Mokslininkai išaiškino, kodėl duona krenta sviestu žemyn

Paaiškėjo, kad skrudintos duonos kritimą sviestu žemyn galima paaiškinti stalo aukščiu. Išjungus skrudintuvą, duona teturi laiko apvirsti pusę rato, kol nusileidžia žemyn, rašo „Dailymail“.
Platų peilį primenantį skrudintuvą tereikia įjungti, lėtai perbraukti per duonos kepalą ir skrebutis paruoštas.
Skrudinta duona / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kadangi sviestu aptepta pusė natūraliai būna viršuje, ji visuomet atsiduria ant grindų.

Kad patvirtintų šią teoriją, profesorius Chrisas Smithas ir jo komanda numetė 100 skrudintos duonos riekelių nuo „Manchester MET“ universiteto stalo. Stalas buvo apie 0,75 metro aukštyje. 

81 proc. kartų duona nukrito sviestuota puse žemyn. Tyrimą atlikti užsakė komedijinio serialo „Big bang theory“ kūrėjai.

Jeigu norite, kad jums duona nukristų ne ant sviesto, turite pirkti didesnį stalą. Priešingu atveju teks atsisakyti smagaus užsimėmimo skrudintuvui leisti sviesti duoną į orą.

Esminis dalykas yra stalo aukštis, kuris lemia laiką, per kurį nukrenta duonos riekė. Tačiau reikšmės turi ir fizikiniai dėsniai. Oro pasipriešinimas taip pat lemia, kuria puse krenta duona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis