Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naudingi patarimai, kaip stilingai įrengti mažą sodą

Daugelis žmonių, gyvenančių daugiabučiuose, norėtų turėti bent nediduką sodelį, kuriame galėtų atsipūsti po darbų, pavakaroti su artimaisiais ar išsikepti kepsnį. Tuo tarpu, turintys tokią žalią oazę visai šalia namų suka galvas, kaip ją stilingai ir praktiškai įrengti, kad ir nedideliame sode būtų jauku. Nedidelė erdvė gali tapti puikia terpe originaliems sprendimams, tiesiog reikia šiek tiek fantazijos ir praktinių žinių.
Lauko baldai
Lauko baldai / Fotolia nuotr.

Įrėminkite įėjimą į sodą

Skirtinguose savo sodo kampuose pasodinkite kelių rūšių ramių ir šviesių spalvų augalus, kurie tarpusavyje derėtų savo spalvomis ir vienas kitam neužgožtų saulės šviesos. Tarkim, neaukšti violetinės ir sidabrinės spalvos krūmeliai ar gėlės, pasodintos sodo kampuose, vizualiai praplečia erdvę. Tiesa, reiktų atminti, kad tokiose vietose saulės spindulių būna nedaug, nuo tvoros ar nuo namo dažnai krinta šešėlis, todėl reiktų rinktis nelepius ir daug priežiūros nereikalaujančius augalus, kurie puikiai jaučiasi pavėsyje. Tam puikiai tinka itin originaliai atrodančios melsvės, blakėžudės, hortenzijos šviesiais žiedais.

„Ištempkite“ sodą į viršų

Jei norite, kad buto sienos vizualiai atrodytų aukštesnės, tikriausiai rinksitės tapetus su virtualiomis juostomis arba kabinsite ilgas užuolaidas prie pat lubų, nes šie elementai erdvei suteikia daugiau „apimties“. Panašios taisyklės galioja ir projektuojant nedidelį sodą ar kiemą. Jei norite, kad sodas dailiai kiltų į viršų ir vizualiai atrodytų didesnis, gėlių vazonus dėkite ne ant žemės, o ant specialių kopėtėlių arba ant vazonų laikiklių, skirtų augalams. Šių praktiškų sodo dekoracijų galima įsigyti ir internetu, pavyzdžiui, didžiausioje Lietuvoje elektroninėje parduotuvėje Pigu.lt. Erdvesnio sodo iliuziją sukuria grotelės, skirtos laipiojantiems augalams, tačiau jas reiktų konstruoti tūrines, pavyzdžiui, cilindro formos.

Sodo dekoracijos: reikia ar ne?

Tokios sodo dekoracijos kaip įvairūs stovai gėlėms, skulptūros, vėjo varpeliai, dekoratyviniai akmenys ar skulptūros iš akmenų ir pan. labai pagyvina aplinką ir suteikia jai papildomo žavesio. Be to, neįprastos skulptūros, originalūs vazonai gėlėms ir simpatiški šviestuvai atkreipia į save dėmesį ir atitraukia jį nuo kuklių sodo išmatavimų. Žinoma, renkantis sodo dekoracijas, reiktų atminti vieną pagrindinę taisyklę – sodo dekoracijos turi būti proporcingos paties sodo dydžiui. Priešingu atveju atsiras disharmonijos jausmas. Tad nedideliame sode tikrai nepatartina įrenginėti didelių arkų vijokliniams augalams ar visą erdvę užgriozdinti masyve pavėsine. Be to, sodo dekoracijos turėtų išlaikyti bendrą stilistiką: akmeniniai papuošimai puikia dera su medžiu ir metalu, čia plastikas ar kitos dirbtinės medžiagos įneš šiokio tokio kičo ir atrodys neskoningai. Galiausiai vertėtų paminėti, jog kas per daug – tas nesveika. Nenuklokite visos pievos moliniais nykštukais ar varlytėmis, geriau kelios stilingos ir tarpusavyje derančios sodo dekoracijos, nei daug mažų. Tokiame suderintame sode puikiai tiks stilingi lauko baldai, kurie tik papildys sodo stilistiką.

Fotolia nuotr./Terasa.
Fotolia nuotr./Terasa.

Atsisakykite griežtų linijų

Nedideliame sode geriau kloti vingiuotus, o ne it styga tiesius takelis. Vingiuoti takeliai sukuria didesnio sodo iliuziją. Staiga už posūkio dingstantis takelis šiek tiek intriguoja, nes neaišku, kur baigiasi sodo ribos. Tiesa, visų takelių tikslas yra sodo centras, kuriame galite įsirengti nedidelę pavėsinę ar sūpynes vaikams. Beje, erdvė tarp takelių turėtų būti užsodinta augalais. Atvira lieka tik poilsiui skirta vieta. Štai tokios nedidelės gudrybės suteikia sodui daugiau „apimties“.

Žaliosios sodo puošmenos

Nedidelis sodas ir milžiniški medžiai yra du nesuderinami dalykai. Renkantis augalus mažam sodui, pirmenybę reiktų teikti žemaūgiams medžiams arba krūmams. Pavyzdžiui, paprastajam klevui, svyruokliniam gluosniui ar bignonijinei katalpai. Norintys, kad sodas būtų ne tik gražus, bet ir teiktų naudos, turėtų rinktis žemaūges obelaites, kriaušes, vyšnias ir pan. Tiesa, žemi medžiai kartais turi labai platų lapų vainiką, kuris gali užstoti šviesą kitiems augalams ir užimti vietą sode, kuri yra skirta poilsiui. Tad medelius ir krūmus reiktų pirkti iš medelynų, kuriuose parduodami visas savo charakteristikas atitinkantys augalai. Taip išvengsite nemalonios staigmenos, kai „žemaūgė“ obelis išauga sulig namo stogu.

Veidrodžio efektas sode

Net ir neprofesionalus interjero dizaineris puikiai žino, kad veidrodžiai vizualiai padidina bet kurią erdvę. Žinoma, statyti veidrodžius lauke labai nepraktiška, o ir tokia idėja atrodytų gana keistai, tačiau nedidelis dekoratyvinis tvenkinukas ras vietą bet kuriame sode ir padės sukurti reikalingą optinį fokusą. Ramus vandens paviršius, kuris primena veidrodį, atspindi debesis dangų, saulės šviesą ir viską, kas yra virš jo. Dėl šio efekto mažas sodas atrodo didesnis nei yra iš tiktųjų. Jei sklypą vizualiai norisi prailginti, vertėtų rinktis ištemptą vertikalaus ovalo arba stačiakampio formą, o jei praplatinti – horizontalią stačiakampio arba ištempto ovalo formą. Išties nedideliame sode arba kieme puikiai atrodo geometrinės formos. Tiesa, nedidelio tvenkinio nereiktų gausiai apsodinti augalais, nes per juos vandens telkinio gali ir nesimatyti. Jei tvenkiniui norisi suteiki išskirtinio žavesio, visada galima rinktis tokias sodo dekoracijas kaip nedidelis fontanas arba akmeninės skulptūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas