Jau keturioliktoji šventė „Palangos stinta“ tradiciškai šurmuliuos tris dienas – vasario 17–19 dienomis, bet didžiausio svečių skaičiaus laukiama šeštadienį, vasario 18 d. Šiai dienai palangiškiai rengiasi itin atsakingai. Pirmąją keptą stintą šiandien paragavęs bei įvertinęs Stintų ordino magistras Klaidas Pakutinskas pripažino, jog šiemetė agurkais kvepianti žuvis yra kaip niekad skani, tad atvykusieji į „Palangos stintą“ tikrai nenusivils.
„Ruošdami stintų patiekalus šventei palangiškiai nebando labai radikalai improvizuoti, nes viskas, kas yra skaniausia, jau yra seniai atrasta ir patikrinta. Keturiolika šventės „Palangos stinta“ metų įrodė, kad patys skaniausiai patiekalai yra nesikeičiantys – populiariausia kasmet būna šviežiai kepta stinta, antra vieta be konkurencijos atitenka marinuotai, trečia – vytintai arba rūkytai stintai. Šalia šių bei kitų tradicinių patiekalų kasmet pasiūloma ir naujovių. Pavyzdžiui, šiemet bus siūloma paragauti stintų ikrų kotletukų, „dešrainių“, kurių dešrelę pakeis stinta, kitų neįprastų patiekalų su stinta. Džiaugiamės, kad jau ne vienerius metus „Palangos stintos“ metu vyksta ir Stintų barbekiu čempionatas, kurio metu geriausi Lietuvos virėjai gamina naujus skanius patiekalus. Tie patiekalai, kurie pasitvirtina per Stintų barbekiu čempionatą, vėliau visus metus siūlomi įvairiuose šalies restoranuose“, – kalbėjo Stintų ordino kancleris Nerijus Stasiulis.
Jau dabar žinoma, jog šiemet šventėje Palanga sulauks rekordinio dalyvių skaičiaus – nors registracija į šventę dar nėra baigta, „Palangos stinta“ jau sulaukė didžiulio tiek kulinarinių patiekalų pateikėjų, tiek žvejų įmonių, tiek tautodailininkų iš Žemaitijos regiono dėmesio, tad šiemetė „Palangos stinta“ bus trečdaliu didesnė nei anksčiau.
Kad pasirengimas šventei vyktų dar sklandžiau, šiandien inauguruotas ir naujas Stintų ordino riteris – palangiškis tautodailininkas Linas Žulkus, kuriam patikėta rūpintis „Palangos stintos“ mugėje siūlomų tautodailininkų dirbinių pasiūla bei įvairove.
Stintų šventės metu J. Basanavičiaus gatvėje nestigs nei stintų, nei linksmybių – šventinę nuotaiką palaikys skambančios žvejiškos melodijos, nosį kutens kepamos stintos kvapai, savo meistriškumą demonstruos Stintų barbekiu čempionato meistrai, o sugebėjimais stebins stintų valgymo čempionato, valties tempimo bei inkaro laikymo varžybų dalyviai.
Norintieji namo parsivežti lauktuvių, taip pat turės iš ko pasirinkti – pramogautojų dėmesio lauks specialiai šventei marinuotos ir išradingai supakuotos marinuotos stintos, šviežia žuvis, taip pat – kiti gardumynai bei tautodailininkų siūlomi dirbiniai.
Neabejojama, kad šviežia stinta pakvipusi Palanga sulauks ir itin gausaus svečių skaičiaus, tad Stintų šventės organizatoriams teko ieškoti būdų, kaip sutalpinti šventėje visus norinčiuosius. Todėl apsispręsta šventės vietą išplėsti – šiemet „Palangos stinta“ šurmuliuos ne tik J. Basanavičiaus gatvėje bei Jūratės ir Kastyčio skvere, bet ir Vytauto gatvės atkarpoje nuo sankryžos su Kretingos gatve iki Kurhauzo. Kurhauzo kiemas taip pat bus išnaudotas pramogoms – čia veiks interaktyvi zona, skirta mažiesiems šventės svečiams.
Šventę „Palangos stinta“ praturtins ir vasario 18 d. vyksianti sveikuolių šventė „Palangos ruoniai 2017“ – tradicinės vadinamųjų ruonių maudynės žiemiškoje Baltijos jūroje ties tiltu itin domina smalsuolius.
Beje, „Palangos stintos“ populiarumas bei sėkmė sudomino ir mūsų kaimynus latvius. „Džiaugiamės, kad Stintų ordino idėjos yra propaguojamos jau ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Šeštadienį Stintų šventė vyks Liepojoje, po dviejų savaičių „Stintapūkis“ šurmuliuos Neringoje, o vasario viduryje visus pakvies Palanga. Neabejojame, kad visi, apsilankiusieji „Palangos stintoje“, namo grįš ne tik su skaniomis lauktuvėmis namiškiams bei draugams, bet ir puikiai pailsėję bei skaniai pavalgę“, – sakė N. Stasiulis.