Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Plastikinė lietaus nuleidimo sistema – geresnė?

Šalyje, kurios net pavadinimas susijęs su lietumi, lietaus nuleidimo sistemoms skiriama nepakankamai dėmesio. Daugybė namų vis dar kenčia nuo lietaus padarinių – šlapių sienų, užpiltų rūsių ir nuolatinių balų šalia namo tiesiog kieme. Be reikalo, nes plastikinės lietaus nuleidimo sistemos dabar yra prieinamos daugeliui namų savininkų. Jos ištobulintos tiek, kad net parduodamos internetinėse parduotuvėse šalia kitų statybinių medžiagų.
Lietus
Lietus / 123rf.com nuotr.

Kodėl būtent plastikinės? Juk metalinės – pigesnės?

Pigumas ne visada yra pagrindinis kriterijus renkantis bet kokias statybines medžiagas ir technologijas, todėl kaina – silpnas koziris. Plastikinės lietaus nuleidimo sistemos turi labai daug privalumų, o kai kurie jų turi įtakos ir kainai, bei tolimesnei jų priežiūrai.

Montuoti galima patiems

Metalo apdailos darbai reikalauja tam tikrų įgūdžių ir specifinių įrankių. Neįgudę ar savamoksliai stogdengiai dažnai patiria rimtų traumų susižeidę į aštrius metalinius kraštus. Daugelis namų savininkų patys nesiryžta montuoti skardinių latakų ir lietvamzdžių.

Su plastikiniais yra kiek kitaip, nes juos galima sumontuoti itin paprastai nenaudojant jokių specifinių įrankių. Pagrindiniai įrankiai, kurių prireikia yra metalo pjūklelis, atsuktuvas, grąžtas ir plaktukas. Visa tai yra kiekvienuose namuose, todėl nereikia jokių specialių žirklių, lituoklių, kniedijimo aparatų ir t.t. Plastikines lietaus nuleidimo sistemas gali montuoti ir meistrai-mėgėjai be profesionalų pagalbos. Viskas, ko reikia – tiksliai išsimatuoti ir šiek tiek pasiskaičiuoti, kiek ir kokių plastikinių detalių reikia. Užsisakyti viską galima ir internetu, tad nebūtina gaišti laiką statybinių medžiagų parduotuvėse.

Nebarška, nerūdija, neblunka

Skarda ir metalas turi keletą erzinančių savybių, kurios ne visada yra priimtinos namų savininkams. Skardiniai latakai ir lietvamzdžiai esant stipriam vėjui gali leisti tam tikrus garsus. Tai nepriimtina, ypač naktį. Taip pat metalas nėra atsparus vandeniui ir cheminėms medžiagoms. Nors šiuolaikiniai lietvamzdžiai ir padengti specialiais dažais, jie nėra labai ilgaamžiai. Taip pat bet kuris paviršius, padengtas dažais ir nuolat esantis saulėje, paprastai blunka per keletą metų, tad vėliau jį reikia pakartotinai dažyti.

Plastikinės lietaus nuleidimo sistemos šių trijų problemų neturi. Plastikas nebarška, nes yra minkštas lydinys. Kadangi jame nėra metalo, jis neoksiduoja. Jei pagamintas iš kokybiško plastiko, atsparus ir cheminėms medžiagoms, kurios skalauja mūsų stogus su lietumi. Paprastai plastikiniai latakai būna rudos arba kitos tamsios spalvos. Tai nedažytas paviršius, o gamykliškai sulydytas. Tai reiškia, kad ir plastiko vidus yra tokios pačios spalvos, kaip išorė. Net ir veikiamas intensyvių saulės spindulių, plastikas beveik neblunka. Tai reiškia, kad papildomai dažyti jo nereikia.

Atsparus deformacijai

Viena iš didžiausių lietaus nuleidimo sistemų problemų – pavasarinis sniegas ledas. Stogloviai patiria ne vieną šlapio sniego ir ledo nuošliaužą ir gali būti deformuoti. Elastingo plastiko paviršiai yra atsparūs tokiam mechaniniam poveikiui, todėl nesideformuoja taip greitai, kaip metaliniai. Taip nutinka dėl unikalios savybės po spaudimo sugrįžti į pirminę padėtį.

Visi minėti privalumai daro plastikines lietaus nuleidimo sistemas ilgaamžiškesnėmis, nes po 5 ar 10 metų metalinėms prireikia gana rimto remonto, o tai reiškia papildomas išlaidas.

Nejaugi plastikinės lietaus sistemos tokios puikios, kad be darbo liks visi meistrai, montuojantys metalines sistemas? Metalinės sistemos – gana lygiavertės, nes plastikinės turi ir keletą minusų. Vienas jų – didesnė kaina. Metalinės yra kiek pigesnės. Kitas minusas – montuojant plastikines lietaus nuleidimo sistemas, galus reikia klijuoti specialiais dangteliais. Neatlikus to kokybiškai, varvės vanduo arba didesnis spaudimas dangtelį iš viso gali nuplėšti, tada teks lipti ant stogo ir viską taisyti. Jei norima pritaikyti lietvamzdžius ir latakus prie namo spalvos, tai galima padaryti juos nudažant specialiais vandeniui atspariais dažais. Deja, plastikinės lietaus sistemos sunkiau „pasiduoda“ dažymui, nei metalinės. Dažnai plastikinių net nesiryžtama dažyti – paliekama natūrali ruda spalva. Tai gali atrodyti kiek nerangiai, ypač, jei namas yra nudažytas šiltomis spalvomis.

Tai nedideli trūkumai, tačiau jie vis tiek nenusveria privalumų.

Pirkimas internetu

Plastikines lietaus nuleidimo sistemas galima įsigyti neišeinant iš namų, tiesiog internetu. Kad tai būtų galima padaryti, reiktų tiksliai išsimatuoti stogo ilgį ir sienų aukštį. Tokiu būdu galima nesunkiai apskaičiuoti, kiek ir kokių medžiagų reikia. Į ką reiktų atkreipti dėmesį skaičiuojant?

Stogo ilgis. Jei stogo ilgis yra 6 metrai, reiškia prireiks 6 metrų stoglovio ir vieno lietvamzdžio. Jei stogo ilgis yra 12 metrų, lietvamzdis turėtų būti statomas per stoglovio vidurį, kad sudarytų T raidės formą.

Stogo plotas. Stogo plotas yra svarbus tuo, kad nuo jo priklauso nutekančio vandens kiekis. Jei stogo plotas didesnis nei 66 kv. m. rekomenduojama rinkti kiek didesnio diametro latakus ir lietvamzdžius, kad šie susidorotų su didesniu kiekiu vandens. Paprastai latakai būna platesni – 100 mm skersmens, o lietvamzdžiai kiek siauresni – 75 mm skersmens. Jei stogas yra iki 123 kv m. ploto, rekomenduojama rinktis platesnius latakus ir lietvamzdžius – atitinkamai 130 mm ir 90 mm skersmens.

Latako ir lietvamzdžio ilgis. Jei perkate internetu, atkreipkite dėmesį į latakų ir lietvamzdžių ilgius. Jie parduodami 2 ir 3 metrų ilgio. Taigi, jei jūsų stogas yra 6 metrų ilgio, reikės 3 vamzdžių po 2m arba 2 vamzdžių po 3 m. Koks skirtumas? Pirkdami ilgesnį vamzdį sutaupote vieną sujungimą ir 3-6 laikiklius.

Atstumas iki sienos. Stogas paprastai yra išsikišęs nuo sienos per keliolika centimetrų. Reiktų išsimatuoti ir šią vietą. Jei stogas išsikišęs per 10 centimetrų, perėjimui nuo latako prie lietvamzdžio prireiks dviejų standartinių alkūnių, sumautų viena į kitą. Jei daugiau, nei 10 centimetrų – tarp alkūnių turės būti dedamas neilgas lietvamzdžio galas. Jei namo siena yra 4 metrų ir įsigysite tik 2 vamzdžius po 2 metrus, būtent to trumpo galiuko jums ir pritrūks – teks užsakinėti iš naujo dar vieną vamzdį.

Laikikliai ir sujungimai. Užsisakydami lietvamzdžius ir latakus, turėkite omenyje, kad jums reikalingi laikikliai ir sujungimai. Laikikliai yra tvirtinami prie stogo konstrukcijos ir laiko latakus. Jie turėtų būti montuojami kas 70 cm. Lietvamzdžiui laikikliai taip pat reikalingi, tik jau kas 2 metrai. Jei stogo ilgis 6 metrai, reikės 8 laikiklių latakams. Jei aukštis – 4 metrai, reikės 3 laikiklių lietvamzdžiui. Šalia laikiklių nepamirškite ir kitų detalių – nuolajos (specialaus perėjimo iš latako į lietvamzdį), mažiausiai 2 alkūnių, 2 galinių dangtelių, apsauginio tinklelio nuo šiukšlių, įlajos, jei lietvamzdis įleidžiamas į kanalizacijos sistemą ir t.t.

Montuokite visada dviese – taip bus paprasčiau ir saugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas