Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Penki dalykai, kuriuos reikia žinoti apie Ramadaną

Naudinga informacija turistams.
Per Ramadaną musulmonai keliasi prieš aušrą, kad pasimelstų.
Per Ramadaną musulmonai keliasi prieš aušrą, kad pasimelstų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dauguma iš 1,2 mlrd. pasaulio musulmonų rugsėjo pirmąją savaitę pradėjo laikytis Ramadano – šventojo pasninko, pakilios nuotaikos ir abstinencijos mėnesio.

Ramadano metu 30 dienų musulmonai turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, sekso ir t.t. Kiekvieną Ramadano mėnesio dieną viso pasaulio musulmonai keliasi prieš aušrą, kad pavalgytų ir pasimelstų. Pasninkas neprivalomas ligoniams, keliautojams, nėščiosioms ar maitinančioms kūdikį motinoms.

Ramadanas yra šventasis mėnuo, kai musulmonai pasninkauja nuo aušros iki sutemų. Ši tradicija gali nustebinti turistaujančius ne musulmonus, kurie atsiduria islamiškose šalyse šiuo pasninko laikotarpiu, ir štai ko jie gali tikėtis.

Ramadanas yra devintasis mėnuo islamiškajame kalendoriuje, kuris skaičiuojamas pagal mėnulio ciklus, ir dėl to yra vienuolika dienų trumpesnis už Grigaliaus kalendorių, kaip teigia Christophe Schnyder, vyriausias „Al Qasr“ viešbučio Dubajuje vadovas. Dėl šios priežasties Ramadanas prasideda skirtingą metų dieną ir, laikui bėgant, gali prasidėti bet kuriuo metų laikotarpiu. Šiemet, pagal vakarietišką kalendorių, Ramadanas prasideda rugsėjo 2 dieną.

Suaugę musulmonai pasninkauja nuo ryto iki sutemų. Tai reiškia, kad jie nevartoja jokio maisto ar gėrimų, netgi vandens. Kai kuriose šalyse tvarka dar griežtesnė – rūkymas bei kramtomosios gumos kramtymas įtraukiamas į uždraustąjį sąrašą. Maži vaikai atleidžiami nuo pasninko ir gali valgyti bei gerti kaip įprasta.

Kaip pagarbos ženklo, iš turistų bei ne musulmonų tikimasi pasninko laikymosi viešumoje. Tačiau tarptautiniai viešbučiai turi bent po vieną atskirą restoraną, kur keliautojai gali valgyti vidury dienos. Šios nustatytos teritorijos dažnai yra uždangstytos užuolaidomis ar įkurdintos už uždarų durų tam, kad valgantieji neįžeistų besilaikančių pasninko. Kambarių tarnyba yra priimtina alternatyva. Restoranai, kavinės bei užkandinės prie viešbučių yra uždarytos nuo ryto iki pat vakaro.

Nusileidus saulei, daugelis viešbučių atidaro barus specialiose palapinėse tam, kad kiekvieną vakarą būtų galima padaryti pertrauką nuo pasninkavimo. Tuomet patiekiami tradiciniai vidurio rytų patiekalai bei specialiūs Ramadano desertai, rūkyti taip pat galima.

Netgi po saulėlydžio atmosfera gan prislopinta: restoranai bei viešbučių barai gali būti atidaryti iki vidurnakčio ar vėliau, tačiau be garsios muzikos ar gyvybingų pramogų. Parduotuvės, dirbančios ribotą kiekį valandų dienos metu vėl atsidaro praėjus valandai po saulės laidos ir dirba iki pat vidurnakčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos