nustatytas padidintas fosforo rūgšties (fosfatų, di-, tri- ir polifosfatų) kiekis. Šių produktų realizavimas buvo sustabdytas.

Silkė neturi būti patamsėjusi

Besirenkantiems šventiniam stalui silkes ir žuvis, veterinarijos gydytoja J.Kondrotienė siūlo vadovautis keliais paprastais patarimais: silkės turi būti nepageltusios, nepatamsėjusios, neištižusios.

Pradedančių gesti silkių paviršiai būna pasidengę pilku ar gelsvu apnašu, oda lengvai plyšta. Raumenys būna suglebę, neskrostų silkių – dažnai suplyšę pilvai.

Rūkytų silkių gedimo procesą rodo drėgnas, lipnus paviršius, suglebę raumenys, blankus, pilkšvas atspalvis, apkartusi, nemalonaus kvapo mėsa.

Vertėtų prisiminti, kad dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad jų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą. Atidarius pakuotes, rekomenduojama produktus suvartoti kiek galima greičiau. Jei išteka dalis sūrymo, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti spalva (tapti geltona ar rusva), kvapas ir skonis.

William Shropshire, Flickr.com/Silkė netinka lieknėjantiems
William Shropshire, Flickr.com/Silkė netinka lieknėjantiems

Pasenusiai būdingas amoniako kvapas

VMVt atkreipia dėmesį, kad gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, deguonies prisotintame (aeruotame) vandenyje. Jos turi būti sveikos, be pašalinio kvapo, normaliai plaukioti.

Norint nustatyti ar žuvis sena, – įspaudus pirštu, duobutė ilgai išlieka matoma.

Šviežių, atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, pelekai ir uodegos neapdžiūvę, nesusiklijavę, žiaunos – šviesiau ar tamsiau raudonos, žiaunų dangteliai standžiai suglausti, akys švarios, ragena skaidri.

Šviežių žuvų raumenys turi būti standūs, elastingi, paspaudus pirštu, duobutė nedelsiant išsilyginti. Beje, tai patikimas požymis, norint nustatyti ar žuvis sena, – įspaudus pirštu, duobutė ilgai išlieka matoma. Nešviežia, pradedanti gesti žuvis pasižymi gan būdingu amoniako kvapu. Tokių žuvų oda matinė, žvynai pilkšvi, savaime iškrentantys, žiaunos murzinai žalios, gali sklisti puvimo kvapas.

Būtina laikyti šaldytuve

J.Kondrotienė pabrėžia, kad namuose visus greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti šaldytuve. Sušaldytą žuvį saugiausia atšildyti šaldytuve, +1°C – + 4°C temperatūroje.

Jeigu žuvys prieš sušaldymą buvo kokybiškos, tinkamai sušaldytos ir laikytos žemoje (ne aukštesnėje kaip – 18ºC) temperatūroje, jų kokybė atšildžius turėtų beveik nesiskirti nuo šviežių, tačiau maistiniu požiūriu jų vertė šiek tiek sumažėja.

Atitirpinus, su vandeniu pasišalina ir natūraliai žuvyje esantis skystis, tuomet keptos žuvys trupa, būna sausesnės konsistencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai