Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oro kondicionieriai gelbsti ne tik vasarą

Įsivaizduokime. Lauke kepina keturiasdešimties laipsnių kaitra, praktiškai nėra kuo kvėpuoti, o jūs patogiai darbuojatės savo biure, namuose, vairuojate automobilį, kuriame temperatūra neviršija 20 ºC. Taip, įsivaizduoti visai nesunku, nes net per didžiausius karščius jau ilgą laiką mus gelbsti oro kondicionieriai. Gyvename klimatinėje zonoje, pasižyminčioje visais keturiais metų laikais, todėl stipri kondicionavimo sistema toli gražu nėra įrengta kiekvienuose namuose. Tuo tarpu šalyse, turinčiose gerokai karštesnes vasaras ir trumpesnius šaltuosius sezonus, oro kondicionierius yra gyvybiškai svarbus įrengimas, norint išgyventi beprotišką kaitrą. Pamėginkime laiku persikelti į tolimą praeitį ir įvertinti žmogaus pastangas pamažu sukurti tokias oro kondicionavimo sistemas, kokiomis galima pasidžiaugti šiandien.
Atostogos
Vasara / Vida Press nuotr.

Oro kondicionierių istorija

Nuo pačių seniausių laikų žmonės dėjo dideles pastangas kovodami su karščiu. Karštuoju metų laiku klajoklių gentys įsikurdavo olose, arti vandens telkinių, kad prireikus galėtų atsivėsinti. Senovės Persijoje būdavo įrengiami pakankamai modernūs šiuolaikinių kondicionierių prototipai. Pastatų stoguose persai palikdavo specialius langelius, pro kuriuos patekęs vėjas vėliau pereidavo per specifines vandens talpyklas ir taip atvėsintas oras būdavo paskirstomas patalpose. Senovės Egipte, Romoje, Graikijoje ir vėliau kitose karalystėse kilmingiesiems gelbėtis nuo karščio padėdavo tarnai (visi prisiminsite bent vieną sceną iš kurio nors filmo, kur abiejose valdovo pusėse stovintys tarnai mosuodavo didžiulėmis vėduoklėmis, taip vėsindami patalpos orą).

Būtent vėduoklė ilgą laiką buvo vienas iš pagrindinių vėsinimosi įrankių. Modernesniems vėdinimo metodams atrasti, reikėjo sulaukti savotiškos technikos revoliucijos. Štai XIX a. pradžioje M.Faradėjus, itin gabus britų mokslininkas, išsiaiškino, kad suspaudus orą ir atitinkamų dujų pavidalą pakeitus į skystą, šiam garuojant, oras vėsinamas. Tokį atradimą galima laikyti teoriniu pagrindu visiems ateityje pagamintiems oro kondicionieriams, tačiau praktiškai M.Faradėjus šio atradimo neįprasmino. Štai pirmąjį elektrinį oro kondicionierių sukūrė ir vienoje Niujorko spaustuvių įrengė V.H. Karjė. Po keleto metų mokslininkas pasidalino savo gamybos formule ir įsteigė kondicionierių gamyklą, pavadinimu „Carrier“. Laikui bėgant kompanija ėmė gaminti oro kondicionierius ne tik gamyklų, fabrikų, viešųjų įstaigų ar namų erdvėms, bet ir automobiliams. Reikėtų paminėti, kad pirmasis kondicionierius, kuris išties buvo skirtas žmonių patogumui, buvo įrengtas 1903 m. Kiolno kino teatre. Tuo tarpu pirmuoju kambariniu kondicionieriumi laikomas Jungtinių Amerikos valstijų bendrovės „General Elektric“ sukurtas oro kondicionierius.

Laikui bėgant oro kondicionieriai tobulėjo, buvo ieškoma būdų nuodingas gamyboje naudojamas medžiagas, tokias kaip metilo, amoniako, chlorido dujos, keisti kitomis. Netrukus šaldymo ir vėsinimo sistemoms tobulinti buvo pasitelktas freonas. Po freono atradimo prasidėjo spartus oro kondicionierių gamybos augimas. Svarbu paminėti, kad kondicionierių revoliucijoje ganėtinai sėkmingai reiškėsi japonai, XX a. šeštojo dešimtmečio pabaigoje pradėję gaminti oro kondicionierius, turinčius ne tik vėsinimo, bet ir šildymo funkcijas. Septintojo dešimtmečio viduryje japonų išradėjai kondicionierius patobulino oro nusausinimo funkcija, dar vėliau atsirado mikroprocesorinė oro kondicionierių valdymo sistema, imtasi priemonių ieškoti Žemės ozono sluoksniui kenksmingo freono pakaitalų. XXI a. pradžioje įsigaliojo draudimai gaminti oro kondicionierius, kurių gamyboje naudojamas būtent ozono sluoksnį ardantis freonas.

Geriausi kondicionierių gamintojai

Šiandien gaminami įvairių tipų kondicionieriai. Vieni jų yra montuojami ant lubų, palubėse, kiti montuojami ant langų, sienų arba tiesiog pastatomi atitinkamose patalpų vietose. Gerą oro kondicionieriaus veikimą užtikrina reguliariai papildoma šaldymo medžiaga, valomi vidinio ir išorinio bloko filtrai, vamzdeliai. Kainos atžvilgiu, pigiausiais yra laikomi į langus montuojami kondicionieriai. Tai lemia ganėtinai nesudėtingas vėdinimo principas. Apskritai oro kondicionierių kainos vidutiniškai svyruoja nuo 80 Eur iki 3000 Eur, priklausomai nuo technologijos sudėtingumo, tipo, galingumo, gamintojo.

Viena geriausių oro kondicionierių gamintojų pasaulyje laikoma japonų kompanija „Daikin“, nuo pat įsikūrimo 1924 m. taikiusi reikšmingas inovacijas oro kondicionierių rinkoje. Kita japonų kompanija – „Hitachi“ – visame pasaulyje parduoda kokybiškus, itin efektyvius ir aplinkai draugiškus oro kondicionierius. Taip pat reikėtų paminėti „Blue Star“ bei jau minėtąją „Carrier“, kurią galima laikyti pačia pirmąja oro kondicionierių gamintoja visame pasaulyje. Vertėtų išskirti dar vieną gamintoją – indų kompanija „Voltas“, įkurta 1954 m., pasaulį nustebino kokybiškomis, itin efektyviomis vėsinimo ir vėdinimo sistemomis. Gamintojas įgavo didžiulį pasitikėjimą daugybėje pasaulio šalių. Šiandien Dubajuje beveik visose įstaigose bei individualiose pastatuose yra įrengtos būtent „Voltas“ kondicionavimo sistemos. „Panasonic“, „Samsung“, „LG“, „Godrej“,“ O General“ – taip pat užima solidžias pozicijas oro kondicionierių gamybos rinkoje.

Kaip išsirinkti?

Kaip teigia vienos didžiausių Lietuvoje internetinių parduotuvių Pigu.lt atstovai, Lietuvoje oro kondicionierių pardavimai sparčiai išauga šiltuoju metų sezonu. Turint omenyje, kad šylant klimatui išryškėja vis didesnį gamtos reiškinių kraštutinumai, temperatūros šuoliai tampa vis žymesni, žmonės nori apsisaugoti nuo galimo diskomforto. Pardavimų atstovai pataria: jei oro kondicionierių renkatės pirmą kartą – nevenkite pasitarimo su specialistu. Svarbu įvertinti savo poreikius: ar norite tik vėsinančios, ar ir šildančios sistemos, kokio galingumo kondicionieriaus reikia būtent jums, koks įrengimo tipas jums būtų priimtiniausias, kiek sumokėti už kondicionierių esate pasiruošęs ir t.t. Atsižvelgęs į jūsų poreikius, specialistas padės apsispręsti, kokie oro kondicionieriai turėtų pateisinti jūsų lūkesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas